„A pasik alapvetően gyávák”

2014. december 1. 14:27 R. G.

Az igazi vonzalom két ember között nem ismer semmilyen határt – üzeni nekünk William Shakespeare utolsó komédiája. A Jászai Mari Színház Vízkereszt, vagy amit akartok című előadásának három főszereplőjével – az Oliviát alakító Danis Lídiával, a Violát játszó Szabó Emíliával és az Orsino herceg szerepében feltűnő Mihályfi Balázzsal – az érzelmek különös természetéről beszélgettünk.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Egy furcsa szerelmi háromszögről (is) szól a darab, amelyben a mai befogadó talán nehezen értheti meg a szereplők motivációit…
Danis Lídia:
Annyit azért érdemes elöljáróban elmondani, hogy a Vízkereszt egy nagyon bonyolultan megírt darab: a nagy szerelmi vonulat tulajdonképpen alá van benne rendelve az erőteljesebben jelen lévő bohóctréfáknak. Nekünk ezért van nehéz dolgunk: én például összesen háromszor vagy négyszer lépek színpadra, így a jelenetek íve nem rajzolható meg olyan egyszerűen, mint mondjuk az Ahogy tetszikben vagy a Makrancos hölgyben. Shakespeare viszont még ennek ellenére is iszonyatosan színészbarát szerepeket írt, és én ezért minden egyes alkalommal imádom, amikor Shakespeare-t játszhatok.
Mihályfi Balázs: A történet szerint Orsino herceg évek óta szeretné megszerezni magának Oliviát, aki viszont nem adja be neki a derekát. Van egy csodálatos képe a pasasnak erről a nőről, de plátói szerelemről van szó, hiszen még sohasem találkoztak. Azt gondolom, hogy a herceg tulajdonképpen az érzésbe, magába a szerelembe szerelmes. Hiszen aztán ki is derül az utolsó felvonásban, hogy ha Oliviával nem jöhet össze, akkor Viola is megfelel neki, akit szintén szeret, de ott van egy kis bibi, mert ő meg fiúnak öltözve sertepertél körülötte.  De a vonzalom kialakul köztük, míg közte és Olivia között nem: az egy nem létező, generált érzelem, míg Violával lehet akár létező is.

– Oliviának mi lehet a gondja a jóképű, gazdag herceggel?
D. L.: Oliviának nem sokkal korábban meghalt a bátyja. Gyászol, szomorú, nem találja a szerelmet. Olyan, mint egy kalickába zárt gerlemadár, akit gyakorlatilag lerohan a herceg, de ő is rosszul csinálja, mert nem lép a tettek mezejére, hanem csak üzenget Violával.
M. B.: Ez hímspecifikus probléma – a pasik alapvetően gyávák. Könnyen párhuzamot lehetne vonni a mai világ és a darab között, hiszen tulajdonképpen itt is arról van szó, hogy egy férfi hogy lehet ennyire tehetetlen. Orsino a kisujját nem mozdítaná bármiért, semmiért nem vállalja a felelősséget.

– A grófnő mégis beleszeret a magát férfinak álcázó Violába.
D. L. Mert ő máshogy közelít hozzá, mint amit Olivia addig megszokott. Viola érzékeny, finom, érdekes, pimasz, nagyszájú – egyszerűen új élmény a nőnek.
Szabó Emília: Szerintem az is nagyon fontos, hogy van bennük valami hasonló sérelem, hasonló fájdalom. A női érzékenység azonnal kitapintja ezt, így Olivia rokonlélekre talál Violában. Akaratlanul, hiszen férfinak hiszi őt, de az érzékenysége mégis megragadja. Számomra Viola karakterében a legfontosabb a félelem és a rejtőzködés. Oliviához hasonlóan ő is elveszíti a testvérét, tehát valamit elveszít magából. Ez a mérhetetlen fájdalom bujkálásra indítja, ezért menekül Orsinóhoz, ahol viszont e mögül az álarc mögül előtör belőle a szenvedély. Nagy szerelem lobban fel benne, ami eleinte nem tud kifejeződéshez jutni. A korábban felvett álarc gáttá alakul benne, és ezeket a felgyülemlett erőket Olivia felé próbálja „leadni” úgy, hogy össze szeretné hozni a herceggel.

– A darab végén persze minden jól alakul, Olivia és Viola is megtalálja a párját. De mi történne velük egy képzeletbeli hatodik felvonásban?
M. B.
Szerintem nem tartana sokáig Orsino és Viola románca. Gondoljunk csak bele: a nő, Viola gyakorolja is a szerelmet, a másikhoz való vonzódást, míg a férfi, Orsino egy végtelenül önző alak. Persze nem tudhatjuk, hogy Violának sikerül-e megváltoztatnia őt.
Sz. E. Nagyon jó társnak gondolom Violát, de számomra sem biztos, hogy együtt maradnának Orsinóval. Ő valószínűleg tényleg Oliviával alkotna jó párost. Ezért nagyszerű ez a darab: nem elsősorban identitáskérdésekről szól, hanem arról, hogy mi az a csoda, ami egy másik szférába képes emelni egy kapcsolatot két ember között.

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
„A pasik alapvetően gyávák”

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Ők az ország legjobb műsorvezetői

Ők az ország legjobb műsorvezetői

Tegnap este átadták a Televíziós Újságírók Díját, az eseményen többek között Ördög Nóra és Sebestyén Balázs győzedelmeskedett.

Kisteve született a Szegedi Vadasparkban

A gondozói által Juszufnak elnevezett állat első lépéseinek a látogatók is tanúi lehettek.

Vb 2018: az érintettek elégedettek – kell-e a videobíró?

Vb 2018: az érintettek elégedettek – kell-e a videobíró?

A franciák számára két helyzetben is kedvezőtlen ítélet született, Deschamps mégsem panaszkodik.

NB I: „Ha legyőzzük a Fradit…” – Marco Rossi számolgat

A Honvéd a jelenlegi szezonban mind a négy eddigi meccsét elveszítette az FTC ellen.

Légiósok: Szalai Ádám ezért nem váltott klubot tavaly nyáron

A magyar válogatott támadó iránt Törökországból és a Bundesliga 2.-ből is érdeklődtek.

Légiósok: „Sallai kiváló játékos, nagy potenciál rejlik benne”

A Palermo sportigazgatója elégedett a magyar játékossal, aki már bizonyította hasznosságát.

FTC: Doll nem érti, miért nem kommunikál velük a válogatott stábja

A német szakember sérelmezi, hogy játékosait nem kímélték a nemzeti csapatnál.

Világfutball: utoléri-e valaha C. Ronaldo Puskás Ferencet?

Világviszonylatban top 10-es, Európában pedig már csak két magyar gólgyáros előzi meg.

Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér