Hírek

2007.04.04. 16:57

Porokban a Romkert - meghalt a biztonsági őr

A hétvégi nyitóbuli elmarad, hiszen a Rudas Gyógyfürdő melletti lampionos kert megsemmisült a kedd hajnali tűzben. A szórakozóhely öt éven át volt az egyik legnépszerűbb nyári attrakció a fővárosban.

BAMA

Ha nyár, akkor Romkert. Öt éven át ez volt a szlogen Budapesten, hiszen a város szívében fellelhető, fagerendákkal körülvett, az égboltra „néző” zenés szórakozóhely népszerű találkozási pontnak számított. Idén már azonban aligha lesznek tömegjelenetek az Erzsébet-híd pillérjénél. A hétvégére tervezték a nyitóbulit, csakhogy – a szemtanúk szerint – két ismeretlen férfi lángokba borította a kertet.

Az akciónak, amely mögött valószínűsíthetően a főváros éjszakai életét uraló bűnözői csoportok állnak, van egy halálos áldozata is: a szórakozó hely biztonsági őrét napokig a Szent János Kórházban kezelték. A férfi teste 95 százaléka megégett. Egy másik férfi füstmérgezést kapott, mikor kimentette a biztonsági őr testét a tűzből.

A rendőrség a kedd hajnali tűz kapcsán közveszélyokozás bűntette miatt indított eljárást ismeretlen tettes ellen. A tűzoltók közlése szerint a 250 négyzetméter alapterületű, fa szerkezetű kerthelység teljes terjedelmében kiégett. A lángok tizenöt méteresek voltak, ám szerencsére a szomszédos – a 15. században épült, mai formájában 1896 óta létező – fürdőépületben nem keletkezett számottevő kár.

Mint Erdős Antal a budapesti tűzoltóparancsnok általános helyettese kérdésünkre elmondta: a riasztás 2-es fokozatú volt, ami azt jelenti, hogy a bejelentést követően perceken belül 50-60 ember szállt szembe a lángokkal.

Az ezredes nem titkolja, hogy a tűzoltóság egyre nagyobb figyelmet kénytelen fordítani azokra a magánakciókra, amelyek célja a szándékos tűzokozás. „Egyértelműen gyakoribbak lettek az ilyen bűnesetek” – summázza. Békés János a Magyar Tűzoltó Szövetség irodavezetője figyelmeztet: „az őrültek ellen nem lehet védekezni. Lehetnek akármilyen szigorúak a tűzvédelmi előírások, az ilyesféle akciókkal érdemben képtelenség előre számolni.”

Erdős a történtek ellenére védelmébe veszi az országszerte egyre több helyen, romok közt, régi bérházakban létesülő szórakozóhelyeket. „Egy romkert, egy terasz abból a szempontból még biztonságosabbnak is mondható, hogy ezekről a helyekről könnyebben el tudnak menekülni az emberek. Abba azonban belegondolni is rossz, mi történhet egy olyan klubban, ahol akár 300 embernél is több szórakozik egy időben. Rendszeresek az ellenőrzések, s láttunk már olyat, hogy a vészkijáratok be voltak zárva” – említi a szakember.      

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!