1938-ban -24,4 fok volt Bánhidán: ez a hidegrekord most talán nem dől meg

2017. január 7. 05:08 Petrik J.

Mindenképpen érdemes alaposan felöltözni, mivel az időjósok véleménye szerint a honi tél legfagyosabb napjai elé nézünk. Mi annak néztünk utána, hol, ki és hogyan készül fel a cudar időre. A MÁV-ot, a Volánt, település- és cégvezetőket kérdeztünk.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

1938-ban, január hatodikán Tatabánya-Bánhidán mérték szűkebb hazánkban a napi hidegrekordot, –24,4 Celsius-fokot. Ha most erre nem is kell számítani a megyében, érdemes felkészülni, mert néhány napja a meteorológusok alaposan ránk ijesztettek. Mínusz 15 fok alatti éjszakai hőmérsékleteket prognosztizálnak. Sőt, a fagyzugos északi, észak-keleti országrészekben a – 20 fok alá is csúszhat a hőmérők kapilláriscsövében a higanyszál. Rendben, hogy a január téli hónap, és mikor legyen fagy, ha nem ebben az évszakban, viszont egy ideje elszoktunk a rettentő hidegtől...

A tatabányai székhelyű regionális közlekedési vállalatnál, a Közép-nyugatmagyarországi Közlekedési Központ Zrt.-nél (KNYKK Zrt.) ideje korán felkészült a mínuszok támadására. A cégnél ütemszerűen átvizsgálta az autóbuszokat. Úgynevezett fagyszolgálatos kollégák ügyelnek éjszakánként, hogy minden autóbusz indulásra készen álljon hajnalra, amikor az első járatok megkezdik napi munkájukat.

Állás közben is járnak majd a motorok

– Amennyiben tovább csökken a hőmérséklet, az állásidőben többször is beindítják a járművek motorját a pályaudvarokon, telephelyeken a gépkocsivezetők – tudtuk meg Pruzsina Alicétől, a zrt. kommunikációs főmunkatársától. – Most úgy tűnik, hogy az ígért havazás ugyan elmarad, de a nagy hidegben változatlanul csúszósak, jegesek lehetnek az utak. Ennek ellenére „nem tervezünk” helyközi járatkimaradásokat.

A társaságnál szükség esetén, extra téli gázolajat használnak, hogy megelőzzék az üzemagyag-dermedést. Nagy hidegben ugyanis opálosodhat az üzemanyag, amely a motor indításakor, és a további működéskor gondokat okozhat.

Neszmély mindenre gondolt

 – Mostanra már bizonyára mindenki előtt ismert, hogy az elkövetkező napokban extrém időjárási körülményekre kell készülnünk – kezdte beszámolóját Janovics István, a település polgármestere.

– Éppen ezért fordulunk a lakossághoz, illetve néhány fontos információt igyekszünk megosztani velük, amennyiben kritikussá válna a helyzet. Az önkormányzat munkatársai és a közfoglalkoztatásban résztvevők tegnap 14 órától hétfő 8 óráig, valamint a jövő hét folyamán 16 órától másnap 8-ig folyamatosan ügyeletben és készenlétben állnak, hogy minden problémát a lehető leggyorsabban megoldjanak.

A község vezetője azt is elmondta, az ügyelethez hasonló időintervallumban – folyamatosan – készenlétben áll több melegedő helység is szükség esetére. Janovics István arra is felhívta a figyelmet, hogy bármely szolgáltatás – víz, gáz, áram – szünetelése esetén elsősorban mindenki próbálja meg a számlaleveleken megtalálható hibabejelentő telefonszámot hívni.

A "vendégekre" is figyelnek

– Az ilyen kritikus időszakokban fordítsunk több figyelmet a szokásosnál azon szomszédjainkra, rokonainkra, akik egyedül élnek, valamint a szabadban tartott kis- és haszonállatokra – emelte ki a polgármester.  –

Amennyiben a faluban rekedt átutazókról szereznek tudomás, kérem, jelezzék a hivatalnak. Ha valaki messzebbre utazik, és esetleg ott ragad, szintén értesítsen bennünket, „kimentését” megszervezzük.

Naprakészek Tolnán

Vértestolnán jól működik a falugondnoki szolgálat, így Harmados Oszkár polgármester és munkatársai napi információval rendelkeznek a község lakóinak állapotáról, illetve arról, ha valaki segítségre szorulna.

– Most ugyan nem várható havazás, de mi arra is felkészültünk – mondta a falu első embere. – Van egy tolólapos, sószóró-szerkezettel ellátott traktorunk, amely, ha szükséges, jó hasznát vehetjük. A kultúrházban pedig az esetleg itt rekedt átutazóknak is kialakítottunk melegedő helységet.

Melegedők Kocson

Kocson két helyen is fogadni tudják azokat, akik például a viszontagságos időjárás miatt nem tudnának tovább-, illetve hazautazni.

– Felkészültünk a hidegre – emelte ki Simon László polgármester. – Az emberek jobban figyelnek is mostanában egymásra. Melegedőt pedig két helyen is létesítettünk. Amennyiben nagyobb létszámú csoport „szorulna” itt nálunk, úgy a Faluházban helyezhetjük el őket, illetve egy korábban szolgálati lakásként használt épületben is folyamatosan működik melegedő.

A Közút sem adja meg magát a télnek

Információink szerint a Magyar Közút Nonprofit Zrt. megyei igazgatóságán is felkészülten várják az extrém hideg beköszöntét. A felfagyások megelőzése céljából folyamatosan sózzák a közlekedési útvonalakat. Szűkebb hazánkban több mint 830 kilométernyi út tartozik a megyei igazgatóság kezelésébe, illetve az M1-es autópálya Bicskétől a nyugati megyehatárig húzódó szakasza. Ami a „közutasok” munkáját könnyítheti, hogy a hideg mellé nagyobb mennyiségű hóra nem kell számítani.

Házhoz viszik a fűtőanyagot

A Carbonex Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., amely az országban az egyik, ha nem a legnagyobb tüzelőanyag-forgalmazó telephellyel rendelkezik, felkészülten várja a vásárlókat. A társaság központjában is megvehető a fűtőanyag, de a kft. igény, illetve megrendelés szerint, házhoz vagy a felhasználás helyére is kiszállítja a tüzelőt.

– Jelen pillanatban mindenféle, általunk forgalmazott tüzelőanyaggal szolgálni tudunk – emelte ki Bódi Dezső, a cég ügyvezető-igazgatója. – Cseh és lengyel partnereink valamelyes megemelték a beszállítási áraikat, a Carbonex azonban tartja a tavalyi árakat. Folyamatosan el tudunk látni mindenkit tűzifával és szénnel egyaránt. Megjegyezném, folyamatos is a kereslet, ezért még szombaton is nyitva tartunk. De megígérhetem, amennyiben rajtunk múlik, nem marad tüzelő nélkül senki.

A MÁV már ősszel készen állt, de a mínusz húsz az mínusz húsz

Megyénken halad át hazánk legforgalmasabb vasútvonala. Éppen ezért lényeges, hogy a közlekedés extrém időjárási viszonyok között is zavartalan legyen.

– Még az ősz folyamán felkészült a MÁV a téli üzemeltetésre – emelte ki Parti Imre, tatabányai állomásfőnök. – Persze mínusz húsz fokokra meglehetősen nehéz azonnal reagálni. De minden részfeladatra megvan a megfelelő ügyeleti gárda a peronok takarításától, a közlekedőutak tisztántartásáig, a nehézségeket elegendő a diszpécsernek jelezni. A sínek és a váltók működéséért a pályakarbantartás fele. Tatabányán a váltók 80 százaléka fűtött, de ez jellemző a nagyobb állomások mindegyikére. 

Köszönik, a tehenek jól vannak

A Solum Mezőgazdasági, Ipari és Kereskedelmi Zrt. állattartó telepén a tejelő tehenek komfortérzetét a –10 Celsius-fok még nem befolyásolja. Jelenleg több mint 600 tejelőtehénről gondoskodnak a gazdaságban. Az állomány éves tejtermelése megközelíti a 7 millió litert. Komlósi Balázs ágazatvezetőtől azután érdeklődtünk, hogy a közelgő nagy hidegben kell-e valamit változtatni a jószágok tartástechnológiáján.

– Az itatók temperáltak, azaz a víz nem fagyhat be – hangsúlyozta a szakember. – Emellett a külső padozat csúszásmentesítésére is külön figyelmet fordítunk. A nagy hideg jelentősen nem befolyásolja az állatokkal történő törődést. Talán meglepő, de a nyári hőség sokkal jobban megviseli az egyedeket. A borjaknál kell inkább arra ügyelnünk, hogy megfelelő hőmérsékletű tejet kapjanak, mert ilyenkor jóval gyorsabban kihűl az „ital a sajkájukban”.
Az ágazatvezető szólt arról is, ha az extrém hideg tovább tart mint 5–7 nap, azután a tehén veszíthet a kondíciójából és kevesebb tejet produkál.

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
1938-ban -24,4 fok volt Bánhidán: ez a hidegrekord most talán nem dől meg

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Huszonkétmillióan ámultak már el ezen a trükkös videón

Huszonkétmillióan ámultak már el ezen a trükkös videón

Szinkronúszás még nem volt ilyen izgalmas.

104 éves néni is táncolt a budapesti rekordkísérletben

A tánc világnapja alkalmából ropta.

Álom: 101 különböző sajtot halmoztak a világrekorder pizzára

A Tini Nindzsa teknőcök 99-sajtos pizzája adta az ötletet.

Gyötrelmes első félidő után iskolajátékkal a négy között a Veszprém

Gyötrelmes első félidő után iskolajátékkal a négy között a Veszprém

Sorozatban negyedszer jutott a Bajnokok Ligája négyes döntőjébe a Veszprém.

MOB: hárman egy célért – hét kérdés az elnökjelölteknek

Május 2-án tisztújító közgyűlés: Borkai Zsolt, Szabó Bence és Kulcsár Krisztián harcol az elnöki posztért.

Serie A: hatalmas egyéni hiba okozta az Inter vesztét a Napoli ellen

A milánóiak a mostani bajnokság során először nem szereztek gólt hazai pályán.

NB II: kibrusztolt győzelemmel növelte előnyét a Puskás Akadémia

NB II: kibrusztolt győzelemmel növelte előnyét a Puskás Akadémia

A játéknap legjobb, legizgalmasabb, hétgólos meccsén győzött a Nyíregyháza.

Ligue 1: a PSG kikapott Nizzában, oda a bajnoki cím?

Balotelli betalált, a Nice 3–1-re nyert • A párizsiak kettős emberhátrányban fejezték be a meccset.

Gyirmót: Kilencvenkilenc százalék, hogy távozom – Urbányi

Az NB I-től már biztosan búcsúzó Gyirmót vezetőedzője visszatér az Egyesült Államokba.

Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér