Hulladékfeldolgozó miatt forrnak az indulatok Párkányban

2017. február 16. 13:10 N. Zs.
A gumi- és műanyaghulladékot feldolgozó üzem megépítése ellen a Duna mindkét oldalán, Esztergomban és Párkányban is tiltakoznak. Évente 20 ezer tonna hulladékot semmisítenének meg a létesítményben.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Napok óta borzolja a kedélyeket az a hír, hogy a párkányi papírgyár területén egy újabb üzem építését tervezik. Ami a felháborodás oka, hogy erről senki nem tájékoztatta a lakosságot.

A Magyar Közösség Pártja (MKP) határozott tiltakozását fejezi ki a hulladék felhasználási és újrahasznosítási üzem megépítése ellen. Azt mondja: a tervezett gyár tovább rontaná az amúgy is kedvezőtlen légszennyezettségi mutatókat, és ezáltal a város és a környező települések életkörnyezetére negatív hatással lenne.

Turisztika vagy környezetszennyezés?

- A felvidéki Párkány jelentős idegenforgalmi és turisztikai központ, ahol az ilyen jellegű környezetszennyező üzemnek semmi helye – hangoztatja az MKP. Retkes János, a párt helyi vezetője elmondta, hogy a tervezett építésről se a lakosságot, se a képviselőket nem tájékoztatta senki. Úgy tudja, két héttel ezelőtt a polgármesteri hivatal előcsarnokában lévő faliújságra és a város honlapjára kitették az építéssel kapcsolatos dokumentációkat. Azt is elmondta, hogy az utóbbinak a nyelve szlovák, holott Párkány lakosságának mintegy 75 százaléka magyar anyanyelvű.

A város képviselő-testülete kedd délután tartotta ülését, de a napirendek között nem szerepelt a gyár ügye. A problémára az egyik képviselő, Benyó Mónika hívta fel a figyelmet. Elmondta, hogy már több lakossági észrevétel érkezett a témával kapcsolatban hozzá és képviselőtársaihoz, de nem tudtak érdemben válaszolni, hiszen ők sem kaptak tájékoztatást az üzem létesítéséről. Azt mondta, a lakók félnek és aggódnak az egészségükért.

Petíciót indítottak a gyár ellen

Az ülésen Szigeti László képviselő úgy fogalmazott: egy ilyen fajsúlyú dologról a polgármesternek kötelessége lett volna informálni a lakosságot, a képviselőket és a térség polgármestereit. Két hete tud az önkormányzat a gyár építésének tervéről, ennyi idő alatt összehívhatott volna egy rendkívüli ülést. Mivel ez nem történt meg, a polgármester mulasztott és hibázott – tette hozzá.

Az üzem építésén az esztergomiak is felháborodtak, a legutóbbi testületi ülésen Romanek Etelka polgármester is jelezte, hogy semmiféle értesítést nem kapott a város, pedig a légszennyezettség a Duna innenső oldalát is érintené.

Az MKP petícióval tiltakozik a gyár megépítése ellen, és kéri a lakosságot, hogy minél többen adjanak hangot véleményüknek. Az aláírásgyűjtést ma kezdik Párkányban.

Február 22-ig várják az észrevételeket

Az ülésen Szabó Eugen polgármester azt mondta: nem volt arra felkészülve, hogy napirendre kerül ez a téma, így nem is készült fel. Kifejtette, hogy ő a jogszabályoknak eleget tett, hiszen minden olyan fórumon elérhetővé tette az önkormányzat a dokumentumot, ahol kell. Így a polgármesteri hivatal előcsarnokában lévő hirdetőtáblán és a város honlapján is. Azt mondta, szerinte nem hibázott. Ezeken a helyeken megtalálható a gyárról készült anyag, bárkinek lehetősége volt elolvasni. Február 22-ig lehet elmondani az észrevételeket, jelezni a problémákat.

A polgármester nem talált benne kivetnivalót

A polgármester úgy fogalmazott: nem talált semmi kivetnivalót ebben a beruházásban. Ha ez megépül, az az anyag szerint, amelyet előterjesztettek, úgy érzi, hogy egy nagyon modern technológiával felszerelt, negyven embert foglalkoztató üzem fog itt működni.

A levegő minőségének romlásáról annyit mondott, hogy három kategóriába sorolják az ilyen üzemeket: kevésbé, közepesen és nagyon szennyezőek. A Párkányba tervezett létesítmény közepesen szennyezné a térség levegőjét. Kifogásolta, hogy a gyárat szemétégetőként emlegetik, pedig egy gumi és műanyag feldolgozó üzemről van szó.

Hozzátette még azt is, hogy az ilyenfajta szándékdokumentumok véleményezése nem a testület feladata, ezért nem vitte a képviselők elé.

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Hulladékfeldolgozó miatt forrnak az indulatok Párkányban

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Olimpia 2024: a kormány a budapesti pályázat visszavonását javasolja

Olimpia 2024: a kormány a budapesti pályázat visszavonását javasolja

A kormány, a főváros vezetése, a Fidesz elnöksége és a Fidesz-frakció szerint egyetlen felelős döntés lehetséges.

Allegri szupercseréi lecsaptak, a Juve 3 perc alatt döntött Portóban

A mérkőzés nagy részében emberhátrányban küzdő portugáloknak alighanem elúszott a továbbjutás.

Szerencse fel: csak egy góllal kapott ki a Leicester

Reménykedhet az angol bajnok, a Sevilla meg bosszankodhat: 11-est hibázott és két kapufát lőtt.

La Liga: a villámrajtot vevő Valencia megfricskázta a Realt

La Liga: a villámrajtot vevő Valencia megfricskázta a Realt

Ronaldo fejesével szépített a madridi csapat, de az egyenlítés már nem jött össze.

Hertha: Dárdai csapata vonzó a fiatal játékosoknak

„A tehetségek erődjeként” hivatkoznak a németek a berlini klubra.

Légiósok: minek ide Kádár? – a volt ukrán válogatott nem érti és nem ismeri

Kétméteresen 9 mp alatt a százat? Légiósunk is megszólalt a témával kapcsolatban.

Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér