Figyelmeztetés

2024.04.05. 07:03

Madárinfluenza miatt tettek ki táblákat Tatán

Madárinfluenzára figyelmeztet több tábla is Tatán. Utánajártunk, hogy van-e oka aggódni a helyieknek a madárinfluenza miatt.

Kemma.hu

Több Tatára vezető úton is tábla jelzi, hogy az autós madárinfluenza miatt megfigyelt területre érkezett. A Kemma.hu munkatársa az Újhegyi városrészen, az Agostyáni úton találkozott egy ilyen táblával. Dr. Horváth József, Tata jegyzője a kérdésünkre elmondta, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) hozta a határozatot és kötelezte a Magyar Közút Zrt.-t a táblák kihelyezésére a város bevezető útjain még november elején. Január 19-én szüntette meg a NÉBIH a karantént és jelezte a közút felé, hogy vegyék le azokat. Azonban láthatóan ez nem történt meg. A Kemma.hu jelzésére most a város is kérte a céget, hogy távolítsák el a táblákat, mert felesleges pánikot keltenek velük.

Madárinfluenza figyelmeztet több tábla is Tatán. Utána jártunk, hogy van-e oka aggódni a helyieknek a madárinfluenza miatt.
Város határaiba helyeztek ki figyelmeztető táblákat a madárinfluenza miatt
Fotó: G.D.V. / Forrás: 24 Óra

A jegyzőtől azt is megtudtuk, hogy semmi aggodalomra nincs ok. A várost nem érintette a madárinfluenza. 

A madárinfluenza védelmi övezetébe esett Tata

– Az egyik közeli, szomszédos településen volt madárinfluenza. Tata pedig beleesett abba a védőövezetbe, amit megfigyeltek az eset kapcsán. Azonban a városban nem mutatták ki a betegséget – magyarázta dr. Horváth József. Mint arról korábban beszámoltunk, a Komárom-Esztergom vármegyei Mocsa településen található, mintegy 51 ezer 400 példányt számláló hízópulyka telepen az állattartó megemelkedett elhullást észlelt. A Nébih laboratóriuma a H5N1 vírus altípusát mutatta ki az elhullott állatokból. Azonban januárban a megfigyelési/felügyeleti körzetet pedig megszüntették. Szőnyben pedig éppen a madárinfluenza miatt maradt el a Galamb és díszbaromfi-kiállítás. 

Az Új Szó beszámolója szerint a Komáromi Regionális Állategészségügyi és Élelmiszer-felügyelet (RVPS) február 2–án egy újabb, madárinfluenza vírus által elpusztult hattyútetem megtalálásáról informálta a komáromi Városi Hivatalt. Az egyed a csallóközaranyosi kanálisnál múlt ki. Egyébként az országos főállatorvos határozata Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyét is érintette. Ezeken a területeken valamennyi kereskedelmi célból tartott baromfiállományt zárt épületben kellett tartani, amennyiben az állatok kifutója felülről és oldalról nem volt védett megfelelő erősségű madárhálóval.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában