Szezon

2024.04.11. 19:00

Április 15-én automatikusan leáll a fűtés - így kérhető a folytatás

Néhány nap és vége a fűtési szezonnak. Körképünkből kiderül, hogy a vármegyei szolgáltatók közül ki milyen feltételek mellett biztosítja a fűtést április 15 után. Oroszlányban például a szolgáltató nemcsak a külső, de a belső hőmérséklet alapján is határozhat arról, hol legyen meleg(ebb).

Kemma.hu

Aki április közepétől kérni szeretné a fűtés folytatását, jelezheti igényét az illetékes megbízottnak, lakásszövetkezetnek vagy közös képviselőnek. 

Fűtés: vármegyénkben április 15 után
A fűtés iránti igényünk május közepéig jelezni lehet a szolgáltatóknál
Forrás: Beküldött

A lakásoknak külön-külön nem, csak a háztömböknek, a lakóközösségek egésze részére adható fűtési célú hő. Az arra jogosultak telefonon, vagy a szolgáltató internetes felületén gyorsan bejelenthetik igényüket a folytatásra, de a távhőszolgáltató lehetőséget biztosít személyesen is eljárni az ügyfélszolgálati irodában.
Fontos, hogy az április 15. után kért fűtéshosszabbítás esetében a leállás nem lesz automatikus, az erre vonatkozó igényt külön jelezni kell a távhőszolgáltatónak.
A cégek rendelkezésre állási kötelezettsége miatt, a házak belső rendszerét érintő átalakítás a fűtési szezon végéig, vagyis május 15-ig nem végezhető. A rendszereknek ugyanis addig feltöltve, kilégtelenítve, indulásra kész állapotban kell maradniuk.

Tatabányán a T-Szol Zrt. üzletszabályzatában foglaltaknak megfelelően április 15. és május 15. között a távhőellátó rendszer szabályozástechnikája követi a külső hőmérséklet változásait. Ez azt jelenti, hogy 15 Celsius fok feletti hőmérséklet esetén a fűtés leáll, majd amikor a nap során ezen érték alá esik vissza a hőmérséklet, akkor a fűtés újraindul. A szolgáltató kérés nélkül, központilag leállítja a fűtésszolgáltatást, amennyiben a napi külső átlaghőmérséklet három egymást követő napon keresztül 12 Celsius fölé emelkedik.

Tatán a Tata Energia Kft. biztosítja a társasházakban a meleget. A távhőszolgáltatótól a kemma.hu megtudta, hogy egy termosztát szabályozza a radiátorokat. Ezért nem érezték a szokatlan áprilisi melegben, hogy menne a fűtés. Ez azonban nem jelenti azt, hogy leállít a szolgáltatás. Amennyiben újra lehűl a levegő ismét melegednek a radiátorok.
Hozzátették: bár a fűtési szezon április 15.-ig tart, amennyiben a napi átlaghőmérséklet nem éri el a 13 Celsius fokot, újra elindítják a fűtést. De arra is van lehetőség, hogy a későbbiekben, enyhébb napokon is melegek legyenek a radiátorok. Azonban ilyenkor minden esetben a társasház közös képviselőjének kell kérnie a fűtés beindítását, amit akkor az összes lakásban egyszerre indítanak el. Ennek a fűtési költségen kívül egyéb díja nincsen. Azt is megtudtuk, hogy Tatán az elmúlt 14 évben nem emelték meg a távhő díját. A város törekszik arra, hogy energiahatékonyan, megújuló energiával biztosítsa a szükséges meleget a lakásokban.

Fűtés: külső-belső hőmérséklet szabályozza

Az MVM Oroszlányi Távhőtermelő és Szolgáltató Zrt. felel Oroszlány és a szomszédos Bokod lakótelepi tömblakásainak fűtéséért, csaknem 6 ezer háztartás tartozik hozzájuk. A 2012-es önkormányzati rendelet szerint a távhőellátás keretében a fűtési szolgáltatást tárgyév szeptember 15. napja és a következő év május 15. napja közötti időben kell teljesíteni. Ez azt jelenti, hogy a társaság május közepéig áll rendelkezésre és szükség esetén biztosítja a szolgáltatást. Az észrevételeket a 0634/361-171 – 1 melléken lehet jelezni.
Tehát újra fűtenek kérés esetén, de figyelembe veszik a külső és belső hőmérsékletet is. Amennyiben a fűtött helyiségek belső hőmérséklete átlagában legalább 20 Celsius fok, akkor nem indokolt a fűtés. Ellenkező esetben igen.  Úgy tudjuk, hogy az elmúlt időszakban több esetben előfordult, hogy a szolgáltatótól hőfok ellenőrzést kértek olyan lakásokban, ahol a mért hőmérséklet pár fokkal meghaladta a rendeletben meghatározott értéket és ki kellett számlázni a bejelentő részére a kiszállás költségét (3 937 Ft+ 27% ÁFA).
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában