Hírek

2007.04.29. 16:45

Tovább húzódhat a Bábolna Zrt. értékesítése

Z. H.

A Komárom-Esztergom megyei közgyűlés kezdeményezi a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszternél a Bábolna Zrt. privatizációjának ideiglenes felfüggesztését. Az agrárcég növénytermesztésre hasznosított földterületeinek eladásakor a földtörvény szellemében eljárva a termőfölddel érintett térségekben dolgozó családi gazdálkodókat, társas vállalkozásokat kellene előnyben részesíteni – indokolja a kérést a közgyűlés.

A Bábolna Zrt. haszonbérletben hasznosított állami földterületeinek helye szerinti önkormányzatok és agrár érdekképviseleti szervezetek bevonásával munkacsoport jön létre, amely a kormány számára előkészíti a térség önkormányzatait és agrárvállalkozásait előnyben részesítő hasznosítási javaslatot. Nemrégiben eredménytelenül zárult a Bábolna két gazdaságára kiírt privatizációs pályázat, mivel a megszabott feltételeket több esetben sem sikerült teljesíteniük az indulóknak. A szendrői gazdaság minimumárát 232 millió forintban, míg a kerteskőiét 200 millióban határozta meg a lebonyolítást végző Gordius Consulting. A Gordius a napokban újra kiírja a pályázatot, amelyre május végéig várják az ajánlattevőket.


Ha ez a pályázat sikeres lesz, akkor az ÁPV Rt. meghirdetheti a Bábolna Zrt. eladását. A társaság legnagyobb értéke, hogy az agrárcéggel együtt 2020-ig haszonbérletbe adják a művelésében álló, közel hatezer hektáros egybefüggő földterületet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!