Hírek

2007.03.09. 22:06

Molnár: a Fidesz túszul ejti a betegeket, zsarolja a kórházakat

„Mint egy bankrabló, aki a betegeket és kórházakat túszul ejti és fegyvernek látszó tárggyal fenyegetőzik”. Így viselkedik a Fidesz a kórházátalakítással kapcsolatban Molnár Lajos egészségügyi miniszter szerint.

B. B.-É. S.

Ezt arra reagálva mondta a tárcavezető, hogy Mikola István, az ellenzéki párt egészségpolitikusa pénteki „válságtanácskozásukon” kijelentette: a kórházakat működtető önkormányzatok nem írják alá a számukra „diktatórikusan” megküldött új finanszírozási szerződéseket, hanem „kemény” tárgyalásokat folytatnak majd az egészségbiztosítási pénztárral; erről a többségében ellenzéki vezetésű önkormányzatok és a Fidesz megállapodott. A Fidesz az Alkotmánybírósághoz (Ab) és a Fővárosi Bírósághoz is fordul, „mivel nem lehetséges közigazgatási határozattal önkormányzati jogosítványokat elvonni”.

Molnár Lajos egészségügyi miniszter lapunknak erre úgy reagált: „Az önkormányzatok minden körülmények között kötelesek ellátni a területükhöz tartozó betegeket. A kórházátalakítás átmeneti időszakára szerdán meghozott kormányhatározatban szerepel, hogy a biztosító aláíratlan szerződés esetén is utalja az egyébként megemelt összegű, ellátások után járó pénzt”. Ha a kórháztulajdonos önkormányzat nem hajlandó aláírni az új finanszírozási szerződést, de felveszi a pénzt, az ráutaló magatartásnak számít. Az önkormányzat persze dönthet úgy, hogy betegellátásra és a kórház orvosai, ápolói bérére nem veszi fel ezt az összeget. „Ez esetben kötelessége saját forrásaiból működtetni az intézményt, máskülönben törvénybe ütköző cselekedetet hajt végre. A politikai okból folytatott zsaroló magatartás nem mehet a betegellátás kárára” – szögezte le Molnár Lajos. A minisztérium jogászai egyébként beleírták a törvény szövegébe, hogy a döntés bíróság előtt megtámadható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!