Közélet

2009.04.28. 16:42

„Gázkamrát a cigányoknak” – rendőrségi ügy lett a firkából

Egy óriásplakáton ocsmány felirat jelent meg, amelyen többek között gázkamrát követelnek a romáknak. A rendőrség közösség elleni izgatás megalapozott gyanújával indít eljárást ismeretlen tettes ellen.

kemma.hu

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A felirat alapján eljárást indított a rendőrség is
[/caption] A megyei főügyészség főügyész helyettesétől, Horváthné dr. Varga Erzsébettől megtudtuk, a közösség elleni izgatáshoz szükséges uszításnak nem nevezhető jogilag a felirat, mert nem konkrét cselekményre buzdít. Hozzátette, ha az okozott kár értéke kisebb, mint húszezer forint, akkor az elkövetőt szabálysértés, ha annál több, rongálás miatt lehet felelősségre vonni.

Alsógallán kritikán aluli feliratok jelentek meg az óriásplakáton, amely az Akzent Média Kft.-hez tartozik. Megkerestük a céget, ahol megtudtuk: szerencsére nem gyakori, hogy plakátokat firkálnának össze ismeretlenek, az viszont sajnálatos, hogy a buszmegállókat nagyobb számban teszik tönkre. A Kft. természetesen eltávolítja a feliratot, legkésőbb szerda estig sőt, akár feljelentést is tehet a rendőrségen, hiszen a halálos fenyegetéssel is felérő gyűlölködő üzenet írója anyagi kárt okozott nekik. Az alsógallai óriásplakát összefirkálást egyébként a kemma.hu jelezte a cégnek először, s mint később kiderült, a rendőrségnek is.

A Tatabányai Rendőrkapitányságot felhívtuk, s a járőrök szinte azonnal a helyszínre siettek, tájékoztatásunkat ugyanis bejelentésként kezelték, s közösség elleni izgatás megalapozott gyanújával eljárást is indítottak. Horváthné dr. Varga Erzsébet, a Komárom-Esztergom megyei Főügyészség főügyész helyettese szerint közösség elleni izgatáshoz szükséges uszításnak nem nevezhető jogilag a felirat, mert nem konkrét cselekményre buzdít.

– Túl általános a felirat, nem egy személy, hanem egy csoport ellen irányul. Az valósítja meg a közösség elleni izgatást a büntető törvénykönyv szerint, aki nagy nyilvánosság előtt valamely faji csoport ellen gyűlöletre uszít. A bírói gyakorlat azt mondja, az uszítás nem egyszerűen a gyűlölet, hanem olyan gyűlölet felkeltésére irányul, ami aktív tevékenységbe megy át – magyarázta a főügyész helyettes.

Duka László, a Tatabányai Cigány Kisebbségi Önkormányzat vezetője elmondta, szerencsére eddig nem volt ilyen típusú rasszizmus a városban, de nem tudja, mi lesz ezután.

Az óriásplakátról már kedd estére eltűnt a mocskolódó felirat. A Kft. munkatársai bejelentésünk nyomán szinte azonnal a helyszínre siettek, s egy hirdetést helyeztek el a plakáton.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!