Örökségvédelem

2024.05.22. 12:55

Pénteken megnyitják a tatai várkaput

A Tatai-vár kapuját még április elején zárták le. A felújítás lassan a végére ér. Pénteken már újra lehet használni a várkaput.

Kemma.hu

Már csak apró munkálatok vannak vissza a tatai várkapu felújításának végéig. Dr. Horváth József, Tata jegyzője a Kemma.hu kérdésére elmondta, hogy péntek reggelre lekerül a kordon a hídról. 

A Tatai-vár kapuját még április elején zárták le. A felújítás lassan a végére ér. Pénteken már újra lehet használni a várkaput.
Már csak apró munkálatok vannak vissza a tatai várkapu felújításának végéig.
Fotó: GDV 

Aki a Tatai-vár felé sétál, még láthatja a híd előtt elhelyezett kordont, illetve az állványzatot a várkapu előtt. Azonban a jegyző szerint már csak apró munkákat, illetve tereprendezést csinálnak a munkások. Dr. Horváth József azt ígérte, hogy péntek reggel már mindenki előtt megnyílik a híd és a várkapu. A Deák Patara megnyitójára érkezők már nyugodtan átsétálhatnak rajta a várudvarhoz.

300 éves várkapu

A Kemma.hu végig követte a felújítást. Ugyanis egy igazán különleges módszert használtak: a vöröskő díszkapuzat elemeit kiemelés után a helyszínen restaurálták. Közben az elbontott kövek úgynevezett homokágyba kerültek. Az egymás mellé, rétegenként lefektetett, feliratozott köveket, amik szépen kiadják a boltívet. Ezeket a 300 éves köveket építették vissza az elmúlt héten a vasbeton maggal megerősített boltívre. A munkálatok ideje alatt a Tatai-vár csak az Öreg-tó felől közelíthető meg. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában