Hírek

2006.05.26. 07:00

Rosszul bántak az idős hölggyel az otthonban

Olvasónk édesanyja idősek otthonába költözött. A család havi százezer forintot fizetett az ellátásért. Az idős hölgy azonban úgy leromlott, hogy kórházba került.

BAMA

Az ügyben polgári pert lehet indítani – mondták a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában. Az eljárás szerződésszegés, hibás teljesítés jogcímén folyhat. A kereset az idősek otthonának fenntartója mint jogi személy ellen nyújtható be. A keresetlevélnek tartalmaznia kell, milyen vállalt szolgáltatásokat nem tartott be az otthon. Mindezt persze tanúkkal igazolni kell. Alapvető kötelezettség például a napi háromszori étkeztetés, a gyógyszerezés, az orvosi felügyelet és ellátás. Amennyiben vállalását a vétkes bizonyíthatóan megszegte, az idős hölgy visszakövetelheti a befizetett összeget.

Ha ráadásul kórházba került, vagy családjának más úton kellett gondoznia őt, vagyoni kár is érte. Ilyenkor kártérítés jár. A nem vagyoni károkozás vétsége szintén felmerülhet. Ha a nénit elhanyagolták, lehetséges, hogy ő ezért lelki traumán esett keresztül. A hölgy tehát megnevezhet egy összeget, amellyel az átélt sérelmekért kárpótolhatják. A bíró mérlegeli, hogy ezt megítéli-e, vagy mennyit ítél meg belőle a javára.

Az esetnek polgárjogi vonatkozása van – hangsúlyozta az ügyvéd. A tartás elmulasztásának vétségéből adott helyzetben azonban büntetőjogi ügy lehet. Ez általában személy ellen indítható. Olyankor, amikor a törvény által tartásra eleve kötelezett szülő, felnőtt gyermek, gyám, megbízott gondozó volt bűnösen hanyag.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!