járvány

2021.03.25. 07:00

Az újranyitásra várva: sok fodrász és kozmetikus is a tartalékait éli fel

A szépségiparban dolgozók reménykedtek az újranyitásban, de március 29-ig biztosan zárva lesznek a szalonok. A járványhelyzet okozta nehézségek miatt vannak, akik más szakma elsajátításában látnak kiutat.

Wágner Zsanett

A Nagyváradi Szalon munkatársai is bíznak a mielőbbi újranyitásban

Forrás: 24 Óra

Fotó: Zantleitner Ingrid

– A tavalyi év térdre kényszerítette, az idei pedig szinte teljesen ellehetetlenítette a szépségipar minden ágazatát – foglalta össze az elmúlt hónapok tapasztalatait Nagyváradiné Csenki Enikő. A Nagyváradi Szalon tulajdonosa látja a járványhelyzet súlyát, de ha az egészségügyi helyzet megengedi, azonnal enyhítene az őket ért szigorításokon. Hozzátette: a szépségiparban dolgozók – a pandémia előtt is – a legnagyobb higiéniai körülmények között dolgoztak.

A tatabányai szalon vezetője nem vitatja, hogy a jelenlegi helyzet a szokottnál még nagyobb odafigyelést igényel, ezért szalonjában bevezetett egy kiemelt egészségügyi protokollt. Vásárolt egy UV-fényes fertőtlenítőt, de ózongenerátort is venne, ha ezen múlna az újbóli nyitás.

– Előzetes bejelentkezés alapján dolgozunk, sosem volt egyszerre nagy tömeg a szalonban. Csúszások ugyan voltak, de mindig törekedtünk a pontos munkavégzésre – nyilatkozta lapunknak a tatabányai szalon tulajdonosa, ahol fodrász, kozmetikus és körmös is dolgozik.

A Nagyváradi Szalon munkatársai is bíznak a mielőbbi újranyitásban
Fotó: Zantleitner Ingrid / 24 Óra

Kérdésünkre, hogy miben látja az esetleges nyitás feltételeit, azt felelte, talán célszerű lenne maximalizálni az egy légtérben tartózkodók létszámát, négyzetméterre lebontva. – Úgy látom, az állami támogatás segíthet, de attól még nem szűnik meg a legtöbb szépségipari vállalkozás problémája. Ahhoz az újranyitás kell majd – zárta szavait a 30 éves szakmai tapasztalattal rendelkező vezető, aki az alkalmazotti bért ugyanúgy kifizeti, mintha semmiféle változás nem lenne a tatabányai üzlet életében.

Hasonlóan vélekednek annak a Facebook-csoportnak a tagjai, akik szabad szolgáltatók néven alakultak az elmúlt napokban. Több ezren megosztották már tapasztalataikat, véleményüket. Sokan azt írták, nem az önkormányzattól, hanem magánszemélytől vagy cégtől veszik bérbe az üzlethelyiséget, ezekért pedig a lezárások ideje alatt is fizetniük kell. Többen vannak, akik már a tavalyi évi korlátozások során is önként szüneteltették a tevékenységüket, abban bízva, hogy a helyzet idővel javulhat. Emiatt több vállalkozás szinte minden tartalékát felélte.

A szépségipari szolgáltatás számos esetben elengedhetetlen, a folyamatban lévő kezelések megszakítása negatív következménnyel járhat a vendégek részére. Például a különböző gyulladáskezelő arckezelések, a fájdalmat okozó benőtt és legrosszabb esetben elfertőződött lábkörmök. De a berepedt lábfej-sarokfájdalom kezeléseket, krónikus hátfájás enyhítést célzó masszírozásokat, a fizikai közérzetet javító szolgáltatásokat is sorolhatnánk.

És a lista még bőven folytatható és kiterjeszthető az összes szépségipari szolgáltatóra. Úgy tudjuk, aki teheti házhoz megy – persze korántsem tudja ugyanazokat a szolgáltatásokat biztosítani otthoni körülmények között mint egy szalonban. Nagyváradi Csenki Enikő szerint a vendégek mentális állapota is fontos, ugyanakkor a szakember attól is tart, hogy nyitás után sem várható ugyanaz a forgalom, mint korábban.

Benzinkutas lehet a körmösből

Pinczés Tamara tavaly a továbbképzés mellett döntött, és a kézápolás, valamint műköröm­építés mellett mára okleveles pedikűrös is.

– Kevesebb vendég jött hozzám a világjárvány első hullámában, de voltak. Akkor valahogy pótolnom kellett a bevételkiesést, elvégeztem hát a pedikűr iskolát. És hová jutottunk most? Két és fél hete otthon ülök – mondta. A szépségiparban dolgozó fiatal lánynak mára három végzettsége van, az utolsó a vendéglátás.

– Még fenntartható ez az állapot, körülbelül fél évig. Aztán felélem az összes tartalékomat. A napokban beadtam az önéletrajzom, benzinkútra keresnek munkatársat – árulta el a túlélési tervét.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában