Bulvár-celeb

2024.04.18. 13:20

Szívszorító fotók: eltemették Tordy Gézát

A Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt március 30-án érte a halál.

MW

Fotó: Bors

Néhány hete elhunyt az egyik legnagyobb magyar színészlegenda, Tordy Géza. 

Tordy Gézát váratlanul érte a halál, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja 85 éves volt, május 1-jén ünnepelte volna 86. születésnapját. Halálhírét családja jelentette be.

TORDY Géza;
Tordy Géza színművész 2024. március 30-án hunyt el 
Fotó: Soós Lajos / MTI

Tordy Gézát április 18-án helyezték örök nyugalomra, olyan kiváló művészek mellett nyugszik majd, mint Sztankay István és Ruttkai Éva - írja a Bors. A lap a temetés előkészületeiről is közölt néhány képet.

A temetés délután egy óra körül kezdődött, Tordy Gézától olyan hírességek búcsúztak mint Pogány Judit, Nemcsák Károly, Körtvélyessy Zsolt vagy Lukács Sándor.

Csütörtökön eltemették Tordy Gézát
Fotó: BS

A legendás színművész búcsúztatásán a jövő színésznemzedéke nevében Szőcs Artur mondott beszédet. A színész-rendező felidézte, hogy Tordy Gézát még színművészetisként ismerte meg, majd 15 évadot dolgoztak együtt.

Tordy Géza hangja nem pusztán rádióból, mozivászonról és színpadról volt hiteles, hanem egy olyan hang volt, amelyet hosszú évtizedek kemény munkája faragott, csiszolt karakteressé, hogy aztán véleményformáló legyen a művészet és az élet színterén egyaránt

- mondta, és kiemelte, hogy Tordy Gézát ízig-vérig érdekelte a színházcsinálás, akár órákat utazva, vidéken is megnézte kollégáit, ismerte az országos színházi palettát, és fontos volt számára a csapatmunka.

Ernyey Béla is közös emlékeket, kedves történeteket idézve búcsúzott Tordy Gézától. Óriási szívű, nagystílű ember volt - mondta a művészről, akivel 1963-ban találkozott először, még főiskolásként. Elmondta: élete leghosszabb barátsága fűzte Tordy Gézához, aki az egyetlen igaz barátja volt a kollégák között.

Örök nyugalomra helyezték Tordy Gézát
Fotó: BS

A Vígszínház egykori és jelenlegi társulata nevében Lukács Sándor színművész búcsúzott, színészkollégája kiemelkedő alakításait és közös munkáikat idézte fel. Mint mondta, Tordy Gézában nagy erők lakoztak, nagy dühök és nagy szenvedélyek.

Soha nem felejtem el a kacagásod, olyan erővel szakadt ki belőled a nevetés, hogy beleremegtek még a falak is körülötted

 - mondta.

TORDY Géza
Gyászolók Tordy Géza Kossuth-díjas és kétszeres Jászai Mari-díjas színművész, érdemes és kiváló művész, a nemzet színésze ravatalánál a Farkasréti Temetõben 2024. április 18-án. 
Fotó: Kovács Tamás / Forrás: MTI

A színészet illanó pálya, bár a vászon sok mindent megőriz, a színpadi alakítások nagy pillanatai a jelenidejűségen túl megismételhetetlenek. A kincs az az üzenet, amit át tudunk adni úgy, hogy a lelkekben minél tovább megmaradjon. "És te, Gézus, ezeknek az üzeneteknek katartikus átadója voltál" - fogalmazott Lukács Sándor. 

TORDY Géza
Hagyományőrző huszárok Tordy Géza ravatalánál 
Fotó: Kovács Tamás / Forrás: MTI

Tordy Gézát római katolikus szertartás szerint búcsúztatták, a szertartást Korzenszky Richárd, a Tihanyi Bencés Apátság volt perjele vezette - adta hírül az MTI.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában