Múltidéző

2023.10.23. 08:57

Már ötven éve is kutatták a tatai barlangok kincseit +videó

Ötven évvel ezelőtt tárták fel a tatai barlangokat. Az egykori filmhíradó beszámolója szerint 140 millió éves leleteket rejtettek a kövek.

Goletz-DeáK Viktória

A Komárom megyei barlangkutatók dr. Vajna György geológus vezetésével ismét vizsgálat alá vették a tatai barlangot. A földalatti világ néha félelmetes, néha káprázatos szépségű kincsei tárulnak elénk. A tatai barlang jelentős meglepetést tartogat a tudomány számára: a Megalodus temetőt. 

Ez a kagylófajta 140 millió évvel ezelőtt pusztult ki. Ebből következtetni lehet a barlang korára is. Sok érdekességet rejt a Bódvaszilas melletti Esztramos-hegy barlangrendszere is. Képződményei régmúlt idők tengerbe süllyedt világára hasonlítanak. Aragonit kristályai még nagyon fiatalok, alig egymillió évesek. 

A csodálatos szépségű barlang még sokáig megközelíthetetlen marad a nagyközönség számára. A tataiak éppen ezért kis házi múzeumba gyűjtik a barlang kristály és cseppkő kincseit.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában