Szilágyi: nem temetni jöttünk a demokráciát

2010. június 18. 09:23 Sz. A.
Tatabánya | A civil szervezeteket félti az LMP-s Szilágyi László a közelmúltban elfogadott törvényjavaslat miatt.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Szilágyi László, a Lehet Más a Politika országgyűlési képviselője sajtótájékoztatót tartott csütörtökön a megyeháza előtt.
Az LMP "9 nap a demokráciáért" címmel kampányt indított azért, hogy a Fidesz-kormány vezette Országgyűlés vonja vissza a választási rendszerről szóló törvény megváltoztatását, amelynek értelmében a fővárosban például négyszer annyi ajánlószelvényre lenne szüksége egy főpolgármester-jelöltnek.

- Kilenc napunk maradt arra, hogy megvédjük a vélemények és nézőpontok sokszínűségét, és a helyi véleménynyilvánítás szabadságát. Azért kilenc, mert ennyi napot akar hagyni a Fidesz a kopogtatócédulák összegyűjtésére. Ez a kis, helyi szervezetek kiszorítását jelenti a helyi döntéshozásból. - mondta Szilágyi László.

- Ez a módosítás a nagy pártoknak kedvez. Mellbevágó, hogy mi mindent tett a kormánypárt a demokratikus fékek és ellensúlyok ellen az elmúlt egy hónapban - mondta a politikus, aki hiányolja a tárcaközi vagy épp társadalmi egyeztetéseket, s mint kifejtette: nem temetni jöttek a demokráciát, hanem azért szólalnak fel, hogy kiálljanak a demokrácia mellett.

Az országyűlés elé terjesztett és ott elfogadott javaslat

A sajtótájékoztatón elhangzott beszéd teljes terjedelmében

Nem temetni jöttük a demokráciát, bár már látjuk annak lelkes sírásóit narancssárga köpönyegben sürgölődni, hanem azért szólalunk fel, hogy kiálljunk a demokrácia ellett.

Mellbevágó, hogy mi mindent tett a kormánypárt a demokratikus fékek és ellensúlyok ellen az elmúlt egy hónapban:

* Nemzeti együttműködésről beszélnek, azonban javaslataikat az együttműködés legkisebb lehetősége nélkül verik keresztül a parlamenten. Nincs közigazgatási egyeztetés, nincs társadalmi vita, nincs érdemi kontroll lehetőség.
* Képviselői önálló indítvánnyal nyomnak át 1-2 nap alatt alkotmánymódosítást, médiatörvényt, választási törvényt, bármit.
* Egyetlen délután alatt lezavarnak bizonyos törvénytervezetek esetében bizottsági vitákat, általános és részletes vitát és a zárószavazást.
* Az új alkotmány elfogadásához szükséges 4/5-öt egy tollvonással félresöprik az útból, huszadrangú módosításba eldugva, mindenféle indoklás nélkül.
* A kormányzó párt átpolitizálja a közszolgálatot, a szolgálatot szolgasággá alacsonyítja, biztosítja magának a tisztviselők feletti korlátlan hatalmat. Az elnök máris visszaküldte a törvényt megfontolásra.
* Már látható, hogy olyan személyeket helyeznek a demokratikus intézményrendszer fontos pozícióiba – lásd állami számvevőszék, Nemzeti Hírközlési és Média Hatóság, Alkotmánybíróság, Állami Számvevőszék elnöke - hogy a köztársasági elnök személyéről még szót se ejtsünk -, akik legfontosabb tulajdonsága a feltétlen párthűség.
* Olcsóbb önkormányzatokról beszélnek, miközben úgy alakítják a választási törvényt, hogy a kiterjedt apparátussal rendelkező nagy pártokat ez a legkevésbé érintse. Kiszorítják az önkormányzatokból a civileket, a kisebb pártokat, legyen minél kevésbé színes a helyi testület. Mert ez a törvény nem másról szól, mint arról hogy az erős legyen még erősebb, a gyenge még gyengébb.

A Fidesz-KDNP által elfogadott, az önkormányzati választásokról szóló törvény egyoldalúan, politikai és szakmai egyeztetés nélkül, drasztikusan avatkozott be a helyi képviselőtestületek összetételét meghatározó szabályozásba. Példátlan arroganciáról és a nemzeti együttműködés kitűzött céljaink totális tagadásáról tanúskodik a kormánypárt önkormányzati törvénye.

* Kilenc napunk maradt arra, hogy megvédjük a vélemények és nézőpontok sokszínűségét, hogy megvédjük a helyi véleménynyilvánítás szabadságát. Azért kilenc, mert ennyi napot akar hagyni a Fidesz a kopogtatócédulák összegyűjtésére. Ez praktikusan a kis, helyi szervezetek kiszorítását jelenti a helyi döntéshozásból.
* Kilenc napunk maradt arra, hogy a civil szervezetek, ellenzéki pártok képében megerősítsük ellensúlyozó, ellenőrző erőket. A Fidesz-KDNP javaslata valósággal eltorlaszolja az állampolgárok helyi döntéshozatalban való részvételének csatornáit.
* Kilenc napunk maradt arra, hogy megvédjük a civil társadalom képviselőit, az alternatív, környezetvédelmi, városvédelmi, szociális civil szervezeteket és szakmai érdekképviseleteket attól, hogy kiszoruljanak a helyi döntéshozatalból és ne tudják ellátni társadalmi küldetésüket: a döntéshozók felügyeletét.
* Kilenc napunk maradt arra, hogy megmutassuk: vannak még olyanok, akik hisznek a demokráciában, és a hatalmat nem saját politikai oligarchia kiépítésre használják, hanem vissza akarják szerezni az állampolgárok demokratikus intézményrendszerbe és a döntéshozókba vetett bizalmát!

A kormányzó párt komoly és legitim felhatalmazást kapott a választópolgároktól. Kormányzásra és akár alkotmányozásra is. De nem a demokratikus hagyományok felrúgására. Már játszik, hogy a Fidesz vissza kíván élni hatalmával, és kíméletlenül félre akar állítani minden akadályt és mindenkit, aki a demokratikus kontrollt testesíti meg.

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Szilágyi: nem temetni jöttünk a demokráciát

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Rosszul bántak az alkalmazottakkal, elítélték az arab hercegnőket

Felfüggesztett börtönbüntetés és milliós bírság vár rájuk.

Harry herceg ott akarta hagyni a királyi családot

De aztán meggondolta magát – derül ki egy interjúból.

Mindenki más feladta, Szőnyi Ferenc nyerte a világ leghosszabb futóversenyét

A három indulóból csak ő bírta végig a 480 kilométert.

Hamis igazoltatás közben kérte meg barátnője kezét (videó)

Hamis igazoltatás közben kérte meg barátnője kezét (videó)

Az ausztrál férfi összejátszott a rendőrökkel.

Videó: „Amikor kikapott a Dózsa, sírtam, akkora szurkoló voltam”

Videó: „Amikor kikapott a Dózsa, sírtam, akkora szurkoló voltam”

Pataki István, ismertebb nevén Tupó bácsi már 25 éve árulja a szotyit és a tökmagot a meccsek előtt Pakson és környékén.

WTCC: rajt-cél győzelmet aratott Michelisz a portugáliai főfutamon

A magyar pilóta jól jött el a rajtnál, és utána sem engedte ki a kezéből a győzelmet.

F1: Vettelt majdnem kizárták Azerbajdzsánban – sajtóhír

Hamilton nem fékezett Vettel előtt • A német szaklap szerint az FIA nem akart „belenyúlni” a vb-csatába.

Löw 150. mérkőzésén megszerezte 100. győzelmét a nationalelffel

Löw 150. mérkőzésén megszerezte 100. győzelmét a nationalelffel

A tartalékos német válogatott könnyen nyert Kamerun ellen, és csoportelsőként jutott tovább.

F1: „Őt is büntetni kellett volna” • „Szégyenbe hozta magát”

Vettel: Továbbra is tiszteljük egymást • Hamilton: Mit szólnak ehhez a fiatal srácok?

Nice: Mario Balotelli döntött a jövőjéről – hivatalos

Az olasz támadó sportszakmai szempontok alapján a maradás mellett tette le voksát.

Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér