Hírek

2005.10.22. 00:00

Meghiúsult puccskísérlet Azerbajdzsánban

Gyulay Z.

A korábbi szovjet köztársaságban, Azerbajdzsánban több minisztert elbocsátottak hivatalából, mert az a vád ellenük, hogy államcsínyre készültek. Az olajban gazdag Kaszpi-tengeri ország elnöke, Ilham Alijev leváltotta a munkaügyi, az oktatási és az egészségügyi minisztert, továbbá az elnöki hivatal egy magas rangú tisztségviselőjét. Az állam vezetése Raszul Gulijev tervezett visszatérését hazájába egy puccsra való készülődés előjelének tekinti. A korábbi parlamenti elnök tíz esztendei külföldi tartózkodás után hétfőn kívánt a főváros, Baki repülőterén leszállni, ahol a hívei már gyülekezni is kezdtek. A hatóságok azonban megtagadták az engedélyt Gulijev magángépétől.
A rendőrség a Demokrata Párt elnökének tucatnyi hívét őrizetbe vette. Az elbocsátott miniszterek nagy valószínűséggel kapcsolatban álltak Gulijevvel.
Két héttel az azerbajdzsáni parlamenti választások előtt a rendőrség megerősítette a kormányhivatalok és más fontos épületek védelmét. Az országban már hónapok óta emberek ezrei tüntetnek hétről hétre Alijev és vezetése ellen.
A 2003-ban meghalt államfő, Gejdar Alijev fiát azzal vádolják, hogy országa olajkincsét felosztotta hívei és családja között, az ellenzéket pedig elnyomja a november 6-án esedékes választások előtt. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!