Kultúra

2009.11.29. 08:49

Volt egyszer egy Kernstok-szabadiskola

Nagyívű tárlat nyílt szombaton a Kernstok-tanítványok műveiből Nyergesújfalun. A tárlat mellé gazdag tanulmánykötet is született.

Rafael Balázs

Kilencven évvel ezelőtt, 1919 nyarán itteni villájába gyűjtötte egybe kora ígéretes festőnövendékeit Kernstok Károly. Szabadiskolája az akkori viharos közéleti időszak áldozata lett – de meg kell róla emlékezni, mert jelentős tehetségek gyűltek itt egybe, közülük legmagasabbra Derkovits Gyula emelkedett.

„Egy kilenc évtizede rejtőző csöndre emlékezünk talán az utolsó pillanatban, megállapítva, hogy magunk immár csak az emlékezőkre emlékezhetünk” – fogalmaz bevezető tanulmányában Bodri Ferenc.

Dr. Zsembery Dezső főorvos, gyűjtő és művészeti író ennél tovább lépett: Nyergesújfalu város, Miskolczi József polgármester támogatásával, Wehner Tibor művészettörténész ösztönzésével felkutatta a szabadiskola alkotóinak munkáit, megrajzolta életpályájukat és szombaton együtt nyitották meg a Városházán azt a nagy ívű tárlatot, amelyen képet nyerhetünk erről a közösségről.

Derkovits mellett Goszthony Mária, Czumpf Imre, Major Henrik, Kőnig Dezső – talán ők a legismertebbek. Rövid nyergesi munkálkodásuknak és a folytatásnak a zűrzavar vetett véget; szétszóródtak, emigráltak, belső-külső illegalitásba vonultak. A tárlatra róluk egy igen gazdag tanulmánykötet született, jó írásokkal (az említetteken túl többek közt  Dévényi Iván, Géger Melinda, Mucsi András tollából), kiváló reprodukciókkal (fotó Mudrák Attila). Az igényes kiadványt Ölveczky Gábor tervezte.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!