Jegyzet

2024.04.12. 15:00

Mosómedvék európai elterjedésének története: állati? Emberi!

Kilencven évvel ezelőtt történt. A német Hessen tartomány egy vadasparkjából kiszabadult néhány mosómedvepár. Egyes források szerint mindössze egy volt, de ahhoz éppen elegendő, hogy az egyedek számának növekedéséhez nagymértékben hozzájáruljon.

Kemma.hu

Utódaik ugyanis egyes internetes források szerint a mai európai populáció legalább felét teszik ki! A másik fele is az emberi beavatkozásnak köszönhető: a második világháború alatt az útjukra bocsátott házi kedvencek, illetve a szőrmekereskedőktől menekült egyedek leszármazottai lehetnek. Állati történet!

A mosómedvék térhódítása után 63 évvel, 1961-ben Gagarin is nagy lépésre szánta el magát: űrhajóval megkerülte a Földet. Az űrhajó 1 óra 48 perc alatt történelmet írt. 

Egy emberöltő nem nagy idő a Föld életében, de mégis: micsoda hatással vagyunk a bolygónkra! Percek, órák alatt írjuk át a Föld történetét. Az űr meghódítása hatalmas dolog. Azonban ha jól belegondolunk, majdnem akkora, mint a mosómedvék területfoglalása. 

Ezernyi kérdést vet fel: vajon mi mikor kezdünk meghódítani egy másik bolygót? Vajon az jó lesz annak a másik bolygónak, ha mi odamegyünk és átformáljuk emberivé? Mennyire tudunk figyelni a környezetünkre úgy, hogy annak természetességét megőrizzük? 

A mosómedvékből kiindulva pedig rettegés fog el: milyen állatok sétálgathatnak az erdeinkben? Nyugtassanak meg, kérem, ugye minden mérges pók, krokodil, óriáskígyó a helyén van.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában