Műemlékvédelem

2024.05.13. 16:23

Már építik vissza az életveszélyessé vált várkaput

A várkapuról decemberben derült ki, hogy életveszélyes. A felújítást áprilisban kezdték el, és az ígéret szerint a Tatai Patara hétvégéjére elkészül a várkapu felújítása.

Goletz-DeáK Viktória

Visszakerültek a várkapu vöröskő díszkapuzat elemei. A munkások már elkezdték visszaépíteni a korábban szépen, egyesével leszedett 300 éves köveket és téglákat. 

A várkapuról decemberben derült ki, hogy életveszélyes. A felújítást áprilisban kezdték el és az ígéret szerint a Tatai Patara hétvégéjére elkészül a várkapu felújítása.
Már építik vissza a várkapu boltozatát. A Tatai Pataráig elkészülnek a felújítással
Fotó: Zetovics Márió / Forrás:  24 Óra

Még bő egy hét van a Tatai Pataráig, addigra elkészül a várkapu felújítása. Mint arról korábban beszámoltunk: még tavaly év végén derült ki, hogy az átjáró életveszélyes. Akkor statikus vizsgálta meg a Fellner kaput. Dr. Horváth József, Tata jegyzője a felújítás kezdésekor a Kemma.hu-nak elmondta, hogy a szükséges örökségvédelmi engedélyezés során egy bontási tervet készítettek, amit jóváhagyott a hivatal és így megkezdődhetett maga a munka. 

Jövő héten elkészül a várkapu

A Kemma.hu végig követte a felújítást. Ugyanis egy igazán különleges módszert használtak: a vöröskő díszkapuzat elemeit kiemelés után a helyszínen restaurálták. Közben az elbontott kövek úgynevezett homokágyba kerültek. Az egymás mellé, rétegenként lefektetett, feliratozott köveket, amik szépen kiadják a boltívet. Most ezeket kezdték meg szépen, a számozás alapján visszaépíteni a vasbeton maggal megerősített boltívre. A munkálatok ideje alatt a Tatai-vár csak az Öreg-tó felől közelíthető meg. 

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában