Hírek

2005.10.13. 00:00

Ma már a százforintos érméket is jó üzlet hamisítani

Kommandósok csaptak le arra a magyar, illetve román származású férfira, aki egy erdőkertesi családi ház fészerében pénzverdét működtetett. Azaz pénzöntödét, mert az érméket klisékben öntötték ki.

Nagy E. D.

[caption id="" align="alignleft" width="143"] Nem verték, öntötték a pénzt
[/caption]Pataki Tibor, a Magyar Nemzeti Bank Nemzeti Készpénzszakértő Központjának vezetője szerint épp ezért felismerhetők az aprópénzek. Bár külsőleg megtévesztők lehetnek, anyagukat és súlyukat megvizsgálva már látszik a különbség. Az erdőkertesi fészerben ötven eurócentes, kéteurós és százforintos kliséket találtak. Ebből azonban csak a kéteuróst használták. Összesen 2659 darabot foglaltak le belőle, de további 15 ezer félkész állapotban várt arra, hogy piacra kerüljön.

Orosz István, a Nemzeti Nyomozó Iroda bűnszervezetek elleni osztályának vezetője lapunknak azt mondta: az osztrák és német hátlappal elkészült hamisítványok Ausztriában már megjelentek. L. Adriánt (34) és G. Károlyt (34) letartóztatták, egyelőre egyikük sem vallott a bűncselekményről. Így azt sem tudni, pontosan mennyi érmét készítettek és mennyit hoztak forgalomba. Az is talány, honnan szerezték a kliséket és a fém alapanyagot. Igaz, Orosz szerint egy-két hét múlva erre fény derülhet. Az osztályvezető arra is felhívta a figyelmet, hogy a két férfinak társai is voltak, a rendőrség most a hálózat felgöngyölítésén dolgozik.

Az eurógyártással a készítők jól jártak. Úgy tudjuk, egy kéteurós érmét hetvenöt forintból elő tudtak állítani. Ezt aztán a valós érték feléért értékesítették tovább. Vagyis a gyártóknak egy ötszáz forint értékű érmén nagyjából 175 forint hasznuk volt. A jó minőségű aprópénzeket a napi vásárlások során vagy épp az automatákba bedobva könnyedén forgalomba lehetett hozni. Az már kérdéses, hogy nagyobb mennyiségben hogyan szabadultak meg az euróktól, ám a rendőrség határozottan cáfolta, hogy pénzváltókon keresztül próbálkoztak a tettesek.

Az eset azért is különleges a hazai illegális pénzverdék körében, mert fémszázasokat eddig még senki sem próbált meg hamisítani. Igaz, a most elfogott két férfi is csak előkészítette a gyártást, de még ilyenre sem akadt eddig példa.

Harmadik a sorban

Az erdőkertesi fészerben készített eurók a harmadik legnagyobb hamisérme-gyártó műhely, amelyet sikerült Európában felszámolni. Paulo Borges, az Europol Pénzhamisítás Elleni Osztályának szakértője szerint 2002-ben Olaszországban volt egy hasonló fogás. Ott ötven eurócenteseket gyártottak, ebből hetvenezret foglaltak le a rendőrök. Két évvel később pedig Malagán találtak egy műhelyt, ahol kéteurósokat készítettek. Nyolcvanezer darab a hatóságok jóvoltából már nem került piacra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!