Karesz története: elkerülte a kisegítőt és ma már ő segít másoknak

2016. március 2. 07:58 Szűr Annamária

Kiss Károly szereti a rockzenét. Szívesen jár moziba és fesztiválokra. Dolgozik. A közelmúltban vásárolt kis hétvégi ház bővítését tervezi. Iskolai barátaival a mai napig összejár. Céljai vannak. Ez pedig nagy szó, ugyanis oxigénhiánnyal született.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

A szó szoros értelmében csendes utcába kanyarodik be az ember, ha a Mag-házat keresi. A monostori Csendes utcában, az Élettér Egyesület bázisára tartunk, hogy találkozzunk Kiss Károllyal. Ahogy belépünk, mintha egy otthonba lépnénk. Retro konyhabútor, gőzölgő tea fogadja az embert. Kicsit várni kell, Karesz, ahogy mindenki hívja, épp dolgozik. A furcsán artikulált szavak kiszűrődnek az előtérbe: épp ügyfélkapus regisztrációban segédkezik a harmincas éveiben járó informatikus. Pár perc és már felénk nyújtja kezét, majd hellyel kínál. Meglepi őt az érdeklődés, pedig pár perces videóját, amelyben életéről, a neki célt adó egyesületről mesél, néhány nap alatt nagy népszerűségre tett szert az interneten.

– Monostori Éva, a Mag-ház szakmai vezetője említette, hogy a civil szervezeteket bemutató MACI-kampányhoz jó példákat várnak. Jelentkeztünk, aztán jött a mail, hogy Skype-beszélgetésen hallgatnák meg, mennyire érthető a  beszédem, milyen is vagyok. És egyszer csak itt volt a stáb. Furcsa volt, főleg, amikor húsz centire volt az arcomtól a kamera. Lámpalázas is voltam – idézi fel a február eleji forgatást Károly, vagy ahogy mindenki hívja, Karesz.

Kisegítő helyett érettségi és szakma

A kérdés adja magát: gondolt-e valaha magára jó példaként? A válasz egyszerű: nem. Pedig, hallva élettörténetét, igenis az.
Oxigénhiánnyal született, ez pedig, akárhogy is nézzük, sok esetben egyenlő a lemaradással, kirekesztéssel. Karesznak szerencséje volt: akadályozottsága leginkább beszédében, mozgásában, koordinálhatatlan kézremegésében mutatkozik be.

Koppánymonostoron nőtt fel, ide is járt általános iskolába. Rossz emlékként idézi fel, hogy egyszer elvitték Tatára egy felmérésre, ahol mindenki fiatalabb volt nála. Az égiek figyelhettek rá, ugyanis nem került kisegítő iskolába.

A helyiek ismerik, ám amikor valaki először találkozik vele, fenntartással fogadja, aztán hamar rájön, Karesz is olyan, mint bármelyikünk. Jó példa erre, hogy a minap, amikor ellopták a kerékpárját, a rendőrségen először nagyon tagoltan beszéltek vele, de a második mondat után feloldódott az egyenruhás és már normális mederben folyt tovább az adatfelvétel.
– Az általános iskolai tanárnőm és az igazgatónő összefogott, mert látták, az értelmi képességeimmel nincs baj. A nyolcadik után is segítettek. Az Alapy-iskolába vettek fel, informatikusként végeztem. Jó érzés volt, hogy a Jókai-gimnázium is várt volna, mi azonban a szakma mellett döntöttünk. Hat év alatt szakmát és érettségit szereztem. Az írásbelik helyett két tételt húztam, szóban felelhettem. Minden elsőre sikerült  – idézte fel kamasz éveit.

Nem vállalták a munkahelyek a felelősséget

Szakmával a zsebében munkát kezdett keresni, a komáromi ipari park összes gyárába jelentkezett, ám (talán az előítéletek, a prekoncepciók miatt) nem járt sikerrel.

Tesztírásokon is volt, de nem hívták be, majd az egyik gyárban az elbeszélgetésig jutott. Itt kerek perec megmondták neki: nem tudják vállalni a vele járó felelősséget. Szerencsére volt tanárnője ezt másként látta, és ma már Karesznak van felelőssége. Lelkesen mutatta a parafa borítást a szoba falán: azt ő ragasztotta. Persze ennél komolyabb feladatai is voltak, de az évről évre fejlődő, szépülő, bővülő bázison is kivette a részét a munkából.

Stabilitást, célt adott neki a munka

– A tanárnő hívott ide dolgozni. Októberben kezdtem, éppen akkor épült a ház. Fél éves önkéntes munka után alkalmaztak. Ennek pont március elsején volt 8 éve. Most nem ünneplünk. Talán jövőre, amikor húszéves lesz az Élettér és tízéves az épület. Én meg kilenc éve leszek itt. Az egyesület stabilitást, célt, rendszert adott nekem – mosolyodik el.
Munkája széleskörű: digitalizál, ügyintézésben segít, honlapot szerkeszt, ám nem csak a munkaadó egyesületnek, hanem tágabb körben, mint ahogy a Mag-ház egésze.

Karesz vallja, neki az Élettér nem csak munka, hanem életforma is. Élete viszont a Mag-ház falain kívül is van. Sikerült vásárolnia egy kis telket, sövényekkel, virágokkal, rajta húsz négyzetméteres házzal. Szívesen bővítené, de azzal – mindenféle szánakozás nélkül, rideg helyzetfelismeréssel – nem számol, hogy ott egyszer családot alapít. Mint mondja, kevés a lehetősége. Arra viszont tökéletes lesz a telek, hogy grillezzen, bográcsozzon ott a barátokkal, önálló életet éljen. Most Vivi kutyája, a kis shitsu várja haza a szülői házba.

Szuperhősként tisztán beszélne

Az iskolai „kemény maggal”  ma is tartja a kapcsolatot, rendszeresen összejárnak. Szereti a rockzenét (erről árulkodik Rock and roll tetoválása is), a Csokonai művelődési házba is rendszeresen jár koncertekre, szívesen megy moziba, kétszer az EFOTT-on is volt. Ha már filmek: szereti a Mad Max-et és a szuperhősös filmeket. A kérdésre, hogy milyen szuperhős tulajdonságot választana magának, ha tehetné, megrendítően válaszol: a tiszta beszédet.

Az Élettér is nyert Karesszal

Juhász Gáborné, az egyesület jelenlegi elnöke hívta a Mag-házba Kareszt annak idején. Ahogy Monostori Éva korábbi elnök elmondta lapunknak, ma már két megváltozott munkaképességű kollégájuk van. Állami segítséggel foglalkoztatják őket.

– Karesz nagyon sokat adott nekünk az elmúlt években. Biztonságot, stabilitást, szakértelmet, és hihetetlen lelket. Ma már sokan kifejezetten őt keresik. Megszerették az emberek. Nagyon sok mindenben tud segíteni nekünk és a hozzánk fordulóknak is – tette hozzá Monostori Éva.

Ajánlott cikkek

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Karesz története: elkerülte a kisegítőt és ma már ő segít másoknak

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Hemzseg az aranyos kiskutyáktól a Rendőrség új videója

Hemzseg az aranyos kiskutyáktól a Rendőrség új videója

Tenyészkutyák után kutattak, kiskutyákat találtak a rend őrei.

Forrásban sütik a kenyeret Izlandon (videó)

A rúgbrauð névre keresztelt különleges harapnivaló 24 óra alatt készül el.

Beszélő papagáj buktatta le a hűtlen férjet Kuvaitban

Mint a filmekben: az állat egyszer csak pikáns, flörtölő kifejezéseket kezdett ismételgetni.

Jön a Piszkos Fred-film, az előzetesét már meg is nézhetjük

A címszereplő mellett ott domborít benne Fülig Jimmy is.

Zuckerberg a pulijával harangozta be a Facebook új funkcióját

Kutyával még érdekesebb az élő videók élő filterezése.

Napszemüveges nyúl robbantotta ki a legújabb Photoshop-csatát (galéria)

A tapsi a pályamunkák többségén profi és jéghideg, a maradékon lepukkantan vagány.

Bárányos: A Barcelona vitt volna, a menedzserek áldozata lettem

Bárányos: A Barcelona vitt volna, a menedzserek áldozata lettem

A hatszoros válogatott középpályás felidézte pályafutása állomásait – alakulhatott volna jobban is...

MU: nem akármilyen játékosok – ők öten távozhatnak a télen

Schweinsteiger esetleges távozása nem lenne meglepetés. De ki a másik négy?

NFL: Gronkowski álsofőrként sem normális; a Luck-axióma

Osweiler és Bradford csúf hazatérése • Ryan: 35 000, Flacco: 30 000, Dalton: 20 000, Rodgers: 50!

Anglia: az 52-es sebességű MU-s lefutotta a 89-es cityst – videó

Amikor egy veterán játékos játssza el a gyalogkakukk szerepét.

Real: így hagyták ott a vendégöltözőt a madridi sztárok

SZAVAZÁS. Ön szerint ez elfogadható, vagy illett volna nagyobb tisztaságot hagyni maguk után?

Légiósok: Jóformán el vagyunk zárva a külvilágtól – Vadócz

„Egy hét pihenő következik. Számomra olyan ez, mintha egy hónapra vakációra vonulhatnék.”

Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
 • A Vénusz pozitív hatására dinamikus, magabiztos, és bármilyen vállalkozásban megállja a helyét. Párkapcsolat terén vigyáznia kell, nehogy zűrzavarok keletkezzenek.
 • Sokat dolgozik. Ha fáradtságot érez, figyeljen oda magára, ne várja meg, amíg a kimerültség miatt lelassul. Baráti kapcsolatai és a szerelmi élete kedvezően alakul.
 • Jól kezdődik és jól is végződik a mai nap. Ha kellően odafigyel a pénzügyekre és az otthoni dolgaira, akkor nem kell semmilyen bonyodalomtól tartania.
 • Szorgalmasan és kitartóan dolgozik. Segítséget is kap egy fontos feladathoz. Számítson rá, hogy egész nap hajtania kell.
 • Egy peres ügyben csak veszíthet. Sokkal könnyebben kellene élnie. Családtagjai sokat segítenek abban, hogy lazábban fogja fel a problémákat.
 • Anyagi gondok nehezítik a helyzetét. Semmi sem úgy alakul, ahogyan remélte. Meggyűlhet a baja hanyag és nemtörődöm ügyintézőkkel.
 • Otthoni problémája egész nap gyötri. Tudja, hogy a dolognak minél hamarabb meg kell oldódnia, vagy pedig önnek kell orvosolnia valahogy. Ha nem kapkod, minden...
 • Tanulmányaiban kedvező fordulatra számíthat. Mindent elérhet, csak ki kell nyújtani érte a kezét. Ha vannak kapcsolatai, azt most remekül hasznosíthatja.
 • Bolygója kedvezően áll, s főként szakmai életében segíti. Legyen kezdeményező, ragadja meg a nagyszerű lehetőségeket! Pénzbevételre számíthat.
 • Szerelmi életét a Vénusz befolyásolja. Gyengédség, flört vagy hatalmas szenvedély, most mindegyikben bővelkedhet.
 • Bolygójának, a Jupiternek köszönhetően vidámság és nagyon aktív szakmai élet várható. Jó oka van a bizakodásra. Este lazítson, séta után olvasson egy könnyű...
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér