Hírek

2006.12.03. 15:12

Csökkenhet a képviselői alapdíj sorozatos távollét esetén

Rövidesen az Országgyűlés elé kerül az új házszabályról szóló törvénytervezet

BAMA

Rövidesen az Országgyűlés elé kerül az új házszabályról szóló törvénytervezet - értesült a távirati iroda. Az immár törvénybe foglalt házszabály szerint akár a felére is csökkenthetnék a képviselő alapdíját, ha nem jár be rendszeresen a parlamentbe, és pénzbírság járna azért is, ha a bizottsági ülésre megidézett tanú nem jelenne meg.

Ha a javaslatot elfogadják, pont kerülhet egy sokéves mulasztás végére. Az Alkotmánybíróság 1998-ban ugyanis alkotmányellenesnek találta a frakcióalakítás feltételeiről szóló rendelkezést, amely elvben kizárta, hogy 15-nél kevesebb képviselő is frakciót alakíthasson, függetlenül attól, hogy az adott párt hány képviselőt képes bejuttatni az Országgyűlésbe.

Az új szabályozás értelmében országgyűlési képviselőcsoportot legalább tíz, egyazon párthoz tartozó képviselő hozhatna létre, illetve annak a pártnak a képviselői, amely pártlistán elérte ugyan az ötszázalékos parlamenti küszöböt, de tíznél kevesebb mandátumot szerzett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!