Rengeteget költünk gyógyszerre, mégsem vagyunk egészségesek

2015. április 22. 08:12 Barlangi Gergő

A kimutatások szerint sok pénzt költünk gyógyszerekre. Tavaly csaknem háromszázmilliárd forintot hagytunk a patikákban, amivel lényegében "versenyre keltünk" az egészségbiztosítóval.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Nincs semmi, ami értékesebb lenne az egészségnél. Az örökérvényű igazság a lakossági gyógyszerkiadások esetében is tetten érhető. A tb-támogatás folyamatosan csökken, ezért a gyógyulni vágyóknak egyre mélyebbre kell a zsebükbe nyúlniuk. A költségeket a lakosok és a költségvetés - az OEP-en keresztül - jelenleg szinte fele-fele arányban állják. A vényköteles készítményekre szűkítve az összevetést kedvezőbb a helyzet: a betegekre a kiváltáskor az anyagi terhek kicsivel több mint harmada jut. Emellett egyfajta szerkezeti átalakulás is történt: a vényköteles és a recept nélkül vásárolható gyógyszerek jó ideig pariban voltak egymással, tavaly azonban már az orvosok által felírt készítmények térítési díjaira ment el több pénz.

Mindeközben a "megkötés nélkül" kapható orvosságoknál igen jelentős, tíz százalékot meghaladó fogyasztásnövekedést mértek. A Fekete Tibor gyógyszerpiaci szakértő által közzétett adatok arra is rámutatnak, hogy, ha nem is drasztikus mértékben, de nőttek a fogyasztói árak. Noha rettentő nagy a szórás, a Magyarországon forgalmazott gyógyszerekért 2014-ben átlagosan 1990 forintot kellet fizetni dobozonként. A szakember szerint a hazánkban élők egészségi állapota messze elmarad az EU-országbeliek átlagától. Jóllehet az itthoni bérekhez képest - megint csak arányokat tekintve - jelentős összeget költünk orvosságokra, az uniós államok egy főre jutó fogyasztásával nem vesszük fel a versenyt.

A kormány tervei szerint a közeljövőben nem nőnek a lakossági gyógyszerterhek, aminek biztosításához - a szakértők szerint - szükség lesz a gyógyszerkassza feltőkésítésére. Ennek indokai: a gyógyszerpiac bővül, az átlagéletkor emelkedik, a szűrővizsgálatokon résztvevők száma nő. Ez egyfelől üdvös, másfelől mielőbbi, rendszerszintű orvoslást kíván.

Gyógyír kell az allergiára

Miként az élelmiszerboltoknak vagy éppen a szállodáknak, úgy a patikáknak is számolniuk kell a szezonális hatásokkal. A meghűlés elleni készítmények késő ősszel és télen fogynak a leginkább, míg a jelen időszakot már az allergia elleni küzdelem jellemzi. Jól érzékelik ezt Tatabánya legnagyobb, állandó ügyeletet ellátó gyógyszertárában, a Levendulában is. Dr. Fekete Ildikó tájékoztatása szerint a tüneteket mérsékelő orrspray-kért jellemzően 1600 és 3000, míg az egy hónapra elegendő tablettákért 700 és 3600 forint közötti összeget kell fizetni.

- Az azonos hatóanyagú készítmények között már nincs nagy árkülönbség - teszi hozzá a gyógyszertárvezető. A megjegyzés egyébiránt áll a többi orvosságra is, amiből van bőven. A magyar piacon jelenleg valamivel több mint ötezer féle gyógyszert forgalmaznak, az igazán jól felszerelt patikákban ennek mintegy a fele azonmód elérhető.

A legkeresettebb termékek a fájdalomcsillapítók és a különböző vitaminok, amelyek többsége - csakúgy, mint az allergia elleni szerek - OTC-besorolás alá esik, azaz nem vényköteles. Papíron a legdrágábbak közé a daganatos megbetegedésekkel "szembeszálló" medicinák tartoznak, ám ezek közül nem kevéshez érdemi tb-támogatás társul, illetve kizárólag kórházi forgalomban érhetők el.

A gyógyszerré minősítés hosszadalmas és költséges folyamat, ezért a gyártók olykor más, ha tetszik, könnyebb utat választanak. Ilyen esetekben találkozhatunk például "gyógyhatású készítmény" vagy "táplálékkiegészítő" feliratokkal a dobozokon. A cégek pedig kizárólag abban az esetben reklámozhatják termékeiket, ha azokra nincs tb-támogatás, azaz az előállítóknak mérlegelniük szükséges, hogy érdemes-e a "nemesítést" kezdeményezniük. Dr. Fekete Ildikó és munkatársai azt tapasztalják, a hirdetések igen nagy hatást gyakorolnak a vásárlókra, az aktuálisan "agyonreklámozott" pirulák, tabletták lényegesen jobban fogynak, mint az ugyanazon hatóanyagokat tartalmazó, csak épp kevésbé propagált készítmények. 

Dr. Varga Győző, a Dorogi Szent Borbála Szakorvosi Rendelő és Szakkórház főigazgatója urológus szakorvosként az antibiotikumokról tett említést. - Sok fajtájuk van, lényegében minden szakterület alkalmazza ezeket. Jellemzően 1400 és 4000 forint közötti áron kaphatók. Nincs tudomásom róla, hogy hiány lenne belőlük, ami fontos is, mert a baktériumok elleni küzdelemben, a célzott kezelések során elengedhetetlenek - mondta el a szakember. Dr. Varga Győző úgy véli, a medicinák minősége sokat javult az elmúlt évek során, és a korszerű készítmények többsége Magyarországon is elérhető.

Nem mindig könnyű a beszerzés, a raktározás a nagyok kiváltsága

Dr. Fekete Ildikó szakgyógyszerész meglátása szerint a legnagyobb nehézséget a medicinák beszerzése okozza. A tatabányai patika, amelynek vezetését ellátja, a gyógyszerek uszkve feléből két heti, másik feléből körülbelül egy havi készletet tárol, ám ha az egyik közeli gyógyszertárban hiány lép fel valamely gyógyírből, a tartalék gyors apadásnak indul. A patikák mindegyike három-négy nagykereskedőtől szerzi be a készítményeket, és döntő többségük - elsősorban anyagi okok miatt - a fent említettnél kevesebb terméket tart "raktáron", így ha a vállalatok nem tudják biztosítani az ellátást, azt a betegek hamar megérzik.
Dr. Varga Győző úgy látja, általánosságban véve jó az orvos-gyógyszerész kapcsolat, és "a gyógyszerhelyzet sem rossz". - Gyógyítóként e szempontból nem túl nagy a mozgásterünk. Az persze a mi felelősségünk, hogy tájékoztassuk a beteget: az általunk a legjobbnak ítélt gyógyszer helyettesíthető-e egy másik készítménnyel. Ezt amúgy a recepten is jeleznünk kell. Az illető szociális helyzetére már nemigen lehetünk tekintettel, mi nem hozzuk, csak alkalmazzuk a törvényeket, szabályokat - számolt be róla az urológus szakorvos.

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Rengeteget költünk gyógyszerre, mégsem vagyunk egészségesek

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Így festenek civilben a horrorfilmek félelmetes gonoszai (galéria)

Így festenek civilben a horrorfilmek félelmetes gonoszai (galéria)

Lerántjuk a leplet! Vagyis lemossuk a sminket.

Tarolt a Tiszta szívvel

Tarr Béla pedig életműdíjat kapott a bécsi Let's CEE Filmfesztiválon.

Storcknak lassan döntenie kell: a jövőépítésről szólhat a további vb-kvalifikáció

Storcknak lassan döntenie kell: a jövőépítésről szólhat a további vb-kvalifikáció

A portugáliai 0–3 után már lehet, inkább a 2020-as Eb selejtezőire kell koncentrálni.

U19-es Eb-elitkör: „Ha Torghelle Sanyi jön veled szembe…”

Kleisz Márk reméli, a skótok elleni mérkőzés után is lesz vöröshagyma a tarisznyában.

Vb 2018: először kaptak gólt a németek, de volt rá válaszuk

Azerbajdzsán öt percig reménykedhetett a csodában • A csehek nagyon megverték San Marinót.

Vb 2018: zsinórban hat – Anglia Litvániát is lenullázta

Vb 2018: zsinórban hat – Anglia Litvániát is lenullázta

A „háromoroszlánosok” 2013 októbere óta nem kaptak gólt vb-selejtezőn • Defoe és Vardy is betalált.

Szoboszlai az utolsó pillanatban lőtte ki a csapatot az Eb-re

Úgy tűnt, mindennek vége, de az utolsó pillanatban jött egy szenzációs gól a pipába.

Feltámadt a Szeged a második félidőben, és nyert Dániában

Félidőben még öt góllal vezetett a Silkeborg, de a végén kettővel nyert a Szeged.

Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér