Hírek

2007.04.26. 06:36

Megnyirbált életmódjavítás

Júniustól kikerülnek az adómentességi körből az életmódjavító szolgáltatások az egészségpénztáraknál. Így szja-t kell fizetnie annak, aki ez után például sporteszközt vásárol a tagi számlája terhére.

Tóth Marcella

Június elsejétől adókötelessé válnak az úgynevezett életmódjavító szolgáltatások az egészségpénztáraknál. Ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy ha valaki június elseje után ezeket a szolgáltatásokat az egészségpénztári számláján lévő összegből fizeti ki, akkor ezután személyi jövedelemadót kell lerónia. Ezt az évente esedékes szja-bevallásában kell majd a jövedelmei között feltüntetni a pénztártól kapott év végi igazolás alapján.

A júniustól adóköteles szolgáltatásokhoz tartozik egyebek között a természetgyógyászati szolgáltatás, a rekreációs üdülés, a sporteszköz-vásárlás, a sporttevékenységhez kapcsolódó támogatás, a gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású termékek, a gyógyteák, fog- és szájápolók ártámogatása, valamint az életmódjavító kúra. Így lényegében azok a szolgáltatások kerülnek ki az adómentesség alól, amelyek az egészségmegőrzést szolgálják.

Éppen azok, amelyek hosszú távon csökkenthetnék az állam egészségügyi kiadásait. Ezért a Magyar Önkéntes Egészségpénztárak Szövetsége azt szeretné elérni, hogy ezek a szolgáltatások visszakerüljenek az adómentességi körbe. Lukács Marianna, a Magyar Önkéntes Egészségpénztárak Szövetségének elnöke érdeklődésünkre elmondta: a május 31-ét követő hét hónapban mindent megtesznek azért, hogy ez megtörténjen, ellenben a változásokra legkorábban 2008 januárjában lát esélyt.

Fizetés kártyával és készpénzzel

Az egészségpénztári számlán lévő összeg a legkönnyebben az ehhez tartozó kártyával használható. Ez esetben ugyanis a fizetésnél bankkártyaként funkcionál a pénztár plasztiklapja, s a számlát sem a vevőnek, hanem a szolgáltatónak kell eljuttatnia az egészségpénztárhoz. A készpénzes fizetésnél a szolgáltatótól számlát kell kérni az egészségpénztár nevére. A számlán emellett szerepelnie kell a pénztártag nevének és tagi azonosítójának is. Az eredeti bizonylatot pedig a vevőnek kell elküldeni a pénztárnak.

Aki az adómentesség köréből kikerülő szolgáltatásra szeretné költeni az egészségpénztárban összegyűlt pénzét, jobban jár, ha még május 31-e előtt megteszi ezt. Készpénzes fizetésnél ennél jobban kell iparkodni, mivel a május 31-ei határidő arra az időpontra vonatkozik, amikor a pénztár átutalja az összeget a tag számlájáról. Vagyis ajánlatos legkésőbb május harmadik hetében postára adni a számlát – hangsúlyozta Lukács Marianna. Ha valakinek egészségpénztáras kártyája van, és azt elfogadja a szolgáltató, akkor még akár május utolsó napján is adómentesen veheti igénybe a szolgáltatásokat. Ajánlatos ezt délig megtenni, hogy az egészségpénztár még aznap át tudja utalni a szolgáltatónak a pénzt.

A gyógyüdülés továbbra is adómentes marad. Ez ugyanis az úgynevezett kiegészítő egészségbiztosítási szolgáltatások körébe tartozik. Megmarad az adómentessége többek között az otthoni gondozásnak, a közfürdő által nyújtott gyógykezelésnek, a szenvedélybetegségről való leszoktatásra irányuló kezeléseknek, a gyógyszervásárlásnak.

Február 15-től a vizitdíj, illetve a kórházi ápolási díj is elszámolható az egészségpénztáraknál. Ehhez az eredeti számla vagy a névre szóló nyugta kell. A bizonylatnak tartalmaznia kell az egészségügyi szolgáltató megnevezését, címét, az igénybe vevő nevét és TAJ-számát, a megfizetett összeget, a befizetés jogcímét (szakorvosi vagy háziorvosi vizitdíj, illetve kórházi napidíj), a fizetés módját, valamint a teljesítés időpontját. Az egészségpénztár nem adhatja vissza az eredeti bizonylatot, ezért ha valaki élni akar a húsz-húsz alkalmat meghaladó díjfizetés visszaigénylési lehetőségével, az jobban jár, ha a postára adás előtt hivatalos másolatot készít róla, vagy már a kiállításkor a szolgáltatótól hitelesített másolatot kér.

-->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!