Állami tűzifaosztás: kinek több, kinek kevesebb jutott

2015. február 7. 14:19 Palásti Péter

Nem eszi meg a kutya a telet. Legalábbis a szólás szerint, ami néhány napja ismét bebizonyosodott, amikor mínusz 12 fokig is süllyedt a hőmérő higanyszála megyénkben. Sok családnak most jött igazán jól a tűzifa-adomány.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Tavaly másodszor írt ki pályázatot a Belügyminisztérium az ötezer főnél kisebb lélekszámú települések önkormányzatai számára, hogy állami támogatást igényelhessenek szociális tűzifa, illetve barnakőszén vásárlására. Sokan éltek a lehetőséggel, és 2068 község jutott különböző összegekhez. Megyénkből 36-an. A legtöbbet, 1 262 380 forintot Tárkánynak, a legkevesebbet, 71 120-at Csatkának utalta át a minisztérium.

A nyertesek között volt Réde önkormányzata is, melynek vezetőjétől, Pölöskei József polgármestertől megtudtuk, hogy ők már 2013-ban is beadták igényüket, az elmúlt esztendő őszén szintén. Bár örülnek a számukra megítélt összegnek, mégsem titkolják, hogy az 515 620 forintnál többre számítottak. Ezért is nem jutott a Vértesi Erdészettől vásárolt tűzifából minden rászorulónak, így akik most kimaradtak, azok „pöszén” néznek a képviselő-testület tagjaira. Pedig a döntéshozók igyekeztek minden igényt kielégíteni, de nem sikerülhetett.

Közrejátszott ebben az is, hogy az egy családnak juttatható legkisebb mennyiségnek minimum egy erdei köbméternek kellett lennie, míg maximum öt adható. Náluk huszonhatan részesültek ebben a juttatásban. Köztük volt Nagy Gusztávné, aki fél éve már csak özvegyi nyugdíjat kap, és egyedül neveli 16 éves lányát. Nekik másfél köbméternyi, jó minőségű tűzifa jutott, aminek nagyon örültek, mert egy esztendővel korábban nem részesültek ilyen támogatásban, pedig a családi ház kazánját akkor is „etetniük” kellett.

Mint azt Mónika asszonytól megtudtuk, azért nem használnak gázt, mert férje ragaszkodott a hagyományos fűtésmódhoz, de a halála után már nincs annyi pénze, hogy ráköttessen a vezetékre. Bízik benne, hogy a korábban beszerzett famennyiséggel együtt kitart a készletük tavaszig, mert szerencsére novemberben és decemberben nekik sem kellett olyan sokat fűteni a viszonylag enyhe időjárásnak köszönhetően. Az év első hónapjában ugyan többet, de hisznek a régi szólás újabb beteljesülésében, miszerint: Január, február, itt a nyár.

Sokan várják a jobb időt Súron is, főleg a nehéz anyagi körülmények között élők, akik közül most senki sem részesült az állami tűzifaadományból. Ennek oka az, hogy az önkormányzat nem pályázott, méghozzá szándékosan. Ifj. Sógorka Miklós polgármester elmondta, hogy azért nem, mert a kiírás szerint figyelembe kellett volna venniük a lakásfenntartási támogatásra jogosultak számát is, ám ilyenek kevesen élnek a községükben. Döntésükben közrejátszott még, hogy nekik kellett volna a kijelölt erdőrészekről házhoz szállítaniuk a hasábokat, melyek kuglizása ugyancsak az ő feladatuk lett volna.

Megítélésük szerint a szociálisan rászoruló családok és az egyedül élő idősebb emberek jobban jártak az önkormányzat által összeállíttatott és megvásárolt szociális élelmiszercsomagokkal, melyekből csaknem hatvanan részesültek. Ettől függetlenül azért tüzelővel is gondoskodtak a legnehezebb helyzetben lévőkről, ugyanis a közmunkások összegyűjtötték a közterületek elszáradt ágfáit, s azokat eljuttatták mindazoknak, akiknek kellett.

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Állami tűzifaosztás: kinek több, kinek kevesebb jutott

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Ők az ország legjobb műsorvezetői

Ők az ország legjobb műsorvezetői

Tegnap este átadták a Televíziós Újságírók Díját, az eseményen többek között Ördög Nóra és Sebestyén Balázs győzedelmeskedett.

Kisteve született a Szegedi Vadasparkban

A gondozói által Juszufnak elnevezett állat első lépéseinek a látogatók is tanúi lehettek.

Vb 2018: az érintettek elégedettek – kell-e a videobíró?

Vb 2018: az érintettek elégedettek – kell-e a videobíró?

A franciák számára két helyzetben is kedvezőtlen ítélet született, Deschamps mégsem panaszkodik.

NB I: „Ha legyőzzük a Fradit…” – Marco Rossi számolgat

A Honvéd a jelenlegi szezonban mind a négy eddigi meccsét elveszítette az FTC ellen.

Légiósok: Szalai Ádám ezért nem váltott klubot tavaly nyáron

A magyar válogatott támadó iránt Törökországból és a Bundesliga 2.-ből is érdeklődtek.

Légiósok: „Sallai kiváló játékos, nagy potenciál rejlik benne”

A Palermo sportigazgatója elégedett a magyar játékossal, aki már bizonyította hasznosságát.

FTC: Doll nem érti, miért nem kommunikál velük a válogatott stábja

A német szakember sérelmezi, hogy játékosait nem kímélték a nemzeti csapatnál.

Világfutball: utoléri-e valaha C. Ronaldo Puskás Ferencet?

Világviszonylatban top 10-es, Európában pedig már csak két magyar gólgyáros előzi meg.

Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér