Mégis előkerültek

2022.09.20. 15:25

Elveszettnek hitt Esterházy dokumentumok tértek haza Amerikából Tatára (videó)

Egy felajánlásnak köszönhetően az Esterházy levéltárból származó, több száz éves levelek és feljegyzések, most már ismét a Kuny Domokos Múzeum gyűjteményét gyarapítják.

Kemma.hu

Forrás: Facebook/Körzeti Televízió Tata

Több száz esztendős, latin és német nyelven írt dokumentumcsomagot mutattak be a napokban a Kuny Domokos Múzeumban, melyek kalandos úton hagyták el a várost, majd tértek ismét haza. Az iratok egykor az Esterházy család irattárát gyarapították, majd hosszú idő után egy Amerikában élő férfinál bukkantak fel újra, aki 2018-ban hunyt el, de előtte megkérte lányát, hogy keresse fel velük a tatai intézményt, adta hírül a Tatai Körzeti Televízió.

Stegmayer Máté, a Kuny Domokos Múzeum történésze elmondta, nagy izgalommal várták az írásokat és az öröm csak fokozódott, mikor meglátták, hogy az egykor a Tatai várban őrzött, néhai Esterházy levéltár elveszett iratai kerültek eléjük.

Az Esterházy levéltárról tudni kell, hogy 1944-45-ben nagyon súlyos károkat szenvedett el. Egy részét az iratoknak gyakorlatilag a várudvaron hóban, fagyban kidobták 

- mesélte a történész. 

A hölgy édesapja ebben az időben a helyi piarista gimnázium diákja volt és néhány kidobott dokumentumot sikerült megmentenie. Az iratok nagy része a mostoha bánásmódnak köszönhetően megsemmisült, a megmaradt iratokból pedig a legtöbb az Országos Levéltárba, illetve néhány darab a tatai múzeum gyűjteményébe került. Bár az írások nem Tatáról szólnak, mégis nagyon értékesek, hiszen fontos birtok és gazdasági ügyekről szóló adatokat tartalmaznak. 

A követendő példa jól mutatja, hogy egy-egy ilyen felajánlás nem csak a múzeumoknak, hanem az utókornak is nagyon sokat jelent, hiszen amellett, hogy gyarapodik az intézmény gyűjteménye, az utánunk jövő nemzedéknek így tudunk megőrizni fontos értékeket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában