Hírek

2007.03.12. 06:26

Negyvenmillió tonnányi az e-hulladék évente

Z. H.

Közös célkitűzéseket és feladatokat fogalmaztak meg a világ legjelentősebb informatikai cégei, az ENSZ három szervezete, valamint akadémiai kutatóhelyek az elektronikus hulladékok kezelésére vonatkozóan. Első lépésben megpróbálnak globálisan elvárt irányelveket megfogalmazni az elektronikus hulladékok újrahasznosítására, amelyek az elképzelések szerint az ENSZ országainak törvénykezésében is megjelennének.

Másodsorban a világ vezető informatikai cégei vállalták, hogy olyan gépeket és eszközöket terveznek a következő időszakban, amelyek élettartama jelentősen meghaladja a most forgalomban lévő eszközök várható élettartamát. Harmadsorban pedig szabályozni, és egyben támogatni kívánják a használt elektronikus eszközök piacát is, hiszen jelenleg ezen a téren teljes káosz uralkodik – írja a BBC News.

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség által nemrégiben kiadott jelentés hangsúlyozza, hogy az elektronikus hulladék mennyisége a normál háztartási hulladékhoz viszonyítva háromszor gyorsabban növekszik. Ha teherautóra pakolnák az évi negyvenmillió tonna e-hulladékot, akkor a sorba állított teherautók a fél földgolyó hosszúságát is elérhetnék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!