Hírek

2007.05.12. 06:37

Sürgeti az idő az önadózó magánszemélyeket

Tíz napjuk van még az önadózó magánszemélyeknek, hogy elkészítsék személyi jövedelemadó bevallásukat. Idén is a kedvezmények okozhatják a legtöbb fejtörést.

Tóth Marcella

Május 21-ig kell postázniuk adóbevallásaikat azoknak a magánszemélyeknek, akik önállóan számolnak el tavalyi jövedelmükkel. Nem vonatkozik ez a kötelezettség azokra, akik február 15-ig a munkáltatójuktól vagy az adóhatóságtól kérték, hogy állapítsa meg az adójukat. A munkáltatóknak június 10-éig kell elküldeniük dolgozóik bevallásait.

Az adóhatóság nagy örömére, idén kezdenek felhagyni az adózók a „magyar módival”: a tavalyinál lényegesen kevesebben hagyták az utolsó hetekre szja-bevallásuk elkészítését. Május 4-éig összesen 1,8 millió szja-bevallás érkezett az adóhatósághoz, ez 33 százalékkal több, mint tavaly ilyenkor – mondta el Polgár Péter, az APEH elnökhelyettese. Ebben jelentős szerepe van annak, hogy míg tavaly mindössze 25 ezer szja-bevallás érkezett az interneten keresztül, addig idén május elejéig már 398 ezren nyújtották be ily módon elszámolásukat.

Idén is többféle módszer közül választhat, aki még csak most áll neki az szja-bevallás elkészítésének. Továbbra is lehet használni a kiküldött egységcsomagban lévő 0653-as formanyomtatványt. Ha valaki nem kapott ilyet, akkor beszerezheti az APEH ügyfélszolgálatain, amelyek a határidő előtti pénteken, május 18-án országszerte este hatig lesznek nyitva. Elkészíthető a bevallás az adóhatóság honlapján, a www.apeh.hu címen megtalálható program segítségével is. Az internetes portálról ki lehet nyomtatni az egy százalékokról rendelkező lapokat is. Továbbra is él az a módszer, hogy az adózó vagy üresen vagy már kitöltve kinyomtatja a nyomtatványt, és feladja a postán a nyilatkozatokkal együtt. Akik rendelkeznek elektronikus azonosítóval, az interneten keresztül is benyújthatják bevallásukat.

Május 4-éig az egy évvel korábbinál 25 százalékkal több, csaknem 43,5 milliárd forint adót utalt ki az adóhatóság. A visszaigényelt adó fejenkénti összege ellenben a tavalyi átlagosan 58 901 forintról 52 500 forintra csökkent. Köszönhető mindez az adókedvezmények megnyirbálásának. Példa erre, hogy ez évtől már csak a három vagy több eltartottat nevelők számolhatnak el családi adókedvezményt, mégpedig gyermekenként havi 4000 forintot, de teljes mértékben csak akkor, ha a magánszemély éves jövedelme nem haladja meg a hatmillió forintot. A négy vagy annál több gyermekes családoknál a jövedelemhatár gyermekenként 500 ezer forinttal nő, de 8 millió forintnál nem lehet több. A kedvezmény összegének a kiszámításakor az eltartottak számába azokat a személyeket is be kell számítani, akiket a családi pótlék összegének a megállapításakor figyelembe vesznek, de részükre családi pótlékot már nem folyósítanak.

Ha a magánszemély teljes mértékben nem tudja érvényesíteni az eltartottak utáni kedvezményt, akkor a megmaradó részt a házastársa, vagy az élettársa is érvényesítheti. Ebben az esetben azonban fontos, hogy a megosztásról szóló nyilatkozatot mindkét szülőnek alá kell írni. Az eddigi bevallásokban erről sokan megfeledkeztek.

Tipikus hibák az szja-bevallásban

Továbbra is a leggyakoribb hiba, hogy az adózók elfelejtik aláírni a nyomtatványt. Sokan úgy gondolják, hogy a bevallásokhoz csatolni kell a különböző kifizetőktől kapott igazolásokat. Az igazolásokat nem kell beküldeni, csak meg kell őrizni az elévülési határidőig. Jellemző hiba, hogy az adóvisszaigénylők elfelejtenek nyilatkozni arról, hogy nincs köztartozásuk, illetve nem tüntetik fel a bevallás főlapján postai címüket vagy számlaszámukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!