Kecskédről indulva Cambridge-ben is megállta a helyét

2016. január 20. 07:30 Mórocz Károly
A kecskédi Hartmann Csaba természetesnek tartja a kihívásokat. Három diplomát szerzett eddig, több nyelven beszél, kiválóan harmonikázik és rendszeresen sportol is. Dolgozott Németországban, Dubai-ban és Japánban is. Huszonhat éves lesz februárban.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

 Csaba már tizennégy évesen megszerezte a német középfokú nyelvvizsgát, a következő években megtanult angolul is. Az Árpád Gimnáziumban végzett Tatabányán 2008-ban, közben az Erkel Ferenc Zeneiskolában harmonika szakra járt, játszott az Oroszlányi Szúnyogok görhokicsapatában és aktívan jégkorongozott.

– Hiszek abban, hogy mindig mindenben keresni kell a kihívást – mondja. – Ez számomra azt jelenti, ha valami jól megy, akkor is azon gondolkodom, hogy lehetne-e még jobban, másképpen csinálni. Amikor úgy érzem, hogy egy területen sikerült sok mindent elérni, újabb kihívások elé nézek, és ezek segítségével keresek és legtöbbször találok is új, izgalmas lehetőségeket. Úgy vélem, ha valaki sok különféle területtel foglalkozik egyszerre, akkor egy idő után kialakul benne egyfajta hatékonyság. Ez segít abban, hogy más képességeket igénylő tevékenységeket is jól csináljon. Számomra ilyen volt a zene, a sport és a tanulás kombinációja. Angolból és németből felsőfokú szakmai szinten beszélek, franciából középiskolában középszinten megtanultam, és megértetem magam alapszinten japánul is.

A kecskédi fiú messzire jutott otthonról A kecskédi fiú messzire jutott otthonról

Visszaugorva az időben 2008-ba: felvették a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) nemzetközi gazdálkodás alapszakára. Egy év után úgy gondolta, hogy szeretne korszerű mérnöki tudásra is szert tenni. Ekkor kezdte el a szintén a BME-n a mechatronikai mérnök alapszakot. Az első diplomáját 2012 nyarán, a másodikat 2014 januárjában vehette át, mindkettőt kiváló minősítéssel. Aktív szakkollégista volt, tanulmányai mellett sikeresen elvégezte a Mathias Corvinus Collegium négy éves képzését. 

Az egyetemi évek alatt az ESTIEM európai diákszervezet tagjaként kapcsolatba került a szervezet egyik alapító tagjával, aki ma már egy közismert nemzetközi autóipari beszállító cég ázsiai divíziójának első embere. Az ismeretség egy szakmai mentor-mentorált kapcsolattá alakult. Leginkább ennek hatására jelentkezett a cambridge-i mesterszakra. 2014 októberében kezdte meg a tanulmányokat, 35-en voltak osztálytársak 25 különböző országból. Az egyetemhez kapcsolódóan tagja lett a Corpus Christi College-nek, amelyet 1352-ben alapítottak. A 35 hallgató közül heten végezték el a képzést kitüntetéses minősítéssel, köztük Csaba is.

– A világon a Top 5 egyetem között tartják számon a University of Cambridge-et. Büszke vagyok arra, hogy ezen a szakon én voltam az első magyar hallgató. Mindig igyekeztem, hogy megfeleljek tanáraim elvárásainak és a magam által kitűzött céloknak – folytatja karriertörténetét.
Részt vett a mesterképzésben, ami leginkább egy ipari MBA-szakként fordítható le.

Az tetszett neki a legjobban, hogy nagyon gyakorlatorientált volt.  Az elméleti tudást mind akadémiai és mind pedig gyakorlatban tevékenykedő, ipari vezetőktől kapták, míg a gyakorlati tapasztalatokat kéthetes vállalati projekteken keresztül szerezhették meg.

Így jutott el Csaba például egy csokoládégyárba, ahol évfolyamtársával termelésoptimalizálási feladatot kellett megoldaniuk. A tanszék nagy hangsúlyt fektet arra, hogy ne csak angol példákon keresztül szerezzenek a diákok tapasztalatot. Ennek köszönhetően vettek részt a hallgatók egy kéthetes kínai tanulmányi kiránduláson is.

– Sokat utaztam és utazok. Hiszek abban, hogy külföldön érdemes sok jó dolgot megismeri, tapasztalatokat gyűjteni, az ottani gyakorlatból és azt hasznosítani itthon – magyarázza. – Már középiskolásként jártam például Németországban és Hollandiában diákcsereprogramon. Egyetemi éveim alatt igyekeztem, hogy minél több tapasztalatot szerezzek külföldön, a szakmai gyakorlatot is egy nemzetközi tanácsadó cégnél végeztem, akiknek köszönhetően kijutottam Dubai-ba egy stratégiai projektre. Ezt követen fél évet töltöttem Münchenben, ahol a Technische Univeristät München Gépészmérnöki Karán tanultam cserediákként. Japánban, Yokohama városában az ESTIEM-es mentori kapcsolatnak köszönhetően dolgoztam 5 hónapot az intelligens autók technológiájának területén és szereztem termelési tapasztalatot a vidéki gyárukban. Elbűvölő volt látni és átélni a híres japán munkakultúrát, precizitást és megfontoltságot, amelyet azóta én is megpróbálok beépíteni a saját munkastílusomba.

A diákszervezetekre terelődik a szó, ezt karrierje szempontjából rendkívül fontosnak tartja Csaba. Az említett ESTIEM jelenleg 31 ország 79 egyetemén csaknem 60 000 hallgatót ér el. A szervezetnek 2009-ben lett a tagja, 2013-ban pedig európai elnökévé választották. Elnöksége alatt hozta létre a nemzetközi mentorprogramot, amely azóta már több hozzá hasonló diáknak is sokat segített a karrierút választásában.

– Szinte mindig mozgásban vagyok, és remélem, ez így is marad – teszi hozzá a történeteihez. – A jövő? Most az a célom, hogy gyakorlatot szerezzek a nagyvállalati stratégiaalkotás és a termelési problémák megoldásának területén. Jelenleg annál a cégnél dolgozom tanácsadóként, ahol az egyetemi szakmai gyakorlat is teljesítettem. Mindig nyitott szemmel kell járni és készen kell állni arra, hogy ha az ember meglát egy lehetőséget, akkor azt meg tudja ragadni és ennek segítségével tudjon előre lépni és segíteni társait. Az életfilozófiám az, hogy tanulni és ismereteket gyűjteni nagyon fontos, a megszerzett tudást pedig tovább kell adni mentorként. Remélem, a jövőben majd egy olyan komplex vezetői feladatot láthatok el, amelyben a szakmai tudás és az emberekkel való jó munkakapcsolat kialakításának ismerete egyaránt lényeges. Fontosnak tartom, hogy maradjon idő a családra, találkozni a barátokkal, hiszen a sikerek akkor válnak értékké, ha meg tudom osztani másokkal és ez őket is motiválja.
Nem mindig volt minden „fenékig tejfel”, sokszor alakult úgy, hogy a dolgok nem sikerültek elsőre. Kétségbe esni nem jó, törekedni kell a megoldás keresésére és megosztani a problémát azokkal, akiknek a véleménye fontos számomra. Ez sokat segít abban, hogy megtalálja az ember a továbblépést – vallja Csaba.

– Hogy mi is maradt ki? Most éppen a zene területén keresek újabb kihívást és így kezdtem el aktívabban gitározni, a sportban pedig a futás mellett előtérbe került az úszás.

Ajánlott cikkek

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Kecskédről indulva Cambridge-ben is megállta a helyét

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Kitört a csendes belharc, Lázár a közös ellenség

nol.hu A Seszták Miklós fejlesztési tárcájához tartozó, a hagyományos energialobbit képviselő MVM a veszteséges lakossági áramszolgáltatás és egy újabb rezsicsökkentés bevállalásával rázhatja le magáról a Miniszterelnökséget vezető Lázár János ötleteit.

Dörzsölt nehézfiút küldött Orbánra Putyin

nol.hu Még az ENSZ-főtitkárral is szembeszállt Szergej Lavrov, amikor az 2003-ban be akarta tiltani a dohányzást a világszervezet New York-i székházában.

Stumpf figyelmeztette az Orbán-kormányt

nol.hu Nem érdemes zsákbamacskát árulni, a jogállamiság érvényesülése – amelynek garanciája az Alkotmánybíróság minősége – nemzetpolitikai ügy – mondta kedden az alkotmánybíró az Európa és Magyarország, illeszkedés vagy kiválás címmel rendezett konferencián.

Kormányt akart buktatni a halálra gázolt alcsúti juhász

nol.hu A Bicskei Járásbíróság áprilisra ígérte a Váradi András halálának körülményeit tisztázó újabb tárgyalást, de a pótmagánvád benyújtása után az eljárás megrekedt, jelenleg nincs is kitűzve újabb tárgyalási nap.

„A gyöngyösi kislány igazából a szüleibe halt bele”

nol.hu Hibázott a gyermekvédelem a térség fideszes országgyűlési képviselője szerint, aki törvénymódosítást kezdeményez, hogy ne lehessen zárt ajtó mögé eldugni egy kisgyereket, s ne történhessen a gyöngyösihez hasonló tragédia.

Rászálltak a lázadó tanárra

nol.hu Bár a rendőrség hétfőn még nem volt hajlandó egyenes választ adni kérdésünkre, azóta bizonyosságot szereztünk: nyomoz a rendőrség Pukli István ellen. Nem is akármilyen szinten!

Női kézi: győri ünnepléstől visszhangzott a Népliget

Női kézi: győri ünnepléstől visszhangzott a Népliget

Tekintse meg a döntő visszavágójának legjobb képeiből összeállított galériánkat!

Barca: a brazil középhátvéd hamarosan aláír – sajtóhír

A Deportivo 26 éves játékosa lehet Mascherano és Piqué helyettese.

Hertha: megindult az újabb hadjárat Dzsudzsákért – sajtóhír

A berliniek 2.5 millió eurót is kifizetnének a magyar válogatott támadóért, akit a Hamburg is vinne.

Edzősors: itthon is dolgozna, de Dániában folytatja a magyar bajnok edző

Bódog Tamás szerint Magyarországon is lehet közönséget szórakoztató futballt játszani, de…

Irány Franciaország!: ki a nagyobb partiarc, Németh vagy Dzsudzsák?

Az elefántcsontparti szövetségi kapitány elárulta, ki a két legveszélyesebb labdarúgónk.

Pool: Bogdán új riválist kapott, aláírt a német kapus – hivatalos

Klopp kiszemeltje, a Mainztól érkező Loris Karius hosszú távú szerződést írt alá a „vörösökkel”.

Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
 • A Vénusz pozitív hatására dinamikus, magabiztos, és bármilyen vállalkozásban megállja a helyét. Párkapcsolat terén vigyáznia kell, nehogy zűrzavarok keletkezzenek.
 • Sokat dolgozik. Ha fáradtságot érez, figyeljen oda magára, ne várja meg, amíg a kimerültség miatt lelassul. Baráti kapcsolatai és a szerelmi élete kedvezően alakul.
 • Jól kezdődik és jól is végződik a mai nap. Ha kellően odafigyel a pénzügyekre és az otthoni dolgaira, akkor nem kell semmilyen bonyodalomtól tartania.
 • Szorgalmasan és kitartóan dolgozik. Segítséget is kap egy fontos feladathoz. Számítson rá, hogy egész nap hajtania kell.
 • Egy peres ügyben csak veszíthet. Sokkal könnyebben kellene élnie. Családtagjai sokat segítenek abban, hogy lazábban fogja fel a problémákat.
 • Anyagi gondok nehezítik a helyzetét. Semmi sem úgy alakul, ahogyan remélte. Meggyűlhet a baja hanyag és nemtörődöm ügyintézőkkel.
 • Otthoni problémája egész nap gyötri. Tudja, hogy a dolognak minél hamarabb meg kell oldódnia, vagy pedig önnek kell orvosolnia valahogy. Ha nem kapkod, minden...
 • Tanulmányaiban kedvező fordulatra számíthat. Mindent elérhet, csak ki kell nyújtani érte a kezét. Ha vannak kapcsolatai, azt most remekül hasznosíthatja.
 • Bolygója kedvezően áll, s főként szakmai életében segíti. Legyen kezdeményező, ragadja meg a nagyszerű lehetőségeket! Pénzbevételre számíthat.
 • Szerelmi életét a Vénusz befolyásolja. Gyengédség, flört vagy hatalmas szenvedély, most mindegyikben bővelkedhet.
 • Bolygójának, a Jupiternek köszönhetően vidámság és nagyon aktív szakmai élet várható. Jó oka van a bizakodásra. Este lazítson, séta után olvasson egy könnyű...
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér