Friss hírek

2005.12.12. 15:44

Romlott bontott csirke

Napokon belül a boltokba kerülhetett volna az a több mint hetven tonna lejárt szavatosságú baromfihús, amit egy illegális csepeli csomagolóüzemben koboztak el.

Dreissiger Ágnes

„33 éves praxisom alatt ilyet még nem tapasztaltam” – foglalta össze a csepeli húsbotrányt lapunknak Hajós Ádám, a Fővárosi Állategészségügyi és Élelmiszer Ellenőrző Állomás igazgatója. A szolgálat munkatársai lakossági bejelentés után pénteken érkeztek Csepelre, ahol 16 tonna húst találtak egy olyan telepen, amelyet korábban dísznövények bemutatására használtak. Az illegális üzemben műanyag dobozokban, lefóliázva tárolták a félig kiolvadt csirke-, illetve pulykahúsokat, amelyek közül többnek már lejárt a szavatossága.

A kiérkező rendőrök egy része szabályosan rosszul lett a szagtól, és el kellett vonulniuk hányni a sarokba. A szolgálat munkatársai azonnal hatósági zár alá vették a telepet. Hajós Ádám azt feltételezi, a cég emberei valószínűleg hátradőlhettek a székükben, mert azt hitték, a hétvégén már biztosan nem fogja őket senki zavarni. Az állomás munkatársai, köztük Hajós Ádám is, azonban rendőri védelemmel, és VPOP-s erősítéssel szombat hajnalban visszatért a telepre. Ekkor már érezték, hogy nagyobb a baj, mint eleinte gondolták, a cégtáblákat ugyanis már leragasztva találták.

Az üzemben szombat hajnalban már javában folyt a munka, az ajtót azonban nem nyitották ki a hatóságnak. Végül telefonon sikerült elérni a telep tulajdonosát, aki beengedte őket a húsgyárba. A tulajdonos egyébként a helyszínen a rendőrségnek úgy nyilatkozott: ő csak bérbe adta a helyiséget, ám azt nem tudta, mit is csinálnak pontosan az ingatlanon. Érdekes, hogy mikor Hajós Ádám tájékoztatta a tulajdonost: ekkora mennyiségű hús megsemmisítése akár több tízmillió forintjába is kerülhet, mégis sikerült telefonon elérnie a cég tulajdonosát, aki azonnal a helyszínre érkezett. Összesen 73.4 tonna baromfihúst foglalt le a szolgálat, az aszódi K. Mihály cégvezető ellen pedig nyomozást indított a rendőrség.

A romlott hús Szlovákiából, Csehországból és Lengyelországból került az országba. A helyszínen talált csomagolóeszközök, címkézők és árlista mind azt bizonyítják, hogy az árut átdátumozva napokon belül forgalomba akarták hozni. A mennyiség 150 ezer fogyasztó egészségét veszélyeztette volna. Hajós Ádám azt is hozzátette: Süth Miklós főállatorvos tegnap Brüsszelbe utazott, hogy cseh, lengyel és szlovák kollégáival tárgyaljon az immár határokon túlra nyúló ügyről.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a csepeli húsbotrány kapcsán tegnap fogyasztóvédelmi szakemberekkel konzultált az ünnepek előtti fokozott ellenőrzések tapasztalatairól. A kormányfő arra kérte a szakembereket, hogy karácsonyi vásárlási láz idején konzultáljanak a legnagyobb áruházláncok képviselőivel, s osszák meg velük a vizsgálatok során nyert tapasztalataikat.

Egyelőre nem tudni, milyen büntetésre számíthatnak a vétkesek. Az elmúlt időszakok tapasztalatai azonban azt mutatják: súlyosra. Ennél sokkal egyszerűbb esetekben, csak ebben a hónapban már több mint tízmilliós bírságot szabott ki az állategészségügyi szolgálat.

Dreissiger Ágnes -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!