Így lett kultúrközpont a lerobbant szovjet lőszerraktárból

2015. március 7. 14:06 Finta Márk

Varga István, a Monostori Erőd Nonprofit Kft. korábbi ügyvezetője a napokban adta át stafétabotot utódjának, és elbúcsúzott a Monostori erődtől. 15 évig volt életének része a monumentális műemlék, amely lerobbant szovjet lőszerraktárból a komáromiak egyik legnagyobb büszkesége lett. Az eredményekről, kudarcokról, az elmúlt másfél évtizedről a leköszönő ügyvezetővel beszélgettünk.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Mik voltak az okai, hogy távozott a Monostori Erőd Nonprofit Kft. ügyvezetői posztjáról?
– Igazgatója és felépítője voltam ennek a nonprofit társaságnak. Nem hosszabbítottam meg a maradásomat, mert elég kilátástalannak tűnt a jövő. Gondoltam jobb, ha egy jobb összeköttetésekkel rendelkező utód veszi át a stafétát. A részletekbe nem mennék bele, annyit csak, az én döntésem volt, hogy nem hosszabbítom meg a szerződést. Remélem, az utódom tudja folytatni a munkát, és esetleg más területeken is eredményes lesz.

– Másfél évtized sok sikerre és kudarcra elég. Mit sikerült megvalósítani, és mit nem?
– Nagy eredménynek tartom, hogy a semmiből egy harminctagú társaságot építettünk ki, amely egy nagyon jó, összeszokott csapat. A karbantartástól a rendezvényszervezésig, a látogatók fogadásától, a gyermekprogramokig, minden feladatot képesek ellátni. Úgy gondolom, hogy egy regionális szerepű kulturális központ van kialakulóban. Azt mondhatom, hogy az eltervezettek felét sikerült megvalósítanunk. Különösen az utóbbi években voltunk eredményesek, öt uniós projektünk futott párhuzamosan, az utóbbi három-négy évben csaknem egymilliárd forintnyi beruházást sikerült megvalósítani. A projektek közül kettő határon átnyúló volt, ezeket Komárom városával közösen valósítottuk meg. Az egyik a kerékpárutak fejlesztése, a másik pedig a kazamata-rendszer újabb részének látogathatóvá tétele és felszerelése volt. Nagy bánatomra nem sikerült megvalósítani a világörökségi pályázatunkat. Ez szintén nemzetközi projektként zajlott, az észak- és dél-komáromi erődrendszer közös pályázatát nyújtottuk be 2007-ben. Ez sajnos szerencsétlen időpont volt, mert éppen akkor pályáztak a híres francia Vauban-erődök is. A magyar kormány végül visszavonta a pályázatot, és a világörökség-bizottság szakértői azt tanácsolták, hogy az erőd a Monarchia más utód országainak műemlékeivel együtt, sorozatműemlékként pályázzon. Emellett nem sikerült az erőd külső területén álló két, szintén műemlék státuszú laktanyát sem átalakítanunk vendégházzá, egy turisztikai fogadóépületté. Ez nagy kár, mert a látogatószám növelésére egy olcsó szálláshely kialakítása nélkülözhetetlen. Általában a városnak is szüksége lenne olyan szállodákra, amelyek képesek teljesíteni az igényeket, és programokat tudnak fogadni.

– A Monostori erődöt régen nagyon kevesen ismerték, és a szovjet múlt miatt sokan fenntartással, félelemmel néztek rá. Hogyan sikerült felszámolni ezt a jelenséget az évek során?
– Ez egy tudatos cél volt, azzal a programmal neveztek ki, hogy egy posztszovjet laktanyából euroregionális kulturális központot kell kialakítanom. Ez nem könnyű feladat, de szerencsére Európa-szerte jellemző, hogy a nem látogatható egykori katonai vagy ipari objektumokat a társadalom fokozatosan birtokba veszi. Ezek a létesítmények aztán izgalmas publikus terekké alakulnak. Az erőd sokáig lepusztult katonai objektum volt, 46 éven át a mozdonyvezetőkön kívül magyar ember nem járhatott bent, és a szovjetek még a térképről is eltüntették. Vissza kellett hozni a köztudatba, hogy ilyen értékünk is van. Azért volt ez különösen nehéz, mert az emberek általában úgy vannak vele, ha valamiről nem hallottunk, az nem lehet olyan fontos. A sajtó és a média hírszerű tudósításaiba próbáltunk bekerülni. Ezért is volt jó a Világörökség-pályázat, mert bár nem nyertünk vele, a különböző sajtótermékek ingerküszöbét megütötte. A sajtómegjelenés mellett egy rendezvénystruktúrát is ki kellett találnunk. Nem volt sok pénzünk, így néhány saját rendezvényt szerveztünk, más rendezvényeket pedig befogadtunk. Olyanokat, amelyek az erőd kulturális szerepéhez illettek, bár nem hoztak sok pénzt. Ilyenek voltak például a nemzetközi kutyakiállítások, vagy az amerikai autós találkozó, amely vándorrendezvény volt, de már lecövekelt az erődnél, és a publikum nagyon megszerette. Ezekkel a rendezvényekkel olyan speciális közönséget, szubkultúrát értünk el, amelyet egyébként nagyon nehéz megszólítani a kulturális központok reklámjával. Úgy érzem, hogy a katonás jelleghez egyébként nagyon sok minden illeszkedett. Az erőd, a zöld területek és az épített területek olyan arányát képviselnek, amely megfelel a mai trendeknek. Nagy eredmény volt az is, ahogy bevontuk a Dunát. Az erőd trimodális, három közlekedési módon, vasúton, közúton, valamint vízen is megközelíthető. Saját lehetséges vasútállomása van. Megtartottuk a szovjet síneket, járt itt a MÁV vezérigazgatója, és MÁV-napokat is szerveztek. A vonat be tudott jönni az erőd területére. Az erőd az 1-es út mellett van, mindjárt az első években kialakítottunk egy nagy, autóbuszok befogadására is képes parkolót. Nemsokára pedig újra működni fog a dunai kikötő, amely szintén nagy beruházás volt. Pár éven belül elérhető, hogy kikössenek itt a menetrend szerinti járatok, és a turistahajók is. Távlatokban gondolkodva az erődnek akár saját kultúrhajója is lehetne.

– Tizenöt éven át erődökkel ébredt és feküdt. Mennyire lett része az életének?
– Annak idején nagy örömmel fogadtam el a feladatot. 2000-ben, január elsején. Egy szimbolikus időpontban, az új évezred első napján. Az elején rengeteg volt a teendő és kevés az ember. Sokszor aludtam az erődben a munka, kisebb-nagyobb rendezvények miatt. Széleskörű kapcsolatokat építettünk ki Európa többi erődjével. 2000-ben létrejött ICOFORT néven az ICOMOS, a műemlékvédők nemzetközi szervezetének szakmai bizottsága, amely kifejezetten a katonai emlékekre specializálódik. Ebben a bizottságban én képviselem Magyarországot, a kulturális tárca delegált 10 évvel ezelőtt. A bizottság keretein belül az egész világon megtekintettünk erődöket, és a problémáikon is segíthettünk. Ez az egyik olyan eredmény, amire személyesen nagyon büszke vagyok. Hozzá tudtam járulni más erődök megújulásához, ugyanakkor fontos tapasztalatokat szereztem.

– Milyen a státusza a Monostori erődnek Magyarország és a világ műemlékei között?
– Hazánkban rengeteg vár és várrom van, de erőd csak kettő. A Citadella Budapesten, és a komáromi erődrendszer. Mindkettő abszolút világszínvonalú építmény, kora technológiájának legmagasabb színvonalát képviseli. Bár már megnyitásuk pillanatában elavultakká váltak a ballisztikus ágyúk miatt. Európa-szerte vannak erődök, amelyek már jobban kiépültek, vannak azonban olyanok is, amelyeket még nem vett át a kulturális tárca. Az átalakulás folyamata során jellemzően nem egyetlen feladatot kapnak ezek az építmények, hanem komplex térként működnek.
Szabadtéri színpadoknak, zárt kiállítótereknek, turisztikai tereknek, játéktereknek adnak helyet. Ez nálunk is így van, a Monostori erőd egy ritmusban van a nemzetközi trendekkel. A 15 év alatt egyik kiemelt célomnak tekintettem, hogy minél összetettebb, minél sokrétűbb legyen az erőd, minél többfajta vendéget fogadhassunk, és minél több szolgáltatást tudjunk nyújtani. Szigorúan mindig csak olyanokat, melyek illeszkednek az erődhöz: nem fogadtam be például középkori várjátékokat vagy csatajátékokat, ehhez van sok középkori vár Magyarországon. Mi csak a XIX-XX századi csatarekonstrukciókat fogadtuk be.

- A kulturális emlékeket általában pénznyelőnek gondolják, sok helyen inkább hagyják elpusztulni, mintsem pénzt fektessenek bele. Hogy van ez egy olyan monstrum esetében, mint a komáromi erődrendszer?
- Úgy gondolom, hogy az észak-és dél-komáromi erődök további fejlesztésekkel elérhetik, hogy akár 8-10 éven belül önfenntartók legyenek. A felújításra szánt pénz soha nem térül meg, ezért fontos, hogy EU-s forrásokat sikerüljön erre fordítani, és maximálisan ki kell használni a mindenkori lehetőségeket. Az erődök tere rengeteg rendezvény befogadására alkalmas az esküvőktől kezdve a céges rendezvényekig, vagy táborokig. Elképzelhető, hogy létrejöjjön egy olyan szolgáltatásrendszer, mely által egy erőd önfenntartóvá válik, és ugyanolyan értékes lesz, mint egy középkori vár, templom vagy kastély. Fontos, hogy minél több helyről érkezzenek a vendégek. A hadi emlékeknek, ágyúknak, erődöknek mindig lesz egy széles közönsége, emellett más programok, színház, művészetek, sportrendezvények felé is ugyanúgy nyitni kell. Így megőrizhetjük ezt a kiemelten fontos emléket az utókornak.

- Hogyan búcsúzott az erődtől?
- Egy állományülésen búcsúztam el a csapattól, nem is volt módomban értesíteni minden partnerünket a változásról. Az érzéseim kettősek: nagyon örülök az elért eredményeknek, ám sajnálom, hogy sok tervezett dolgot nem sikerült elérni. Bízom abban, hogy megmarad a jó csapat az erődben, és folytatni tudják a munkát, amit elkezdtünk. Ezúton is szeretném megköszönni mindazok segítségét, akik az elmúlt 15 év alatt valamilyen módon hozzájárultak eredményeinkhez.

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Így lett kultúrközpont a lerobbant szovjet lőszerraktárból

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Rosszul bántak az alkalmazottakkal, elítélték az arab hercegnőket

Rosszul bántak az alkalmazottakkal, elítélték az arab hercegnőket

Felfüggesztett börtönbüntetés és milliós bírság vár rájuk.

Elüldözte a medvét a család bátor labradora (videó)

Pedig méretbeli különbségek azért akadtak.

Telefonon segítettek egy újraélesztésnél Szegeden

A mentésirányító a kocsi kiérkezéséig instruálta az ott lévőket.

Öt éhes erszényesért rajong ma a net (videó)

Öt éhes erszényesért rajong ma a net (videó)

A nyammogó kiskenguruknál még nem láttunk aranyosabbat.

Ma már sem Lenin, sem tsz, ám a futball él – jöhet az első NB I-es szezon

Ma már sem Lenin, sem tsz, ám a futball él – jöhet az első NB I-es szezon

„Nincs az a csábító szirénhang, amiért kockára tennénk mindazt, amit évek munkájával felépítettünk Balmazújvárosban.”

Futács: Talán megérdemeltem volna egy esélyt, de Storck így döntött

A Hajduk Split támadója tiszteletben tartja a kapitány döntését, és bízik a jövőbeni meghívóban.

Szombati sportműsor: pályán az NB I-esek; F1; pólóválogatott

Konföderációs Kupa • HFL-elődöntő • Elődöntő a női kosár Eb-n • MotoGP.

Labdarúgás: „Zidane-t edzőként? Sosem tudtam elképzelni!”

Labdarúgás: „Zidane-t edzőként? Sosem tudtam elképzelni!”

Nézze meg hogyan teqballozik Budapesten a Chelsea és az Arsenal korábbi sztárja!

PL: az újonc a Portótól igazolt – rekordösszegért!

A belga támadó egy évet húzott le Portugáliában, most a Premier League-ben próbálkozhat.

A Real Madrid „egyetemén” tanul a magyar szakember

A világ egyik legszínvonalasabb edzőképző kurzusának magyar hallgatója is akad.

Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér