Tavaszi zenei élmény felsőfokon

2015. március 29. 14:36 Veizer Tamás

Sokszínű zenei kínálattal várta közönségét az idei Tatabányai Tavaszi Fesztivál több helyszínre is.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

A Tatabányai Big Band koncertje színesítette a Tavaszi Fesztivál zenei kínálatát az idén is: a big band ráadásul nemcsak hogy a városban igen eleven zenei hagyományokig, a jazzig nyúlt vissza, hanem teret engedett a fiatal tehetségek bemutatkozásának is. A Dallam Alapítvány, valamint a Dallam Alapfokú Művészeti Iskola az idén megyei tehetségkutató versenyt szervezett, amelyre sok, zenei talentummal megáldott fiatal jelentkezett: produkcióikat Urbán Orsolya, a népszerű jazz-énekesnő, a budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola tanára, az országos tehetségkutató versenyek felkészítő oktatója értékelte.

A Tatabányai Big Band programja e tehetségek bemutatkozásával kezdődött a Vértes Agorájában: ahogy Ludányi Tamás a big band és a Dallam AMI vezetője felvezette a dákokat, ők voltak az előzenekar. A röpke műsorban bemutatta zenei képességeit Csillag Attila András a dadi református általános iskola diákja, Brandl Emma Boróka, a felsőgallai Széchenyi István Általános iskola tanulója, a komáromi Jókai Gimnáziumból Rigó levente, valamint Eperjesi Nóra (Árpád Gimnázium). A bemutatkozás végén a fiatalok Urbán Orsolyával és a Tatabányai Big Banddel közösen is elénekeltek egy dalt.

A Tavaszi Fesztivál egyik szervezője, Pleier Tamás az esten felvázolta a big band történetét, amely szorosan kapcsolódik a tatabányai művészeti fesztiválhoz. A formáció korábban Black Diamond Big Band néven szerepelt országszerte, ezzel is kifejezve a városhoz való kötődését: ezen a néven szerepeltek például a Budapesti Big Band Találkozó és Fesztiválokon nem kis sikerrel. A zenekar életében nagy változást hozott, hogy Elek István szaxofonos, művészeti vezető néhány éve új irányt is adott big bandnek: megerősítette a ritmusszekciót, műsorban pedig nagyobb arányban adtak elő a tradicionális kompozíciók mellett a modern daraboknak, feldolgozásoknak is nagyobb szerep jutott.

Ludányi Tamás, a profi zenészekből és zeneakadémia hallgatókból álló Tatabányai Big Band vezetője elmondta: tíz éve vannak jelen a Tavaszi Fesztiválon, mindig új programmal készülnek, a sztenderdek és örökzöldek mellett egészen új felfogásban szólalnak meg közismert dalok, mint például Gershwin: Kék rapszódiája, Gordon Goodwin átdolgozásában (a közismert darab klarinétszólóját Ludányi Tamás adta elő).

A formáció megalakulásának történetéhez tartozik, hogy több mint másfél évtizeddel ezelőtt az aaleni zenésztársak adták az ötletet, hogy Tatabányán is hozzanak létre big bandet: az ötlet termékeny talajra hullott, hiszen a városban korábban is élénk jazzélet volt, rendszeresek voltak a neves jazzmuzsikusok által vezetett kurzusok, jazztáborok, néhány évig működött a Nemzetközi Kreatív Zenepedagógiai Intézet Gonda János vezetésével, a társművészetek bevonásával.

A big band a kezdeti kísérletező korszak után Elek István művészeti irányítása mellett találta meg igazi hangját. A zenekar kínálatában a műfaj, a jazz határain belül a sokszínűségre helyezte a hangsúlyt: a közönség maga is meggyőződhetett arról, hogy halkan és intenzíven is tud szólni egy ilyen zenekar, finoman is tudnak játszani, annak ellenére, hogy sok a fúvós, és ezek a hangszerek adottságaiknál fogva képesek megtölteni a teret.

A big band az idei műsorban a jazz különböző könnyedebb, dallamosabb irányzatain belül a fő vonal pop- és a rockzene felé vezette közönségét: hallhattunk szerzeményeket a 20-as, 30-as, 40-es évekre jellemző, autentikus big band kompozíciókat – az akkori popzenét, amire az egész világ táncolt –, Duke Ellington, Cole Porter, szerzeményei közül, a későbbi korszakokat Glenn Miller, John Coltrane, Etta James, Michael Legrand és mások képviselték. Különös zenei élményt nyújtott Gordon Goodwin egyik híres szerzeménye, a Hunting Wabbits bemutatása: a több részből álló kompozíció két darabjának előadása ugyancsak a fúvósoknak jelentett nagy kihívást. Urbán Orsolya a bossanova és a swing dalok előadásával bűvölte el közönségét.

A zenekar tagjai, ritmusszekció: Oláh Krisztián zongora (a tatabányai fesztiválokról jól ismert Oláh Kálmán fia), Tóth István gitár, Bögöthy Ádám bőgő, Laskay Péter dob. Szaxofon: Laskay Zsolt, Kiss András, ifj. Ludányi Tamás, Kerti István, Ludányi Tamás. Harsonák: Papp István, Schreck Ferenc, Nagy Melinda, Molnár Lajos. Trombita: Juhász Csaba, Puskás Csaba, Könyves Norbert, Tóth Anita.

Tavaszi Fesztivál tatabányai zenészekkel, vendégművészekkel

A Tatabányai Big Band erős hajtása lett a város sokoldalú, sokszínű zenei életének: nagyon sok tehetség került ki a városból a legkülönbözőbb műfajok képviselőiként. Nem véletlen, hogy a Tavaszi Fesztivál kínálatának egyik erős vonulata a zene: a megnyitón Kocsis Zoltán kétszeres Kossuth-díjas zongoraművész és a Győri Filharmonikus Zenekar lépett fel, a gyerekeknek a RáHangolóban Prokofjev: Péter és a farkas zenéjét elemezte Ocskay Gabriella a zenésztársaival, hallhattuk Csík Jánost és barátait a népzene, világzene műfajában. Az elszármazott helyi művészek kiállításának megnyitóján a szintén tatabányai Krulik Zoltán működött közre gitárjával. Igazi meglepetés volt a két tatabányai zenész, ifjabb Ludányi Tamás és Bánfi Barna Sax Contrast Agora-beli kamara jazz koncertje, amely a szaxofon sokoldalúságát mutatta be a komoly zenétől a modern zenéig jazzdob, jazz zongora, jazz–bőgő kíséretében. A nemzetközi magyar zongoranégyes hangversenye egészen más zenei világot kínált a közönségnek. A fesztivál zárásaként pénteken a nagy múltú Tatabánya Város Szimfonikus Zenekara adta elő Carl Orff: Carmina Burana című remekművét.

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Tavaszi zenei élmény felsőfokon

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Ők az ország legjobb műsorvezetői

Ők az ország legjobb műsorvezetői

Tegnap este átadták a Televíziós Újságírók Díját, az eseményen többek között Ördög Nóra és Sebestyén Balázs győzedelmeskedett.

Kisteve született a Szegedi Vadasparkban

A gondozói által Juszufnak elnevezett állat első lépéseinek a látogatók is tanúi lehettek.

Vb 2018: az érintettek elégedettek – kell-e a videobíró?

Vb 2018: az érintettek elégedettek – kell-e a videobíró?

A franciák számára két helyzetben is kedvezőtlen ítélet született, Deschamps mégsem panaszkodik.

NB I: „Ha legyőzzük a Fradit…” – Marco Rossi számolgat

A Honvéd a jelenlegi szezonban mind a négy eddigi meccsét elveszítette az FTC ellen.

Légiósok: Szalai Ádám ezért nem váltott klubot tavaly nyáron

A magyar válogatott támadó iránt Törökországból és a Bundesliga 2.-ből is érdeklődtek.

Légiósok: „Sallai kiváló játékos, nagy potenciál rejlik benne”

A Palermo sportigazgatója elégedett a magyar játékossal, aki már bizonyította hasznosságát.

FTC: Doll nem érti, miért nem kommunikál velük a válogatott stábja

A német szakember sérelmezi, hogy játékosait nem kímélték a nemzeti csapatnál.

Világfutball: utoléri-e valaha C. Ronaldo Puskás Ferencet?

Világviszonylatban top 10-es, Európában pedig már csak két magyar gólgyáros előzi meg.

Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér