Hírek

2006.03.24. 00:00

Maradnak az árak

Ha a forint árfolyam tartósan gyenge marad, emelkedhetnek az utazások árai is. Ekkora mértékű ingadozásnál az utazási irodák még nem tervezik az árak módosítását.

Tóth Marcella

A forint árfolyama az elmúlt hetekben erőteljesen ingadozott, ez várhatóan a választásokig sem lesz másként. Szerdán egy euróért 268 forintot kértek a bankközi devizapiacon, ezzel kétéves rekord dőlt meg. Rövid távon elképzelhető, hogy erősödik a forint – mondta el lapunknak Barcza György, az ING elemzője. A választások után ismét  a 2003-as forintválsághoz hasonló 270-es szintre gyengülhet, ha az államháztartási hiány várt szintjét felfelé kell módosítani.
Ha tartósnak bizonyul a gyenge árfolyam, az mindent megdrágíthat, aminek az árát mi vagy a szolgáltató cég valutában fizeti ki. Nem csak a devizahitelesek kerülhetnek rossz helyzetbe, drágulhatnak a külföldi utazások árai is. Az ügyfelek ugyanis forintban fizetik be utazásaik árát, az irodáknak pedig valutában kell kiegyenlíteniük a külföldi utak számláit.
Az árak emelkedhetnek a forint tartós gyengülése esetén, de ma nem lehet előre látni, hogy ez valóban bekövetkezik-e – mondta el lapunknak Szvoboda János, a NUR Neckermann Kft. cégvezetője. A kiélezett versenyhelyzet miatt az utazási irodák próbálják tartani áraikat, ám hogy ez meddig sikerül, bizonytalan. Előfordulhat, hogy az utazási vállalkozó nem tudja áthárítani az árfolyamváltozás költségét a vevőre, mert az megrendítheti a vállalkozás gazdasági helyzetét.
Nem tervezik az árak emelését a forint árfolyamának ingadozása miatt az 5 Kontinens utazási irodában – mondta el lapunknak Joóné Breznay Beatrix, a cég ügyvezetője. Erre akkor kerítenek sort, ha lényegesen változik az árfolyam, 5-10 százalékos ingadozásnál még nem.
A Kartago Tours sem tervezi árai emelését, a nyári szezonra kiadott katalógus árai fixek – tájékoztatott a cég jogi osztálya. Egy kormányrendelet ugyan ad számukra lehetőséget az emelésre, de ezekkel csak nagyon ritkán él az utazási iroda.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!