1938-ban -24,4 fok volt Bánhidán: ez a hidegrekord most talán nem dől meg

2017. január 7. 05:08 Petrik J.

Mindenképpen érdemes alaposan felöltözni, mivel az időjósok véleménye szerint a honi tél legfagyosabb napjai elé nézünk. Mi annak néztünk utána, hol, ki és hogyan készül fel a cudar időre. A MÁV-ot, a Volánt, település- és cégvezetőket kérdeztünk.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

1938-ban, január hatodikán Tatabánya-Bánhidán mérték szűkebb hazánkban a napi hidegrekordot, –24,4 Celsius-fokot. Ha most erre nem is kell számítani a megyében, érdemes felkészülni, mert néhány napja a meteorológusok alaposan ránk ijesztettek. Mínusz 15 fok alatti éjszakai hőmérsékleteket prognosztizálnak. Sőt, a fagyzugos északi, észak-keleti országrészekben a – 20 fok alá is csúszhat a hőmérők kapilláriscsövében a higanyszál. Rendben, hogy a január téli hónap, és mikor legyen fagy, ha nem ebben az évszakban, viszont egy ideje elszoktunk a rettentő hidegtől...

A tatabányai székhelyű regionális közlekedési vállalatnál, a Közép-nyugatmagyarországi Közlekedési Központ Zrt.-nél (KNYKK Zrt.) ideje korán felkészült a mínuszok támadására. A cégnél ütemszerűen átvizsgálta az autóbuszokat. Úgynevezett fagyszolgálatos kollégák ügyelnek éjszakánként, hogy minden autóbusz indulásra készen álljon hajnalra, amikor az első járatok megkezdik napi munkájukat.

Állás közben is járnak majd a motorok

– Amennyiben tovább csökken a hőmérséklet, az állásidőben többször is beindítják a járművek motorját a pályaudvarokon, telephelyeken a gépkocsivezetők – tudtuk meg Pruzsina Alicétől, a zrt. kommunikációs főmunkatársától. – Most úgy tűnik, hogy az ígért havazás ugyan elmarad, de a nagy hidegben változatlanul csúszósak, jegesek lehetnek az utak. Ennek ellenére „nem tervezünk” helyközi járatkimaradásokat.

A társaságnál szükség esetén, extra téli gázolajat használnak, hogy megelőzzék az üzemagyag-dermedést. Nagy hidegben ugyanis opálosodhat az üzemanyag, amely a motor indításakor, és a további működéskor gondokat okozhat.

Neszmély mindenre gondolt

 – Mostanra már bizonyára mindenki előtt ismert, hogy az elkövetkező napokban extrém időjárási körülményekre kell készülnünk – kezdte beszámolóját Janovics István, a település polgármestere.

– Éppen ezért fordulunk a lakossághoz, illetve néhány fontos információt igyekszünk megosztani velük, amennyiben kritikussá válna a helyzet. Az önkormányzat munkatársai és a közfoglalkoztatásban résztvevők tegnap 14 órától hétfő 8 óráig, valamint a jövő hét folyamán 16 órától másnap 8-ig folyamatosan ügyeletben és készenlétben állnak, hogy minden problémát a lehető leggyorsabban megoldjanak.

A község vezetője azt is elmondta, az ügyelethez hasonló időintervallumban – folyamatosan – készenlétben áll több melegedő helység is szükség esetére. Janovics István arra is felhívta a figyelmet, hogy bármely szolgáltatás – víz, gáz, áram – szünetelése esetén elsősorban mindenki próbálja meg a számlaleveleken megtalálható hibabejelentő telefonszámot hívni.

A "vendégekre" is figyelnek

– Az ilyen kritikus időszakokban fordítsunk több figyelmet a szokásosnál azon szomszédjainkra, rokonainkra, akik egyedül élnek, valamint a szabadban tartott kis- és haszonállatokra – emelte ki a polgármester.  –

Amennyiben a faluban rekedt átutazókról szereznek tudomás, kérem, jelezzék a hivatalnak. Ha valaki messzebbre utazik, és esetleg ott ragad, szintén értesítsen bennünket, „kimentését” megszervezzük.

Naprakészek Tolnán

Vértestolnán jól működik a falugondnoki szolgálat, így Harmados Oszkár polgármester és munkatársai napi információval rendelkeznek a község lakóinak állapotáról, illetve arról, ha valaki segítségre szorulna.

– Most ugyan nem várható havazás, de mi arra is felkészültünk – mondta a falu első embere. – Van egy tolólapos, sószóró-szerkezettel ellátott traktorunk, amely, ha szükséges, jó hasznát vehetjük. A kultúrházban pedig az esetleg itt rekedt átutazóknak is kialakítottunk melegedő helységet.

Melegedők Kocson

Kocson két helyen is fogadni tudják azokat, akik például a viszontagságos időjárás miatt nem tudnának tovább-, illetve hazautazni.

– Felkészültünk a hidegre – emelte ki Simon László polgármester. – Az emberek jobban figyelnek is mostanában egymásra. Melegedőt pedig két helyen is létesítettünk. Amennyiben nagyobb létszámú csoport „szorulna” itt nálunk, úgy a Faluházban helyezhetjük el őket, illetve egy korábban szolgálati lakásként használt épületben is folyamatosan működik melegedő.

A Közút sem adja meg magát a télnek

Információink szerint a Magyar Közút Nonprofit Zrt. megyei igazgatóságán is felkészülten várják az extrém hideg beköszöntét. A felfagyások megelőzése céljából folyamatosan sózzák a közlekedési útvonalakat. Szűkebb hazánkban több mint 830 kilométernyi út tartozik a megyei igazgatóság kezelésébe, illetve az M1-es autópálya Bicskétől a nyugati megyehatárig húzódó szakasza. Ami a „közutasok” munkáját könnyítheti, hogy a hideg mellé nagyobb mennyiségű hóra nem kell számítani.

Házhoz viszik a fűtőanyagot

A Carbonex Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., amely az országban az egyik, ha nem a legnagyobb tüzelőanyag-forgalmazó telephellyel rendelkezik, felkészülten várja a vásárlókat. A társaság központjában is megvehető a fűtőanyag, de a kft. igény, illetve megrendelés szerint, házhoz vagy a felhasználás helyére is kiszállítja a tüzelőt.

– Jelen pillanatban mindenféle, általunk forgalmazott tüzelőanyaggal szolgálni tudunk – emelte ki Bódi Dezső, a cég ügyvezető-igazgatója. – Cseh és lengyel partnereink valamelyes megemelték a beszállítási áraikat, a Carbonex azonban tartja a tavalyi árakat. Folyamatosan el tudunk látni mindenkit tűzifával és szénnel egyaránt. Megjegyezném, folyamatos is a kereslet, ezért még szombaton is nyitva tartunk. De megígérhetem, amennyiben rajtunk múlik, nem marad tüzelő nélkül senki.

A MÁV már ősszel készen állt, de a mínusz húsz az mínusz húsz

Megyénken halad át hazánk legforgalmasabb vasútvonala. Éppen ezért lényeges, hogy a közlekedés extrém időjárási viszonyok között is zavartalan legyen.

– Még az ősz folyamán felkészült a MÁV a téli üzemeltetésre – emelte ki Parti Imre, tatabányai állomásfőnök. – Persze mínusz húsz fokokra meglehetősen nehéz azonnal reagálni. De minden részfeladatra megvan a megfelelő ügyeleti gárda a peronok takarításától, a közlekedőutak tisztántartásáig, a nehézségeket elegendő a diszpécsernek jelezni. A sínek és a váltók működéséért a pályakarbantartás fele. Tatabányán a váltók 80 százaléka fűtött, de ez jellemző a nagyobb állomások mindegyikére. 

Köszönik, a tehenek jól vannak

A Solum Mezőgazdasági, Ipari és Kereskedelmi Zrt. állattartó telepén a tejelő tehenek komfortérzetét a –10 Celsius-fok még nem befolyásolja. Jelenleg több mint 600 tejelőtehénről gondoskodnak a gazdaságban. Az állomány éves tejtermelése megközelíti a 7 millió litert. Komlósi Balázs ágazatvezetőtől azután érdeklődtünk, hogy a közelgő nagy hidegben kell-e valamit változtatni a jószágok tartástechnológiáján.

– Az itatók temperáltak, azaz a víz nem fagyhat be – hangsúlyozta a szakember. – Emellett a külső padozat csúszásmentesítésére is külön figyelmet fordítunk. A nagy hideg jelentősen nem befolyásolja az állatokkal történő törődést. Talán meglepő, de a nyári hőség sokkal jobban megviseli az egyedeket. A borjaknál kell inkább arra ügyelnünk, hogy megfelelő hőmérsékletű tejet kapjanak, mert ilyenkor jóval gyorsabban kihűl az „ital a sajkájukban”.
Az ágazatvezető szólt arról is, ha az extrém hideg tovább tart mint 5–7 nap, azután a tehén veszíthet a kondíciójából és kevesebb tejet produkál.

Ajánlott cikkek

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
1938-ban -24,4 fok volt Bánhidán: ez a hidegrekord most talán nem dől meg

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Milyen a látása? Ez az applikáció azonnal megmondja

Nem kell hozzá orvos, csak egy telefon és egy miniszkóp.

Ilyen az, amikor szó szerint centiken múlik az élet (videó)

Ilyen az, amikor szó szerint centiken múlik az élet (videó)

Hektikusan manőverezett a sofőr, csodaszámba ment, hogy nem tarolta le a szembejövő két embert.

Arcképes emlékérmével ünnepli Trump beiktatását egy orosz acélgyár

„Trumpban bízunk” - mondja az érmék felirata.

Légiósok: egy „rendes srác” Hongkongban – Vadócz fényes jövőképe – videó

Légiósok: egy „rendes srác” Hongkongban – Vadócz fényes jövőképe – videó

Az első meccsén egyből kupagyőzelmet ünneplő középpályásnak a tapasztalatát is át kell adnia.

FTC: megegyeztek Kleinheislerről, Valenciába már utazhat

Már csak a papírmunka hiányzik • A középpályás nem egyedül érkezik a Werdertől.

Férfi kézi-vb: Ancsin nem számolgat; a fehéroroszok „az életükért küzdenek”

KEZDÉS: 20.45. Zárul a csoportkör, eldől, hol folytathatja a magyar válogatott.

Labdarúgás: Kína még új ezen a területen – Wenger

Labdarúgás: Kína még új ezen a területen – Wenger

Az Arsenal menedzsere a kínai futball fejlődéséről mondta el a véleményét.

Honvéd: milliárdos hongkongi befektetési alap vásárolná meg a Honvédot – sajtóhír

A befektetőt elsősorban a Magyar Futball Akadémia érdekli.

DVSC: venezuelai válogatott játékost tesztelnek

A középpályás Frank Feltscher svájci korosztályos válogatott is volt. Tőzsér az új csapatkapitány.

Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér