Hírek

2007.03.19. 06:57

Ha lesz kordonbontás, akkor kezdődik a tüntetés

BAMA

Hétfőn reggel még nem volt teljesen egyértelmű, hogy a rendőrség elbontja-e ma a Parlament előtti Kossuth téren található kordont. Erre még Bene László országos főkapitány tett ígéretet, de megemlítette azt is, hogy előtte kockázatelemzést végeznek, amelynek eredményéről estig nem adtak információt az illetékesek.

Közben a rendőrség tudomásul vette a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 kormányellenes tüntetését, melyet várhatóan a kordonbontás után, keddtől április 30-ig minden nap megtartanának az Országház előtti parkolóban. Gonda László, a szerveződés ügyvivője elmondta: a hangosítást a főbejárat lépcsőjére helyezhetik, de azt csak 18 órától 21 óráig használhatják. Hozzátette: a tüntetés bejelentésekor a részletekről jegyzőkönyvben állapodtak meg, így vállalták, hogy sátortáborozást és italozást nem engedélyeznek, mozgó WC-ket állítanak fel, a füves területet sem használják, és a demonstráció mindvégig megőrzi békés jellegét.

A hét végén a március 15-én elfogott Budaházy Györgyöt 30 napos házi őrizetbe helyezte a Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB). Az ő elfogásának a hírére gyülekezett a tömeg a nemzeti ünnepen az Andrássy úton, ahol a későbbiekben barikádokat emeltek. Gaudi-Nagy Tamás, Budaházy ügyvédje elmondta: védencét jelentős értékre elkövetett rongálással és az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatásának előkészítésével gyanúsítja a rendőrség.

A döntés ellen a gyanúsított és védője fellebbezett, így az nem jogerős. „Védencem azért nem állt a hatóságok rendelkezésére, mert az őszi zavargásokat követően olyan módon zajlottak a felelősségre vonási eljárások, amely alappal keltette benne azt a gyanút, hogy egy megtorló jellegű, nem tisztességes eljárás zajlik majd ellene” – jelentette ki Gaudi.

A szombati tárgyalás idejére a PKKB Tolnai Lajos utcai épületének védelmét a rendőrség megerősítette, mintegy három tucatnyi egyenruhás rendőr várakozott a bíróság parkolójában, illetve a főbejáratnál. Több rendőr Scorpio-géppisztollyal felszerelkezve állt.

Bene László országos rendőrfőkapitány a hét végén arról számolt be, hogy vizsgálják az utcai kamerák felvételeit, és mindenkit felkutatnak, akik bűncselekményt vagy szabálysértést követtek el. Cáfolta azt az információt, hogy a rendőrség adta volna ki a hírt Budaházy György elfogásáról, amely szerepet játszott a késő esti zavargások kirobbanásában. n Szakács

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!