Hírek

2006.03.16. 14:37

Új biztonsági stratégia az Egyesült Államokban

Irak megtámadása óta az USA először fogalmazta meg nemzetbiztonsági elképzeléseit. A 49 oldalas dokumentum szerint Washington továbbra is fenntartja magának a jogot, hogy megelőző csapást mérjen azokra az országokra, amelyek „veszélyt jelentenek” számára. Hozzáteszi ugyanakkor, hogy a válságkezelésben elsődleges szerepet játszik a nemzetközi együttműködés „a régi és hűséges szövetségesekkel”.

Csák Elemér

A stratégia név szerint említi Iránt. A perzsa ország „talán mindenki másnál nagyobb fenyegetést képvisel”, mert - a dokumentum állítása szerint - „az iráni rendszer támogatja a terrorizmust, fenyegeti Izraelt, aláássa a közel-keleti békét és az iraki demokráciát”.

Bevezetőjében George Bush elnök rámutat, hogy a stratégia két pilléren nyugszik: a szabadság támogatása és a globális fenyegetések ellensúlyozása „az egyre növekvő demokratikus társadalom élén”. Oroszországot illetően a tanulmány kevésbé bizakodó, mint négy évvel korábban, s úgy tartja, az utóbbi idők sajnálatos fejleményei arra utalnak, hogy csökkent az elhivatottság a demokratikus intézmények iránt. Kínát a békés fejlődés folytatására szólítja fel a stratégia.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!