Fórum

2024.05.15. 09:43

A vármegye célja a segítségre szorulók felzárkóztatása

Harmincnégy szervezet felkérésével újjáalakult a hátrányos helyzetűek felzárkóztatását célul kitűző Vármegyei Felzárkózási Fórum a vármegyeházán.

Kemma.hu

A fórumon Popovics György, dr. Kancz Csaba és jobbra Borsó Tibor

Forrás: 24 Óra

Fotó: Z. M.

Romák, mélyszegénységben élők, idősek, nők, gyermekek, fogyatékkal élők. A felsoroltakat segítő szervezetek, önkormányzatok, nemzetiségi önkormányzatok, intézményfenntartók, szakképzők, gazdasági érdekképviseletek képviselői foglaltak helyet a vármegyeháza dísztermében. A harmincnégy meghívottból harmincan jöttek el, és írták alá a Vármegyei Felzárkózási Fórum alapító okiratát, a többiek később csatlakoznak. 

Popovics György, a vármegyei közgyűlés elnöke kiemelte, hogy az önkormányzat hat-hét éve foglalkozik különböző projektek keretében a közszolgáltatásokhoz való egyenlő hozzáférést javító dokumentumok létrehozásával. Ezek azért fontosak, mert vármegyénkben az önkormányzatok csak ezek alapján tudnak majd pályázni a szociális felzárkóztatást előmozdító Európai Uniós projektekre. Az elnök azt is hangsúlyozta, hogy a vármegyei önkormányzat egyébként is elkötelezett a hátrányos helyzetűek segítésében.

Borsó Tibor alelnök, alelnök, a fórum levezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban, a TOP-ban is nagyon komoly eredményeket ért el a vármegye a hátrányos helyzetűek életkörülményeinek javításában. E mostani program konkrét célja a Vármegyei Szolgáltatási Út Térkép (SZÚT) és a Vármegyei Esélyteremtő Paktum (MEP/VEP) megújítása annak érdekében, hogy a feltárt vármegyei szolgáltatáshiányok és azokra reflektáló intézkedések naprakészek legyenek.

Együttműködnek

Dr. Kancz Csaba főispán felelevenítette, hogy nem ez az első projekt, amiben a kormányhivatal együttműködik a vármegyei önkormányzattal. Eddig is igyekeztek a hazai és az uniós forrásokat maximálisan a vármegye szolgálatába állítani - mondta.
Elhangzott, hogy az önkormányzati vélemények begyűjtése után június végéig a lakosságot monitorozzák, több ezer kérdőív kitöltésével. Popovics György reméli, hogy ez utóbbi is sikeres lesz.

 

Választások - 2024. június 9. Helyi önkormányzati választások,
Nemzetiségi önkormányzati választások
és Európai parlamenti választás
Tovább a választási hírekhez
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában