Ha kell, homokzsákot pakolnak, ha kell, gyönyörűen muzsikálnak

2015. február 21. 08:06 Palásti Péter

Márciusban lesz egy évtizede, hogy megalakult a tatai lövészdandár zenekara, melynek tagjai csütörtök este felejthetetlen koncertet adtak a Vaszary iskola tornatermében.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Kevesen tudják, hogy a 25. Klapka György Lövészdandár zenekara a Magyar Honvédség legfiatalabb együttese. Alapító karmesterük Hoffer Tibor százados volt. A zenészek többsége főiskolai és egyetemi végzettséggel rendelkezik, felkészültségük lehetővé teszi a műfajok sokszínű bemutatását, amit ezúttal is bizonyítottak. Szolgálati feladataik végrehajtása mellett a hagyományok ápolását is fontosnak tartják: köztük a magyar népdalkincs megőrzését, továbbá a könnyed, jókedvre derítő műsorszámok előadását. Tették ezt már az ország 17 megyéjében, ahol sikeresen képviselték a tatai alakulatot és a vizek városát.

Fontos információ, hogy ők nem csak zenélnek, de a bajban is segítenek. Ott voltak például 2010-ben a tiszai, 2013-ban pedig a dunai árvízvédelemben. A gátakon való helytállásukról is készült több fotó, melyek közül néhány megtekinthető a városi művelődési ház emeletén megnyitott jubileumi kiállításukon. Mellettük sok felvétel, melyek hazai és külföldi fellépéseiken készültek, továbbá díjak, oklevelek, elismerések, melyeket joggal kaptak határainkon belül és azokon túl. Ám nem csak ezért érdemes megnézni február 26-áig a tárlatot, hanem azokért a relikviákért is, melyeket leglátványosabb fellépéseiken, például a gyep-showkon használtak, használtak.

Aki még nem nézte meg a múltidéző kiállítást, az megteheti, de aki nem volt ott a jubileumi koncerten, az nem pótolhatja. Sajnálhatja, mert fantasztikus előadás volt. Felépítésében, szerkesztésében, lebonyolításában, összhangzásában, de leginkább látványosságában. Mert nemcsak a kiváló zeneszerzők műveit szólaltatták meg nagyszerűen, de időnként megmutatták, hogy milyen jól énekelnek, táncolnak, színészkednek és még a humoruk is remek. Mindebből pedig logikusan következik, hogy kiváló katonák mind, ugyanakkor remek művészek, akik ezúttal is joggal érdemelték ki több alkalommal a vastapsot a tágas sportcsarnokot zsúfolásig megtöltő közönségüktől.

Ismét bebizonyosodott, hogy nem véletlenül lett az övék számos fesztivál fődíja, a Komárom-Esztergom megyei Príma-díj, valamint a Tata Városáért-díj arany fokozata. A kitüntetések sora bizonyára folytatódni fog a következő tíz esztendőben is, de az egészen biztos, hogy a legnagyobb elismerés mindig az lesz e valóban első osztályú katonazenekar tagjai számára, ha a civilek továbbra is ugyanúgy igyekeznek időben helyet foglalni koncertjeikre, ahogy az most is történt.

A lövészdandár legvidámabb egységének egyenruhás tagjai és civil segítőik

A zenekar átlagos létszáma 25 fő; van amikor kicsivel kevesebb, máskor több. A mindvégig élménydús, a végére pedig még fantasztikusabbá váló, több mint kétórás koncert ráadásszáma közben Balázs Attila őrnagy-karnagy bemutatta az est főszereplőit. Ennek köszönhetően név szerint is nagy tapsot kapott Román Krisztina főtörzsőrmester (szólamvezető, fuvola), Urhegyi Viktória főtörzsőrmester (piccolo, fuvola) Szücs Szilvia főtörzsőrmester (oboa), Somossy Csaba Miklós főtörzsőrmester (szólamvezető, klarinét), Martinkovics Róbert főtörzsőrmester (altszaxofon), Szücs Álmos törzsőrmester (tenorszaxofon, fuvola), Ifcsics Gáborné törzsőrmester (fagott, ütőhangszerek), Lakossy Tamás törzsőrmester (szólamvezető, trombita), Molnár Tamás törzsőrmester (trombita, ütőhangszerek), Balázs Veronika törzsőrmester (baritonkürt, harsona), Zehetmayer József törzsőrmester (harsona), Horváth Csaba törzsőrmester (szólamvezető, tuba, basszusgitár), Molnár Szabolcs zászlós (szólamvezető, ütőhangszerek), Klausz Tamás főtörzsőrmester (ütőhangszerek, billentyű, tangóharmonika), Labancz János főtörzsőrmester (klarinét), Belső Máté törzsőrmester (trombita), Wéber Tamás törzsőrmester (trombita), Szicsó István törzsőrmester (vadászkürt), Várda Zsófia törzsőrmester (vadászkürt), Orbán Ádám őrmester (tuba), Wéber Péter őrmester (ütőhangszerek), végül, de nem utolsó sorban Román Géza százados; karmester-helyettes (trombita, ütőhangszerek). A hivatásos katonák segítői közé tartozik Kovács Kitti (oboa, angolkürt), Németh Attila (klarinét), Lovay Tamás (harsona), Pesti Szabolcs (ütőhangszerek) és Petz Bálint, valamint Nagy László (akusztikus gitár). 

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Ha kell, homokzsákot pakolnak, ha kell, gyönyörűen muzsikálnak

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Rosszul bántak az alkalmazottakkal, elítélték az arab hercegnőket

Rosszul bántak az alkalmazottakkal, elítélték az arab hercegnőket

Felfüggesztett börtönbüntetés és milliós bírság vár rájuk.

Elüldözte a medvét a család bátor labradora (videó)

Pedig méretbeli különbségek azért akadtak.

Telefonon segítettek egy újraélesztésnél Szegeden

A mentésirányító a kocsi kiérkezéséig instruálta az ott lévőket.

Öt éhes erszényesért rajong ma a net (videó)

Öt éhes erszényesért rajong ma a net (videó)

A nyammogó kiskenguruknál még nem láttunk aranyosabbat.

Ma már sem Lenin, sem tsz, ám a futball él – jöhet az első NB I-es szezon

Ma már sem Lenin, sem tsz, ám a futball él – jöhet az első NB I-es szezon

„Nincs az a csábító szirénhang, amiért kockára tennénk mindazt, amit évek munkájával felépítettünk Balmazújvárosban.”

Futács: Talán megérdemeltem volna egy esélyt, de Storck így döntött

A Hajduk Split támadója tiszteletben tartja a kapitány döntését, és bízik a jövőbeni meghívóban.

Szombati sportműsor: pályán az NB I-esek; F1; pólóválogatott

Konföderációs Kupa • HFL-elődöntő • Elődöntő a női kosár Eb-n • MotoGP.

Labdarúgás: „Zidane-t edzőként? Sosem tudtam elképzelni!”

Labdarúgás: „Zidane-t edzőként? Sosem tudtam elképzelni!”

Nézze meg hogyan teqballozik Budapesten a Chelsea és az Arsenal korábbi sztárja!

PL: az újonc a Portótól igazolt – rekordösszegért!

A belga támadó egy évet húzott le Portugáliában, most a Premier League-ben próbálkozhat.

A Real Madrid „egyetemén” tanul a magyar szakember

A világ egyik legszínvonalasabb edzőképző kurzusának magyar hallgatója is akad.

Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér