Kiverte a biztosítékot a számla

2010. március 12. 09:52 Palásti Péter

Számla

Megyei információ | Ha a szenet fuvarozó sem számít fel külön díjat az alkatrészek és gumikerekek kopásáért, akkor miért kérhet még rendelkezésre állási díjat is az áramszolgáltató? Kiderítettük.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Szavazás eredmény

Ön szerint előfordul a szolgáltatók részéről túlszámlázás?
 • Igen, rendszeresen
  69.24%
 • Nem, soha
  7.7%
 • Csak ahol éves leolvasás van
  23.08%

 Sokakat érintő kérdést tett fel megyénk egyik legismertebb vállalkozója, aki ragaszkodott nevének az elhallgatásához. Nem gyávaságból, hanem azért, mert aktív részese a közéletnek is, s nem akarja, hogy a választási kampányban bárki is félreértse azt, amit ő sem ért.

Márpedig nincs egyedül azzal, hogy nehezére esik az E.ON áramszámláinak az értelmezése azt követően, hogy a központi intézkedések hatására nem egyszerűbb, hanem még bonyolultabb lett. Véleménye szerint a szolgáltatók rendelkezésre állása és az azért fizetendő fix havi díj nem csak nála veri ki a biztosítékot.

Feltette a kérdést: Kinek az érdeke, hogy egy szolgáltató, a megrendelő rendelkezésére álljon? Mivel a kérdést cseppet sem költőinek szánta, ő imigyen válaszolt rá: Piaci viszonyok között – márpedig piacgazdaságot építünk – a szolgáltatónak. Márpedig ha ez így van, akkor miért a felhasználók, vagyis a fogyasztók fizetik meg az áram díján kívül még az odaszállítást és az ezzel kapcsolatos feltételrendszert is?

Ehhez kapcsolódva azt a példát említette, hogy amikor a fuvaros teherautóval házhoz viszi a szenet, ő sem számítja fel külön az alkatrészeket, a gumikopást, az üzemanyag és egyéb járulékos költségeket minden fuvarra.

Ámbár az is igaz – mondta a vállalkozó –, hogy azért a multinacionális cég, és az állam részéről egyaránt van némi logikája a dolognak, hiszen így könnyen fizet 20 milliárdot az MVM is a költségvetésbe. Az meg őket nem érdekli, hogy a lakosság lassan teljes egészében fizetésképtelen lesz.
Még megdöbbentőbb esetnek tartja, amikor a tavalyi évhez képest, lényegesen magasabb számlákat küld ki a gázszolgáltató. Ráadásul akkor, amikor a világpiacon csökkent a gáz ára.

Sokan nem értik a számításokat, és az sem vigasztalja őket, hogy ha többet fizetnek be, akkor visszakapják a különbözetet. Persze kamat nélkül! Nagyot nézett az a család is, akik néhány napja három csekket kaptak. Ezekből kettő csaknem hatvanezerről szólt, egy, „csak!” harmincötezerről. Tény, hogy sok  háztartásban ezek az összegek a teljes havi bevételt felemésztenék. Ettől függetlenül a negyedéves befizetési kötelezettségeket, már az első csekken szereplő dátumig teljesíteni kell.
Fontos, hogy a díjak, minden eddiginél magasabbak voltak, amire a „vevő” emelkedett hangú telefonos beszélgetést folytatott a gázszolgáltató illetékes igazgatóságával.

Itt, udvariasan elnézést kértek tőle, majd küldtek hat csekket. Örömteli meglepetésükre a korábbi 150 ezer forint körüli összegek sztornó számláival, és az új, „0” forintos befizetési űrlapokkal. Informátorunk csupán annyit jegyzett meg keserű malíciával, hogy ezek után a szolgáltató logikája kiismerhetetlen.

Talán – mint mondta – utólag, a leolvasott érték alapján akarják befizettetni a fogyasztást, de nem biztos; bár ez elég reálisnak tűnik. Ám akkor miért nem teszik meg ezt mindenkivel, miért csak a reklamálókkal? Mindebből szerinte logikusan az következik, hogy azok járnak rosszul, akik megszokásból vagy figyelmetlenségből, esetleg hozzá nem értésből azonnal fizetnek. A számlát kibocsátó viszont annak ellenére is jól jár, hogy néhányan reklamálnak, s 0-ás számlát kapnak utólag. Ők vannak kevesebben.

A 119/2007 (XII. 29.) GKM rendelet előírásai
Az E.ON szóvivőjétől, Egyházi Nikolettától a következő választ kaptuk: „Az elosztói alapdíj az úgynevezett rendszerhasználati díjak kategóriájába tartozik, melynek mértékét a villamos energia rendszerhasználati díjakról szóló 119/2007 (XII. 29.) GKM rendelet tartalmazza. Az elosztó alapdíjban és egyébként a rendszerhasználati díjban az elosztói rendszer használata kerül számlázásra; részben az ebből a díjtételből származó bevételből fedezi az elosztói engedélyes/a szolgáltató a hálózat fenntartását, karbantartását, a hálózat fejlesztését, valamint a mérőórák leolvasását és cseréjét. Az elosztói alapdíj mértéke a rendelkezésre álló teljesítménytől és a rendszerhasználati díj tarifától  függ. Ez a lakossági fogyasztók legnagyobb részénél 1872 Ft/év, illetve vezérelt mérő esetén 624 Ft/év összeget jelent.”

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Kiverte a biztosítékot a számla

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Így festenek civilben a horrorfilmek félelmetes gonoszai (galéria)

Így festenek civilben a horrorfilmek félelmetes gonoszai (galéria)

Lerántjuk a leplet! Vagyis lemossuk a sminket.

Tarolt a Tiszta szívvel

Tarr Béla pedig életműdíjat kapott a bécsi Let's CEE Filmfesztiválon.

Storcknak lassan döntenie kell: a jövőépítésről szólhat a további vb-kvalifikáció

Storcknak lassan döntenie kell: a jövőépítésről szólhat a további vb-kvalifikáció

A portugáliai 0–3 után már lehet, inkább a 2020-as Eb selejtezőire kell koncentrálni.

U19-es Eb-elitkör: „Ha Torghelle Sanyi jön veled szembe…”

Kleisz Márk reméli, a skótok elleni mérkőzés után is lesz vöröshagyma a tarisznyában.

Vb 2018: először kaptak gólt a németek, de volt rá válaszuk

Azerbajdzsán öt percig reménykedhetett a csodában • A csehek nagyon megverték San Marinót.

Vb 2018: zsinórban hat – Anglia Litvániát is lenullázta

Vb 2018: zsinórban hat – Anglia Litvániát is lenullázta

A „háromoroszlánosok” 2013 októbere óta nem kaptak gólt vb-selejtezőn • Defoe és Vardy is betalált.

Szoboszlai az utolsó pillanatban lőtte ki a csapatot az Eb-re

Úgy tűnt, mindennek vége, de az utolsó pillanatban jött egy szenzációs gól a pipába.

Feltámadt a Szeged a második félidőben, és nyert Dániában

Félidőben még öt góllal vezetett a Silkeborg, de a végén kettővel nyert a Szeged.

Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér