fő a biztonság

2018.06.05. 17:36

A rendőrök a veszélyes sofőröket szeretnék kiszűrni a civil autókkal

Civil, jelöletlen autóval is vadásznak a gyorshajtókra a rendőrök a megyénkben. A közösségi oldalakon terjedő hírek szerint az egyenruhások egy fehér Audival járják az utakat. Utánajártunk az igazságnak, és kiderült: nem csak Audival dolgoznak a rendőrök.

Goletz-Deák Viktória

Forrás: Beküldött fotó

Sokan vannak, akik csak akkor lassítanak, ha egyenruhásokat látnak a közelben, vagy esetleg közeledő traffipaxra figyelmeztetnek a szemből jövő autósok. A gyorshajtás viszont veszélyes. A balesetek többségének, mintegy harmadának az oka ugyanis még mindig a sebességtúllépés. A rendőrség szerint ezeket a veszélyes közlekedőket akarják kiszűrni az új, civil autós mérésekkel. Felröppent az a hír is körülbelül egy hónapja, hogy egy fehér Audi vadászik megyénkben a szabályszegő autósokra. A rendőrség pár napja erősítette meg ezt a hírt.

Kreidl Csaba, a Komárom-Esztergomi Megyei Rendőr-főkapitányság rendőr alezredese, a Közrendvédelmi és Határrendészeti Osztály vezetője szerint a szabályokat az autósok jellemzően csak addig tartják be, amíg a rendőrök látókörében vannak.

– Az egyértelmű rendőri jelöléssel ellátott járművekkel a hasonló, mások életét is veszélybe sodró sofőröket kevésbé lehet kiszűrni a forgalomból – magyarázta az alezredes – Ezek az eszközök a sebességtúllépés dokumentálásán túl képesek más, menet közben elkövetett, a közlekedésbiztonságra veszélyes magatartások rögzítésére is. Ilyen jogsértések a leállósáv szabálytalan használata az autópályán, a vasúti lámpa tilos jelzésén történő áthaladás, a kijelölt gyalogos-átkelőhelyre vonatkozó elsőbbségi szabályok megszegése, a záróvonal-átlépés, a közlekedési lámpa tilos jelzésén való áthaladás, a szabálytalan sávváltás, a kötelező haladási irányra vonatkozó szabályok megsértése, valamint a kézben tartott mobiltelefon használatára vonatkozó tilalom megsértése – sorolta a rendőr.

Kreidl Csaba ugyanakkor cáfolta azokat a közösségi médiában terjedő híreket, amelyek szerint civil autókkal „letolják”, gyorshajtásba hajszolják az egyébként szabályosan közlekedőket. Elmondása szerint a rendőrnek nem fűződik érdeke a bírság kiszabásához. A menet közbeni mérésekre alkalmas kocsival ráadásul nem kell a mért járművel azonos sebességgel, sőt még csak ugyanabban a sávban sem haladni. A szabályszegésen ért járművet pedig ott állítják le, ahol azt biztonságosan meg lehet tenni, autópálya leállósávjában például nem.

Cserélik a kocsikat, ha felismerik azokat

Jelenleg országszerte húsz olyan kocsival dolgoznak a rendőrök, amelyekről senki nem mondaná meg, hogy mozgó traffipaxként működnek. Ugyanakkor szükség esetén még növelik is a számukat. Az Audin kívül volt olyan is, aki Mercedessel, Forddal vagy Opellel találkozott. Óberling József főosztályvezető rendőrezredes szerint cserélni fogják az adott járművet, ha azt tapasztalják, hogy már mindenki tudja, hogy az adott megyében milyen autó mér. A rendőrség nemrég közzétett egy videót, amiben jól látszik, milyen szabálytalanságokat füleltek le az új módszerrel.

Hitelesített traffipaxok

A hitelesítési bizonyítvány másolata megtalálható az autóban, illetve a készülék el van látva a tanúsító jellel. Erről egyébként a jogsértésekről készített felvételek megtekintésekor mindenki meggyőződhet. Illetve az előírás szerint ezeknek a traffipaxoknak nem kell képesnek lenniük arra, hogy az adatokat valós időben, online kapcsolattal továbbítsák a rendőrség központi feldolgozó rendszerébe. Ezeknél az eseteknél a berendezést ugyanis kizárólag a járművezető felelősségén alapuló eljárások lefolytatására használják.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában