Leander Kills: „A közönségünk a legfontosabb!”

2017. április 20. 19:41 Csernyik Zsombor
A Leander Kills zenekar tavaszi turnéján teltházas koncertekkel járja az országot. A tatabányai Roxxy Music Caféban tartott koncertjük kapcsán az együttes terveiről, zenéjéről, a Dal 2017-ben való szereplésükről beszélgettünk a zenekar tagjaival.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Mik a tapasztalataitok a kisebb helyszínekről egy-egy fővárosi koncert után?
Köteles Leander énekes-basszusgitáros: – Az élmény teljesen ugyanaz, mindkettőnek megvannak az előnyei és a hátrányai. A tatabányaihoz hasonló kisebb helyszíneken családiasabbnak érezzük a hangulatot.
Czifra Miklós gitáros: – Sokkal személyesebb a kapcsolat a közönséggel, és nincs kordon. Személy szerint jobban szeretem a klubkoncerteket, mint a nagyobb helyszíneket, közelebb vannak, akiknek a zenénk szól.

Van-e bevett gyakorlat, ahogy egy fellépésre készültök?
K. L.: (nevet) – Van egy jógatrénerünk, aki segít nyújtani, kocogni szoktunk előtte, rengeteg vizet iszunk, hogy ne legyen gond a hidratálással, fekvőtámaszozunk, valamint hajnali ötkor felkelünk biciklizni.
C. M.: – Otthon a számítógép előtt mindenki átnézi a saját részeit, és találkozunk a koncerteken.
Jankai Valentin dobos: – És ezekből egy szó sem igaz!

Milyen gyakran próbáltok?
J. V.:
– Eddig nem próbáltunk. (nevet) Andrisnak ez lesz a hatodik koncertje, az első fellépése úgy zajlott, hogy nem próbáltunk együtt előtte. Ebből jól látszik, hogy nem nagyon szeretünk próbálni.

Mi jelent kihívást egy koncert során?
K. L.:
– A meleg, a páratartalom, valamint az, hogy szinte semmi levegőnk nincs.
J. V.: – Ez valóban nagy nehézség, de az is, hogy ezen a turnén három zenekar játszik egymás után, és az egyik zenekar dobosa balkezes, ezért az egész dobfelszerelést tükörképesen kell felszerelni. Amint elindul az első dal, szerintem mindannyian felszabadultabbak vagyunk, de addig mindennek profin kell mennie.
C. M.: – A kiválasztott új dalokat mindig koncert előtt próbáljuk el élesben, ez kis feszültséget szül, de a következő alkalommal nyilván sokkal jobban kezeljük ezeket a kihívásokat.

Nem volt furcsa a populáristól eltérő stílust képviselni a Dal 2017-ben?
K. L.: – Egyáltalán nem volt furcsa, hiszen ez a mi stílusunk. Frusztráló volt viszont, hogy tévében, élőben, visszaszámolásra kellett indítani az éneket, ahol ráadásul minden hiba könnyen észrevehető. A barátaink, családtagjaink mellett több százezer ember nézett bennünket, ami miatt egyfajta nyomás nehezedett a vállunkra. Ennek ellenére a lehető legjobban jöttünk ki belőle, nem nyerni indultunk oda, hanem megnézni, hogy mit tudunk kihozni magunkból. Ott voltunk a döntőben, sok új rajongó talált ránk ennek köszönhetően, végső soron ez volt a célunk. Olyan dolgokban, ahol saját magunkat adhatjuk, tehát nem kell más szerepet játszanunk, és eljuthatunk új emberekhez, mindig részt fogunk venni.

Miben más szerintetek a metal a többi stílushoz képest?
K. L.: – Sokkal erőteljesebben fejezi ki az érzelmeket, és belemászik az ember arcába, nem sunnyog. Ennél csak a komolyzene jobb, de azt nem tudok játszani, úgyhogy ez maradt. (nevet)
J. V.: – Ugyanakkor radikálisabb a többinél, de valóban a legkifejezőbb műfajok egyike.
C. M.: – Sokkal komplexebb, technikásabb a többi műfajnál, ezáltal több stílust is magába tud fogadni.
Vermes András gitáros: – Annyit tennék hozzá, hogy imádom, ahogy élőben megszólal, ahogy remeg az egész színpad, az pedig még egy lapáttal rátesz, hogy ezt közönség előtt csinálhatjuk.

Fotó: P. A. Fotó: P. A.
Mi a zenekar hosszú távú terve?
K. L.:
– Mindenképp külföldben gondolkodunk. Egy éves az együttes, az első lemezünk első helyen nyitott az eladási listán, körbejártuk az országot, mindenhol teltházzal vagy közel teltházzal játszottunk. Az egész szakmában csodájára járnak, hogyan lehetséges ez. Kaptunk egy felkérést a Tankcsapdától a Lopott könyvek című számuk feldolgozására, részt vehettünk a Dalban, kijött egy koncert CD/DVD-nk, tehát egy év alatt is sok lehetőségünk volt. Úgy érzem, ha nem írunk rossz számokat, jó pár évig lesz helyünk a magyar rock és metal szférában. Nagy álmunk, hogy valamit kivigyünk ebből a kis országból a háromszázmilliós európai vagy amerikai piacra. A következő lemezünket egy az egyben meg fogjuk csinálni angol nyelven is, ahogy a Madár és az Élet című dalunknak már meg is van ez a változata.

Mély érzelmeket hordozó zenéket játszotok, mi adja az ihletet hozzájuk?
K. L.: – A határidő. (nevet) Nagyon gyors benyomások, amiket mindig azonnal felveszek vagy felírok. A zenét tekintve van, hogy beugrik egy-egy új dallam, ilyen szinten impresszionizmusról beszélhetünk. A szövegek megírása is hasonló, mindig inspirál egy film, egy dal, egy gondolat, amit elkezdek továbbgondolni, majd a zenei alap hallgatása során összeáll a fejemben a teljes szöveg.

Foglalkoztok-e mással is a zenélésen kívül?
K. L.: – Mikivel van egy másik zenekarunk, az Amigod, ez teljesen kitölti az időmet. Időnként vállalok új zenekaroknak produceri munkát is.
J. V.: – Programozó vagyok a zenekar mellett, zenész édesapám nagylemezénél segítek hangmérnökként, de videó utómunkával is foglalkozom tíz éve. Viszonylag korán elkezdtem ezt az ipart, de működik, és szeretem csinálni.
C. M.: – Főállásban gitártanár vagyok, ahogy Leander említette, ott van az Amigod, illetve van egy punk-rock zenekarom, a Poison Alley.
V. A.: – Nekem ott van Lola zenekara, illetve most Berkes Olivérrel és Závodi Marcival fogok együtt játszani. Ezen kívül hangmérnökként is dolgozom, keverek és egy magyar startup cégnél vagyok résztulajdonos.

Fergeteges koncertet adott a Leander Kills a Roxxyban (Fotó: P. A.) Fergeteges koncertet adott a Leander Kills a Roxxyban (Fotó: P. A.)

Hogy álltok az új lemezzel?
K. L.:
– Készülőben van, augusztus 15. a leadási határideje. A többit majd meglátjátok! (nevet)

Dalaitok szerves része a hörgés. Nem viseli meg a hangszálakat?
K. L.: – Dehogynem. Nagyon fáj, de rá kell érezni. Levezeti a feszültséget, olyan, mintha futnék.

Koncerteken gyakran hallani dalokat Leander előző együttesének, a Leander Risingnak a repertoárjából is. Ezt a szokást akkor is megtartjátok, ha elegendő saját dalotok lesz egy koncertidő kitöltéséhez?
K. L.: – A legnagyobb slágereket már csak arra való tekintettel is megtartjuk, hogy az egész Leander-projektet nyolc évvel ezelőtt a Csak te és a Viharom, tavaszom című számok indították, így ezek nosztalgiából továbbra is részét fogják képezni a koncerteknek. A legtöbb Leander Rising dal viszont ki fog esni, ahogy haladunk előre.
J. V.: – Én nagyon szeretem őket, a Leander Risingban is játszottam néhány bulin. Úgy gondolom, hogy az első-második fellépés után magunkra formáltuk őket, persze Leanderen kívül semmi közünk hozzájuk, de nekünk kell Kills-ként, Kills-féleképpen előadnunk őket.

C. M.: – Tetszett az első Rising album, onnan válogattuk ki a dalok többségét. Magamra formáltam a részeimet, szinte mintha a saját dalunkat játszanánk.
V. A.: – Ha egy dal tetszik, és szívesen játszom, akkor mindegy, hogy ki írta. Ha úgy játszod, ahogy a te kezedre áll, akkor az már a te részed belőle. Nem úgy állok hozzá, hogy az kinek a dala, hanem, hogy most éppen ez történik, és általunk.

Mennyire befolyásol titeket a közönség?
K. L.: – Csak ők befolyásolnak. Az, hogy most itt vagyunk Tatabányán, csak miattuk van. Nem kifejezetten vagyunk szakmai zenekar, csak a közönség véleménye számít. A szakmai elismerést ugyanúgy megkapjuk, és ennek nagyon örülünk, de az, hogy közönségünk van, a legfontosabb, hiszen ezt a legnehezebb elérni a zenélésben.
J. V.: – Túl sok mindent nem is tudok már hozzátenni. Valóban a közönség számít csak, nekik zenélünk. Ha azt látjuk majd, hogy egy dal nem tetszik nekik annyira, inkább elmennek egy sörért, akkor azt a számot levesszük a listáról.

C. M.: – Oda-vissza működik az „energialabda”. Mi is adunk valamit, és a közönségtől is kapunk vissza. Ha enerváltak vagyunk, valahogy ők is úgy viselkednek, de ha beleadunk mindent, ezt kapjuk vissza tőlük.
V. A.: – Erről az adsz-kapsz érzésről szól az egész, mindent, amit csinálok, erre a körforgásra építek. A lényeg, hogy egyik sem létezik a másik nélkül.

Honnan jött az ötlet a Himnusz eléneklésére?
K. L.: – Négy évvel ezelőtt minden év december 31-re beírtam a telefonomba, hogy „énekeld fel a Himnuszt, nem fogod megbánni”. (nevet) Gyakorlatilag a Himnusznak köze van ahhoz, hogy én most ezt csinálom. Soha nem érdekelt az éneklés, mindig hangszeres voltam, de volt pár szilveszter, ahol dalolni kellett, és ez volt, ami szívből jött. Ilyen alkalmakkor mondták, hogy lehetnék csendesebb, mert senki mást nem lehet tőlem hallani. Ekkor jöttem rá, hogy kellene az énekléssel is foglalkoznom.

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Leander Kills: „A közönségünk a legfontosabb!”

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Spontán táncos bulit csaptak a dugó közepén

A kínai Hszian városában várakozás helyett egy busz utasai roptak egyet.

Karácsony helyett már májusban jön a kilencedik Star Wars

2019. május 24-re ne tervezzenek más programot.

Visszatér a legviccesebb szereplő az új Jurassic Worldben

Újra megcsodálhatjuk majd Jeff Goldblum tehetségét.

Mit pakol magának egy kisgyerek ebédre?

Csupa-csupa zöldséget és gyümölcsöt, ugye?

Manchester City–Manchester United: tényleg csütörtököt mondtak

Manchester City–Manchester United: tényleg csütörtököt mondtak

Az első félidőben láthattunk két-két helyzetet, aztán már csak Fellaini vitt színt és izgalmat a városi derbibe.

MLSZ: parkolási problémák miatt 400 ezret fizethet az FTC

Megsértették a hivatalos személyek parkolási feltételeinek biztosításával kapcsolatos szabályzati előírásokat.

Hoki-vb: „Belefutottunk egy jó formában lévő kapusba”

„Amit kérnek tőlünk, nem tartjuk be és rendkívül sok a fegyelmezetlenség.”

Hoki-vb: az eddigi éllovasé a torna legsúlyosabb veresége

Az öt gólt vágó Ausztria négy és fél perc alatt eldöntötte a Dél-Korea elleni meccsét.

U17: „Az Eb-re több odafigyeléssel és akarattal kell kimennünk”

A törökök elleni mérkőzés megmutatta a hibákat, amelyeket a horvátországi Eb-ig ki kell javítani.

Barca: Messi egy játékos mezét kérte el karrierje során

„Nem igazán szeretek mezt cserélni az ellenféllel, nekem ez egy furcsa gesztus.”

Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér