Rengeteget tett Tatáért az egykori zsidó hitközség

2014. december 17. 14:36 Petrik József

A Magyar Holokauszt Emlékév tatai programjainak lezárásaként konferenciát rendezetek kedden a városházán. A múlt felidézése azonban sokkal inkább arról szólt, mit is tett a tatai zsidóság az Öreg-tó parti kisváros felvirágoztatásáért, semmint arról, miként pusztult el...

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

A holokausztra való emlékezés érdekes formáját választották Tatán. A városháza dísztermében nem a közösség második világháború alatti meghurcoltatásait és megsemmisítését idézték fel az előadók. Nem azt „mesélték” el, hogy szenvedtek és miként haltak. Hanem azt, hogyan is éltek. Miket alkottak, mivel gyarapították a barokk kisvárost és saját közösségüket a közös boldogulás, az elismerés és elismertség reményében.
A megkapó gondolat köré épült előadássorozatot Michl József polgármester egy – az alkalomhoz illő – történettel kezdte.

– Két, a gettót, az embertelen megpróbáltatásokat túlélő ismerős találkozott egymással, évekkel a szörnyűségek után. Az egyikük megkérdezte a sorstársától, hogy meg tudott-e bocsátani az ellene vétkezőknek. Nem, jött a haragos válasz. Akkor téged még mindig rabságban tartanak, jegyezte meg a „kérdező”...  – emlékezett vissza a beszélgetésre a városvezető. – Ha nem feledünk, az nem baj. Mert esélyt ad arra, hogy újból ne fordulhasson el olyan gyalázat, mint hetven éve. Viszont ha  emlékezünk, az megnyugtat, és segít az ilyen jellegű rabságból a kitörni – tette hozzá.

Sokat tettek Tatáért

Széchenyi azt mondta: „Ha azt akarod tudni, hogy egy nemzet mennyire becsüli a múltját, nézd meg a temetőit.” Az 1740-ben megnyitott, napjainkra felújított zsidó temető ilyen szempontból is árulkodó. Olyan híres emberek nyugszanak itt, mint Farkasházy Fischer Mór, Handler Márk (1837-1911) rabbi, vagy a város gazdasági, társadalmi életében jelentős szerepet játszó Fischer, Englander, Ganz, Grossmann, Lopold, Pollák, Steiner és Weisz családok tagjai.

A bevezető gondolatokból kiderült, feltétlenül fontos megemlékezni azokról a történelmi eseményekről, amelyek bárkinek is megnyomorították az életét. Miközben érdemes átfogó képet adni az érintett közösség, mint a tatai zsidóság tevékenységéről, hogy megismerjük tetteiket, árnyaljuk azok hátterét.

Perger Gyula, a Kuny Domokos Múzeum igazgatója, a konferencia „narrátora” külön meg is említette, hogy tavaly óta igyekeznek munkatársaival összegyűjteni, „sajtó alá rendezni”, feldolgozni az utolsó tatai rabbi hagyatékát.

– A száz és ezernyi halálon túl, egy jól prosperáló közösség tűnt el Tatáról a második világháború vérzivataros végjátékában – jegyezte meg a múzeumvezető. – Megállapíthatjuk, hogy ez óriási veszteség. Az idő kettős hatása ebben a történelmi esetben is tetten érhető. Hál' istennek sok mindent elhomályosít. De sajnos, a korszakra emlékezők közül talán már senki sincs közöttünk...

Schmidtmayer Csaba, a Kuny múzeum munkatársa a leghíresebb zsidó tanító, Léderer Ábrahám munkásságán keresztül igyekezett bemutatni a zsidóság helyi és honi oktatásban betöltött szerepét, elévülhetetlen érdemeit. Az előadó jóvoltából egy olyan szellemi értékteremtő portréja rajzolódott ki, aki 1856-tól már a kultuszminiszter támogatását is élvezte. Aki munkásságával elérte, hogy a tatai hitközség alapította oktatási intézmény mintafőiskolaként működjön. A csehországi Léderer öt év alatt páratlan karriert futott be tatai programjával. Az egykori zsidó iskola ma egy alaposan megromlott állagú lakóépület, amelynek a falán már csak egy márványtábla emlékeztet egykori funkciójára.

Kövesdi Mónika, a Kuny múzeum művészettörténésze a tatai izraelita temető kialakulásán, a sírkert kialakításán és jellegzetességein keresztül mutatta be a tatai zsidóság történetét, vezette le e kisebbség hagyományait, szokásait. A zsidók „az élet háza, illetve az örökkévalóság házaként” említik – hitbéli értelemben – temetkezési helyeiket. Tatán 1740-ben létesült a zsidó sírkert. Napjainkra az ilyen vallási hovatartozású halottak temetkezési helyei védettek hazánkban. Ennek magyarázata többek között, hogy a zsidó temetők esetében egységes kertről beszélhetünk, amely valóban egy közösségé. Hagyományaikhoz híven nem nyúlnak a nyughelyekhez, mivel a temető földje szent. A sírok között gyakorlatilag semmilyen kertészeti tevékenységet nem lehet folytatni.

Tata városa az idén rendbe tetette a temetkezési helyet. A szakember beismerte, a munkálatok elvégzése során a műemlékvédelmi érdekek megelőzték a kegyeleti szempontokat.

Beszédes tatai izraelita nyughelyek

A zsidó temető a Kálvária-domb oldalán, keleti irányba tájolt. Úgy is fogalmazhatnánk, hogy Jeruzsálemre „néz”. 1740-től használják. A legrégebbi sír egy morvaországi zsidóé. Goldberger Izidor rabbi volt az első, aki 1912-től történeti forrásként dolgozta fel a fejfák feliratát. Ezzel egészen 1944-ig, az Auschwitzba történt deportálásáig foglalkozott. Ma a ravatalozó, illetve tahora ház falán a holokauszt tatai, illetve járási áldozatainak nevei olvashatóak. A síremlékek mindegyike ezzel a mondattal kezdődik: „itt van elrejtve”...


 

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Rengeteget tett Tatáért az egykori zsidó hitközség

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Rosszul bántak az alkalmazottakkal, elítélték az arab hercegnőket

Rosszul bántak az alkalmazottakkal, elítélték az arab hercegnőket

Felfüggesztett börtönbüntetés és milliós bírság vár rájuk.

Elüldözte a medvét a család bátor labradora (videó)

Pedig méretbeli különbségek azért akadtak.

Telefonon segítettek egy újraélesztésnél Szegeden

A mentésirányító a kocsi kiérkezéséig instruálta az ott lévőket.

Öt éhes erszényesért rajong ma a net (videó)

Öt éhes erszényesért rajong ma a net (videó)

A nyammogó kiskenguruknál még nem láttunk aranyosabbat.

Ma már sem Lenin, sem tsz, ám a futball él – jöhet az első NB I-es szezon

Ma már sem Lenin, sem tsz, ám a futball él – jöhet az első NB I-es szezon

„Nincs az a csábító szirénhang, amiért kockára tennénk mindazt, amit évek munkájával felépítettünk Balmazújvárosban.”

Futács: Talán megérdemeltem volna egy esélyt, de Storck így döntött

A Hajduk Split támadója tiszteletben tartja a kapitány döntését, és bízik a jövőbeni meghívóban.

Szombati sportműsor: pályán az NB I-esek; F1; pólóválogatott

Konföderációs Kupa • HFL-elődöntő • Elődöntő a női kosár Eb-n • MotoGP.

Labdarúgás: „Zidane-t edzőként? Sosem tudtam elképzelni!”

Labdarúgás: „Zidane-t edzőként? Sosem tudtam elképzelni!”

Nézze meg hogyan teqballozik Budapesten a Chelsea és az Arsenal korábbi sztárja!

PL: az újonc a Portótól igazolt – rekordösszegért!

A belga támadó egy évet húzott le Portugáliában, most a Premier League-ben próbálkozhat.

A Real Madrid „egyetemén” tanul a magyar szakember

A világ egyik legszínvonalasabb edzőképző kurzusának magyar hallgatója is akad.

Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér