Zseblámpaként a sötétben

2011. április 3. 09:05 Reichert Gábor
Tatabánya | Jász Attila, az Új Forrás főszerkesztője szerint csak a szellem fénye mentheti meg a világot.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Egy év telt el azóta, hogy Jász Attila költő átvette a több mint négy évtizedes múltra visszatekintő tatabányai irodalmi folyóirat, az Új Forrás főszerkesztését. Az azóta eltelt hónapok bővelkedtek a szakmai sikerekben, a megyei támogatás megvonásával a lap mégis nehéz anyagi helyzetbe került. Az elmúlt év tapasztalatairól kérdeztük a főszerkesztőt.

– A tavaly tavasz óta eltelt időszakban egy kívül-belül megújult, modernebb, „fiatalosabb” Új Forrást ismerhetett meg az olvasóközönség. Hogyan értékeli főszerkesztői ténykedése első esztendejét, s milyen volt az átalakulás szakmai visszhangja?
– Egy évvel ezelőtt bizakodva és nagy lendülettel beszéltem a terveinkről. A terveket elkezdtük megvalósítani, és „nem középiskolás fokon”, de ez csupán az egyik olvasata a dolgoknak. A külső átalakulásról nem nagyon kell beszélni, akinek van szeme, látja: egyedi borító, gyönyörű, oldalra tervezett tördelés. Folyton érkeznek a pozitív visszajelzések a tavaly nyári új változat óta. Tematikus számokban és blokkokban gondolkodunk, talán árulkodó jel, hogy a tematikus számok mind elfogytak, a krimi-számot már a könyvtárakból is lopkodják. A nyomtatott példányszámok kétharmada minden hónapban hivatalosan elkel, a többi pedig hírlapárusokhoz, könyvesboltokba és egyéni forgalmazókhoz kerül. Szinte alig marad néhány a nyári táborokra vagy rendezvényekre a havonta kinyomott ezer példányból. Nagyon jó volt a szakmai visszhangunk a sajtóban és a rádióban is, ami folyóiratnál elég ritka. A litera.hu című irodalmi portál tavaly év végi körkérdésében több neves irodalmár az év szenzációjának tartott bennünket. Szeptemberi krimi-számunk fő sztárja, Kondor Vilmos, aki remek, magyar történelmi krimijeivel vív ki egyre nagyobb elismerést a világon, nekünk írt először krimi-novellát, amihez annyira megjött a kedve, hogy a napokban újra felajánlotta, ír nekünk többet, és csak nálunk szeretné közölni. Az észt szám vagy az indián-tematika szintén működni látszott, ahogy most az esztergomi apropójú márciusi számunk is. Nem is beszélve az épphogy  nyomdába adott áprilisi Pilinszky-számról, amiben a Pilinszkynek írt leveleken túl Jelenits István tanár úrral, Pilinszky gyóntatójával is olvasható interjú.

– Mégis úgy tűnik, hogy az egyre jobb országos szakmai megítélés nem áll egyenes arányosságban a megyei mecenatúra növekedésével, sőt.
– Bár kifelé nem látszik, a lap élete talán legnehezebb periódusát éli. A megye az eddigi minimális támogatást is megvonta a laptól (2,5 millió Ft), ami más megyék és városok folyóirataihoz képest elenyésző összeg. Szerencsére a Nemzeti Kulturális Alap az ország nehéz helyzete ellenére úgy gondolta, a tavaly is megadott összeggel feltétlenül támogatja a lapot, és amikor Szőcs Géza kulturális államtitkár és hivatala értesült a helyi pénzmegvonásról, támogatásáról biztosított. A baj csak az, hogy ezek a pénzek még nem értek ide és a negyedik számnál tartva nem fizettünk idén se nyomdát, se tördelőt, se honoráriumot, se szerkesztőségi fizetést. A kiadónk fenntartója nem hitelez, segélykérő akciónkat direkt módon elutasította, ám év eleje óta lebegtet egy bizonyos alapítványi támogatást. Erre továbbra is számítunk, ahogy Tatabánya várossal is elindult valami egyezkedés, ami sajnos megtorpant… Ez a helyzet most.

– A megfelelő anyagi háttér hiányában hogyan készül el mégis hónapról hónapra a lap? Hányan dolgoznak a szerkesztőségben?
– A munka legnagyobb részét hárman végezzük szerkesztőtársaimmal, Monostori Imrével és Szénási Zoltánnal. Egy online szerkesztő és egy képzőművészeti szerkesztő dolgozik a lapnak grátisz, a tiszteletbeli szerkesztők (Vasadi Péter, Csokits János, Muzsnay Ákos) szintén. Mi hárman pedig, Imrével és Zoltánnal töretlenül megyünk előre, visszük a lapot a hátunkon, ez nem a megélhetésről szól, talán sejthető. A magam részéről egyszerre vagyok titkárnő, korrektor, olvasószerkesztő, rovatvezető, terjesztő, és állítólag, az impresszum szerint főszerkesztő is. De jól van ez így, csak meg kell szoknunk, hogy korábban azért nem így mentek a dolgok, de most ez van, és inkább csinálni kell, tenni a dolgunk, mint panaszkodni. Ellenben amit el kell mondani, azt mondjuk el, ahogy az indiánok. Uff. Én beszéltem.

– Az Új Forráshoz köthetők a havonta megrendezett, nagy sikernek örvendő irodalmi estek is, ezek az összejövetelek mégis megszűnnek a közeljövőben. Mi ennek az oka?
– Ha csak az elmúlt félév meghívott vendégeit veszem számításba, akkor is nyilvánvaló, hogy nem akármilyen műsorok zajlottak a megyei könyvtárban minden hónap első hétfőjén. Dresch Mihály, a nemrég Kossuth-díjjal kitüntetett Földes László „Hobo” vagy Spiró György neve fémjelzi a minőséget. Minden alkalommal teltház előtt zajlanak a beszélgetések, ez körülbelül 100 embert jelent, ami nagyon nagy szó. És most ennek is vége, ugyanazért, amiért a laptól elvonták a támogatást. A megye úgy ítélte, hogy ezt az évek óta sikeresen zajló sorozatot meg kell szüntetni. Talán éppúgy „csúcskultúrának” tekinthető luxus, mint a megye folyóirata.

– Ennyi negatív tapasztalat hallatán kicsit félve teszem fel a kérdést: milyennek látja az Új Forrás, s vele együtt a megye kulturális életének jövőjét?
– Az elképzelésekről már beszéltem, és azok megvalósulásáról is. Rengeteg tervünk van még, júniusban például „szocializmus-számot” csinálunk. Zárásképp valami bizakodót kéne mondanom, de csak azt tudom, amit az elején is: lendület van, az Új Forrás idei léte biztosítva, ennek ellenére nagyon kérünk mindenkit, akinek fontos, támogasson bennünket! Ahogy tud. Egy alapvetően más, új világ küszöbén állunk, de ne higgyük el, hogy majd a fejlődő gazdaság megmenti a világot. Csak a szellem fénye teheti azt, világíthat zseblámpaként a sötétben. Ha lekapcsoljuk, hogy takarékoskodjunk az elemmel, könnyen orra eshetünk.

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Zseblámpaként a sötétben

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Rosszul bántak az alkalmazottakkal, elítélték az arab hercegnőket

Rosszul bántak az alkalmazottakkal, elítélték az arab hercegnőket

Felfüggesztett börtönbüntetés és milliós bírság vár rájuk.

Elüldözte a medvét a család bátor labradora (videó)

Pedig méretbeli különbségek azért akadtak.

Telefonon segítettek egy újraélesztésnél Szegeden

A mentésirányító a kocsi kiérkezéséig instruálta az ott lévőket.

Öt éhes erszényesért rajong ma a net (videó)

Öt éhes erszényesért rajong ma a net (videó)

A nyammogó kiskenguruknál még nem láttunk aranyosabbat.

Ma már sem Lenin, sem tsz, ám a futball él – jöhet az első NB I-es szezon

Ma már sem Lenin, sem tsz, ám a futball él – jöhet az első NB I-es szezon

„Nincs az a csábító szirénhang, amiért kockára tennénk mindazt, amit évek munkájával felépítettünk Balmazújvárosban.”

Futács: Talán megérdemeltem volna egy esélyt, de Storck így döntött

A Hajduk Split támadója tiszteletben tartja a kapitány döntését, és bízik a jövőbeni meghívóban.

Szombati sportműsor: pályán az NB I-esek; F1; pólóválogatott

Konföderációs Kupa • HFL-elődöntő • Elődöntő a női kosár Eb-n • MotoGP.

Labdarúgás: „Zidane-t edzőként? Sosem tudtam elképzelni!”

Labdarúgás: „Zidane-t edzőként? Sosem tudtam elképzelni!”

Nézze meg hogyan teqballozik Budapesten a Chelsea és az Arsenal korábbi sztárja!

PL: az újonc a Portótól igazolt – rekordösszegért!

A belga támadó egy évet húzott le Portugáliában, most a Premier League-ben próbálkozhat.

A Real Madrid „egyetemén” tanul a magyar szakember

A világ egyik legszínvonalasabb edzőképző kurzusának magyar hallgatója is akad.

Kövessen bennünket a Facebook-on!
Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér