Karesz története: elkerülte a kisegítőt és ma már ő segít másoknak

2016. március 2. 07:58 Szűr Annamária

Kiss Károly szereti a rockzenét. Szívesen jár moziba és fesztiválokra. Dolgozik. A közelmúltban vásárolt kis hétvégi ház bővítését tervezi. Iskolai barátaival a mai napig összejár. Céljai vannak. Ez pedig nagy szó, ugyanis oxigénhiánnyal született.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

A szó szoros értelmében csendes utcába kanyarodik be az ember, ha a Mag-házat keresi. A monostori Csendes utcában, az Élettér Egyesület bázisára tartunk, hogy találkozzunk Kiss Károllyal. Ahogy belépünk, mintha egy otthonba lépnénk. Retro konyhabútor, gőzölgő tea fogadja az embert. Kicsit várni kell, Karesz, ahogy mindenki hívja, épp dolgozik. A furcsán artikulált szavak kiszűrődnek az előtérbe: épp ügyfélkapus regisztrációban segédkezik a harmincas éveiben járó informatikus. Pár perc és már felénk nyújtja kezét, majd hellyel kínál. Meglepi őt az érdeklődés, pedig pár perces videóját, amelyben életéről, a neki célt adó egyesületről mesél, néhány nap alatt nagy népszerűségre tett szert az interneten.

– Monostori Éva, a Mag-ház szakmai vezetője említette, hogy a civil szervezeteket bemutató MACI-kampányhoz jó példákat várnak. Jelentkeztünk, aztán jött a mail, hogy Skype-beszélgetésen hallgatnák meg, mennyire érthető a  beszédem, milyen is vagyok. És egyszer csak itt volt a stáb. Furcsa volt, főleg, amikor húsz centire volt az arcomtól a kamera. Lámpalázas is voltam – idézi fel a február eleji forgatást Károly, vagy ahogy mindenki hívja, Karesz.

Kisegítő helyett érettségi és szakma

A kérdés adja magát: gondolt-e valaha magára jó példaként? A válasz egyszerű: nem. Pedig, hallva élettörténetét, igenis az.
Oxigénhiánnyal született, ez pedig, akárhogy is nézzük, sok esetben egyenlő a lemaradással, kirekesztéssel. Karesznak szerencséje volt: akadályozottsága leginkább beszédében, mozgásában, koordinálhatatlan kézremegésében mutatkozik be.

Koppánymonostoron nőtt fel, ide is járt általános iskolába. Rossz emlékként idézi fel, hogy egyszer elvitték Tatára egy felmérésre, ahol mindenki fiatalabb volt nála. Az égiek figyelhettek rá, ugyanis nem került kisegítő iskolába.

A helyiek ismerik, ám amikor valaki először találkozik vele, fenntartással fogadja, aztán hamar rájön, Karesz is olyan, mint bármelyikünk. Jó példa erre, hogy a minap, amikor ellopták a kerékpárját, a rendőrségen először nagyon tagoltan beszéltek vele, de a második mondat után feloldódott az egyenruhás és már normális mederben folyt tovább az adatfelvétel.
– Az általános iskolai tanárnőm és az igazgatónő összefogott, mert látták, az értelmi képességeimmel nincs baj. A nyolcadik után is segítettek. Az Alapy-iskolába vettek fel, informatikusként végeztem. Jó érzés volt, hogy a Jókai-gimnázium is várt volna, mi azonban a szakma mellett döntöttünk. Hat év alatt szakmát és érettségit szereztem. Az írásbelik helyett két tételt húztam, szóban felelhettem. Minden elsőre sikerült  – idézte fel kamasz éveit.

Nem vállalták a munkahelyek a felelősséget

Szakmával a zsebében munkát kezdett keresni, a komáromi ipari park összes gyárába jelentkezett, ám (talán az előítéletek, a prekoncepciók miatt) nem járt sikerrel.

Tesztírásokon is volt, de nem hívták be, majd az egyik gyárban az elbeszélgetésig jutott. Itt kerek perec megmondták neki: nem tudják vállalni a vele járó felelősséget. Szerencsére volt tanárnője ezt másként látta, és ma már Karesznak van felelőssége. Lelkesen mutatta a parafa borítást a szoba falán: azt ő ragasztotta. Persze ennél komolyabb feladatai is voltak, de az évről évre fejlődő, szépülő, bővülő bázison is kivette a részét a munkából.

Stabilitást, célt adott neki a munka

– A tanárnő hívott ide dolgozni. Októberben kezdtem, éppen akkor épült a ház. Fél éves önkéntes munka után alkalmaztak. Ennek pont március elsején volt 8 éve. Most nem ünneplünk. Talán jövőre, amikor húszéves lesz az Élettér és tízéves az épület. Én meg kilenc éve leszek itt. Az egyesület stabilitást, célt, rendszert adott nekem – mosolyodik el.
Munkája széleskörű: digitalizál, ügyintézésben segít, honlapot szerkeszt, ám nem csak a munkaadó egyesületnek, hanem tágabb körben, mint ahogy a Mag-ház egésze.

Karesz vallja, neki az Élettér nem csak munka, hanem életforma is. Élete viszont a Mag-ház falain kívül is van. Sikerült vásárolnia egy kis telket, sövényekkel, virágokkal, rajta húsz négyzetméteres házzal. Szívesen bővítené, de azzal – mindenféle szánakozás nélkül, rideg helyzetfelismeréssel – nem számol, hogy ott egyszer családot alapít. Mint mondja, kevés a lehetősége. Arra viszont tökéletes lesz a telek, hogy grillezzen, bográcsozzon ott a barátokkal, önálló életet éljen. Most Vivi kutyája, a kis shitsu várja haza a szülői házba.

Szuperhősként tisztán beszélne

Az iskolai „kemény maggal”  ma is tartja a kapcsolatot, rendszeresen összejárnak. Szereti a rockzenét (erről árulkodik Rock and roll tetoválása is), a Csokonai művelődési házba is rendszeresen jár koncertekre, szívesen megy moziba, kétszer az EFOTT-on is volt. Ha már filmek: szereti a Mad Max-et és a szuperhősös filmeket. A kérdésre, hogy milyen szuperhős tulajdonságot választana magának, ha tehetné, megrendítően válaszol: a tiszta beszédet.

Az Élettér is nyert Karesszal

Juhász Gáborné, az egyesület jelenlegi elnöke hívta a Mag-házba Kareszt annak idején. Ahogy Monostori Éva korábbi elnök elmondta lapunknak, ma már két megváltozott munkaképességű kollégájuk van. Állami segítséggel foglalkoztatják őket.

– Karesz nagyon sokat adott nekünk az elmúlt években. Biztonságot, stabilitást, szakértelmet, és hihetetlen lelket. Ma már sokan kifejezetten őt keresik. Megszerették az emberek. Nagyon sok mindenben tud segíteni nekünk és a hozzánk fordulóknak is – tette hozzá Monostori Éva.

Ajánlott cikkek

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Karesz története: elkerülte a kisegítőt és ma már ő segít másoknak

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Orbánt megalázták, bosszúból dupla vagy semmit játszik

nol.hu Clintonnal már úgysem lehetne rosszabb a viszony – így magyarázzák a kormányoldalon a miniszterelnök Trump melletti kiállását.

Eltévedt a Szombathely-Budapest Intercity-vonat

nol.hu Répcelak helyett Sárvárra futott be, a GySEV vizsgálatot indított.

Kínából jöhet a következő Banksy

Kínából jöhet a következő Banksy

A Graffiti Man néven alkotó férfi 3D-s alkotásaival hívta fel magára a figyelmet Pekingben.

Hogy jön össze Mozart és a kalligráfia?

Seb Lester segítségével. A művész ezúttal egy kis zenei aláfestéssel az ABC néhány betűjét rajzolta le.

Trumpot is jó messzire küldi az amerikai zenészvilág

Sok politikus engedély nélkül használt dalokat kampányában, ebből lett elege többek között Ushernek és Cindy Laupernek.

Bursaspor: az elnök megegyezett Dzsudzsák áráról – sajtóhír

Bursaspor: az elnök megegyezett Dzsudzsák áráról – sajtóhír

A szélsőért 2.5+1 millió eurót kapna a török klub. Mesés fizetéssel csábítják a labdarúgót.

BL: megint Nikolics! A Legia összes gólját a magyar szerzi

Négyből négy – a szlovák bajnok ellen is betalált a válogatott támadó. Előnyben várják a hazai visszavágót.

Újpest: bosszankodhat a FIFA, a CAS kijelölte a tárgyalást

A lila-fehérek így sem örülhetnek: nyáron biztosan nem igazolhatnak új játékost.

Juve: tánc vagy mi? Evra így reagált Higuaín szerződtetésére

Nézze meg a francia spontán vagy éppen nem annyira spontán reakcióját.

A válogatott edzője, aki szerint mosoly nélkül semmit sem ér a gyakorlat

„Túl komor az élet ahhoz, hogy ne legyünk játékosak” • „Az ingyen mosolyoknak nagy az ereje.”

FTC: „Adjatok egy esélyt” – Doll videón üzent a szurkolóknak

„Nagyon örülnénk, ha kilátogatnátok a Groupama Arénába, és támogatnátok bennünket.”

Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
 • A Vénusz pozitív hatására dinamikus, magabiztos, és bármilyen vállalkozásban megállja a helyét. Párkapcsolat terén vigyáznia kell, nehogy zűrzavarok keletkezzenek.
 • Sokat dolgozik. Ha fáradtságot érez, figyeljen oda magára, ne várja meg, amíg a kimerültség miatt lelassul. Baráti kapcsolatai és a szerelmi élete kedvezően alakul.
 • Jól kezdődik és jól is végződik a mai nap. Ha kellően odafigyel a pénzügyekre és az otthoni dolgaira, akkor nem kell semmilyen bonyodalomtól tartania.
 • Szorgalmasan és kitartóan dolgozik. Segítséget is kap egy fontos feladathoz. Számítson rá, hogy egész nap hajtania kell.
 • Egy peres ügyben csak veszíthet. Sokkal könnyebben kellene élnie. Családtagjai sokat segítenek abban, hogy lazábban fogja fel a problémákat.
 • Anyagi gondok nehezítik a helyzetét. Semmi sem úgy alakul, ahogyan remélte. Meggyűlhet a baja hanyag és nemtörődöm ügyintézőkkel.
 • Otthoni problémája egész nap gyötri. Tudja, hogy a dolognak minél hamarabb meg kell oldódnia, vagy pedig önnek kell orvosolnia valahogy. Ha nem kapkod, minden...
 • Tanulmányaiban kedvező fordulatra számíthat. Mindent elérhet, csak ki kell nyújtani érte a kezét. Ha vannak kapcsolatai, azt most remekül hasznosíthatja.
 • Bolygója kedvezően áll, s főként szakmai életében segíti. Legyen kezdeményező, ragadja meg a nagyszerű lehetőségeket! Pénzbevételre számíthat.
 • Szerelmi életét a Vénusz befolyásolja. Gyengédség, flört vagy hatalmas szenvedély, most mindegyikben bővelkedhet.
 • Bolygójának, a Jupiternek köszönhetően vidámság és nagyon aktív szakmai élet várható. Jó oka van a bizakodásra. Este lazítson, séta után olvasson egy könnyű...
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér