Hírek

2007.03.08. 01:45

Alkotmányellenesen követelik a parkolási díjat?

Olvasónktól az egyik parkolási társaság adósságot követel több évvel ezelőtti tiltott parkolásért. Az ombudsman-helyettes szerint ez alkotmányellenes. Ki kell akkor fizetni?

BAMA

Egy jogszabályt az ombudsman, illetve helyettesének véleménynyilvánítása nem tesz semmissé – mondták a Dr. Schneider Ügyvédi Irodában. Az ombudsman egyetlen igazi fegyvere a nyilvánosság. A következő lépés, amit megtehet, hogy ajánlását felterjeszti az Alkotmánybíróságnak. Ha ők szintén alkotmányellenesnek értékelik a jogszabályt, akkor az valóban érvényét veszíti.

Dr. Schneider nem tartja valószínűnek, hogy ez bekövetkezik. A törvény szerint ugyanis öt év alatt évülnek el a hasonló vétségek. A parkolási társulások pedig odafigyeltek, hogy követeléseiket ez időn belül küldjék ki. Fontos viszont, hogy a levél hivatalos legyen, és nyoma maradjon. Ahhoz pedig tértivevényes ajánlott küldeménynek kell lennie. Hiába tekinti tehát a posta kézbesítettnek azt a levelet, amelyet a postás simán bedob a postaládába. Ha a feladó nem tudja igazolni, hogy valóban elküldte, a későbbiekben sem igen tehet semmit. Nyoma a postán ugyanis csak az ajánlott, illetve tértivevényes levélnek van. Annak adnak ragszámot, azt látják el különböző azonosító jelekkel. Érthető tehát annak a jogásznak az álláspontja, aki szerint a simán feladott követeléseket a címzett nyugodt lélekkel akár össze is tépheti. Ha viszont szabályos hivatalos felszólítást kaptunk, és tartozásunkat nem fizetjük be, polgári pernek nézhetünk elébe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!