Hírek

2005.10.01. 00:00

Ausztria vétója fenyeget

Ausztria behúzta a féket: a Törökországgal hétfőn kezdődő csatlakozási tárgyalásokon a teljes jogú tagság helyett „szoros partnerséget” javasol.

Gyulay Zoltán

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Az isztambuli Taksim téren elhelyezett plakátok azt hirdetik: Törökország reménykedik a csatlakozási tárgyalásokban az Európai Unióval
[/caption]Bécs azt várja a brit soros elnökségtől, hogy a külügyminiszterek holnapra összehívott válságértekezletére kompromisszumos megoldást dolgozzon ki az Ankarával folytatandó csatlakozási tárgyalások hétfői rajtjáig. Hans Winkler oszták külügyminiszter-helyettes ezt a konszenzust természetesen országa vétójával összhangban képzeli el.

Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök a vétó ellenére abban bízik, hogy a megbeszélések hétfőn megkezdődhetnek. A felvétel ellenzői főként a német, osztrák, francia és görög EU-polgárok közül kerülnek ki. Vezető politikusok pedig azt vetik Brüsszel szemére, hogy Ankarát előrébb sorolja, miközben a jóval fejlettebb Zágrábot parkolópályára kényszerítik, mert a hágai főügyész, Carla del Ponte szerint rejtegeti háborús bűnöseit. Sőt, már Szerbia is megkapta a zöld jelzést: ha a háborús bűnösök kiadatásában együttműködik a hágai Nemzetközi Törvényszékkel, megnőnek a kilátásai a majdani csatlakozásra.

A kihívás London számára mindenesetre rendkívül nagy, márpedig a brit soros elnökséget sok vád érte az elmúlt időkben. Januártól Ausztria következik, így érthető, hogy a leghevesebb kritikákat épp Bécsben fogalmazzák meg. Nagy-Britannia viselkedését nemcsak osztrák körökben, hanem egyes európai biztosok is „emberidegennek”, „lomhának” és „önzőnek” minősítik, arra célozva, hogy a július óta tartó időszakban gyakorlatilag semmi érdemi előrelépés nem történt, az alkotmányozás leállt, a következő hét év költségvetésére pedig semmi remény. Haladás csak ott érzékelhető, ahol valamilyen formában London maga is érdekelt. Valéry Giscard d’Estaing volt francia államfő, az EU alkotmányának szövegét kidolgozó konvent elnöke a héten így fakadt ki: „Most szeptember végét írjuk. És mi volt a brit elnökség eddigi teljesítménye? Gyakorlatilag semmi!” Hasonló bizonyítványt állított ki a távozó lengyel Európa-ügyi miniszter, Jaroslaw Pietras is: „A baj az, hogy a britek nem érdekeltek a pénzügyi problémák megoldásában”. Dalia Grybauskaite költségvetési biztos pedig arra figyelmeztetett, hogy az EU költségvetésének további halasztása túl sokba fog a tagországoknak kerülni.

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke közben minden illúzióval leszámolt, úgy véli, hogy az alkotmány szövege nem menthető meg. „A következő három évben biztosan nem lesz európai alkotmány” – jelentette ki szerdán Brüsszelben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!