Hírek

2010.07.11. 23:06

Spanyol kézben a foci-vb kupája

A spanyol válogatott nyerte a dél-afrikai labdarúgó-világbajnokságot, miután a vasárnapi, johannesburgi döntőben hosszabbítás után 1-0-ra legyőzte a hollandokat.

bama.hu

Az Európa-bajnok spanyolok történetük első vb-címét ünnepelhetik, miután a rendes játékidőben nem született gól, majd a 116.  percben Iniesta góljával megszerezték a győzelemet Hollandia ellen.

Az Európa-bajnok spanyol gárda története első vb-címét ünnepelheti, egyúttal a második csapat, amely Európa-bajnokként  tudott győzni a németek 1974-es diadala után.

Európai együttes először győzött más kontinensen, Spanyolország pedig a nyolcadik ország, amely megnyerte a labdarúgó-világbajnokságot. A hollandok 1974 és 1978 után a harmadik vb-fináléjukat bukták el, ami szintén egyedülálló.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Andrés Iniesta elküldte Rafael van der Vaar mellett, ezzel kupát szerezve Spanyolországnak (fotó: AFP)
[/caption]

Döntő: Spanyolország-Hollandia 1-0 (0-0, 0-0, 0-0)

A spanyolok elhagyták a mérkőzések elején "megszokott"  ismerkedést, és igen nagy iramban kezdték a találkozót, hogy góllal "köszönjenek be" a hollandoknak. Stekelenburgnak bravúrral kellett mentenie már az 5. percben, de nem sokkal később ki is fújtak a spanyol rohamok, ezzel kiegyenlítettebbé vált az összecsapás. Nem a hollandok lettek veszélyesebbek, hanem az Európa-bajnok gárda lendülete hagyott alább.
A félidő közepén nem túl élvezetes mezőnyjátékkal teltek a percek, kizárólag a durva és néha brutális szabálytalanságok okoztak némi izgalmat. A spanyolok birtokolták többet a labdát, de veszélyt ők sem jelentettek a kapura, míg a hollandok támadásban nem sok elképzelést mutattak, ezúttal is Sneijder és Robben "villanásában" reménykedtek. A játékrész utolsó öt percében kissé beszorultak a spanyolok, azonban gól nem született a szünetig.

A folytatásban sem változott a játék képe, a csapatok elsősorban arra vártak, hogy a másik hibázzon, így továbbra is a játéktér  közepén pattogott a labda komolyabb helyzet nélkül. Aztán a spanyol védelem "aludt el", amikor Sneijder zseniális passzal ugratta ki Robbent, ám a helyzet kimaradt. A túloldalon Heitinga hibájából Villa hagyott ki ordító ziccert, de kidolgozott helyzetből továbbra sem akadt lehetőség egyik fél előtt sem, a játékosok - és főleg a hollandok - durvaságokkal "villantak meg".

A rendes játékidő letelte előtt becserélt Fabregas felélénkítette a spanyol csapatot, amely ettől sokkal veszélyesebben futballozott, s érezhetően nem akarta a 11-esekre bízni a döntést. A nyomást csak fokozta Heitinga jogos kiállítása, a fáradó hollandok már csak a védekezésre összpontosítottak, de nem sikerült megúszniuk a gólt, így Spanyolország ülhetett fel a futballvilág trónjára.

Johannesburg, Futballváros, 84.890 néző, v.: Howard Webb (angol)
gólszerző: Iniesta (116.)
piros lap: Heitinga (109.)
sárga lap: Puyol (16.), Ramos (23.), Capdevila (67.), Iniesta  (118.), Xavi (121.), illetve van Persie (15.), van Bommel (22.), de  Jong (28.), van Bronckhorst (54.), Heitinga (57., 109.), Robben  (84.), van der Wiel (111.), Mathijsen (117.)

Spanyolország: Iker Casillas - Sergio Ramos, Gerard Pique, Carles Puyol, Joan  Capdevila - Xabi Alonso (Cesc Fabregas, 87.), Xavi, Andres Iniesta,  Sergio Busquets - Pedro (Jesus Navas, 60.), David Villa (Fernando  Torres, 106.)
Hollandia: Maarten Stekelenburg - Gregory van der Wiel, John Heitinga, Joris  Mathijsen, Giovanni van Bronckhorst (Edson Braafheid, 105.) - Dirk  Kuyt (Eljero Elia, 71.), Mark van Bommel, Wesley Sneijder, Nigel de  Jong (Rafael van der Vaart, 99.), Arjen Robben - Robin van Persie

A XIX. labdarúgó-világbajnokság végeredménye:

1. Spanyolország (Iker Casillas, Victor Valdés, José Manuel "Pepe"  Reina, Raul Albiol, Gerard Piqué, Carlos Marchena, Carles Puyol,  Joan Capdevila, Sergio Ramos, Alvaro Arbeloa, Andrés Iniesta, Xavi  Hernandez, Cesc Fabregas, Xabi Alonso, Sergio Busquets, Javier  Martínez, David Silva, David Villa, Fernando Torres, Juan Manuel  Mata, Pedro Rodriguez, Fernando Llorente, Jesus Navas)

2. Hollandia (Maarten Stekelenburg, Michel Vorm, Sander Boschker,  Gregory van der Wiel, John Heitinga, Joris Mathijsen, Giovanni van  Bronckhorst, Khalid Boulahrouz, Andre Ooijer, Edson Braafheid, Mark  van Bommel, Nigel de Jong, Wesley Sneijder, Demy de Zeeuw, Stijn  Schaars, Ibrahim Afellay, Rafael van der Vaart, Dirk Kuyt, Robin van  Persie, Arjen Robben, Eljero Elia, Ryan Babel, Klaas Jan Huntelaar)

3. Németország (Manuel Neuer, Tim Wiese, Jörg Butt, Marcell Jansen,  Arne Friedrich, Dennis Aogo, Serdar Tasci, Holger Badstuber, Philipp  Lahm, Per Mertesacker, Jerome Boateng, Sami Khedira, Bastian  Schweinsteiger, Mesut Özil, Piotr Trochowski, Toni Kroos, Marko  Marin, Stefan Kiessling, Lukas Podolski, Miroslav Klose, Thomas  Müller, Cacau, Mario Gomez)

4. Uruguay
5. Argentína
6. Brazília
7. Ghána
8. Paraguay
9. Japán
10. Chile
11. Portugália
12. Egyesült Államok
13. Anglia
14. Mexikó
15. Koreai Köztársaság
16. Szlovákia
17. Elefántcsontpart
18. Szlovénia
19. Svájc
20. Dél-afrikai Köztársaság
21. Ausztrália
22. Új-Zéland
23. Szerbia
24. Dánia
25. Görögország
26. Olaszország
27. Nigéria
28. Algéria
29. Franciaország
30. Honduras
31. Kamerun
32. Koreai NDK

bama.hu Andrés Iniesta elküldte Rafael van der Vaar mellett, ezzel kupát szerezve Spanyolországnak (fotó: AFP) -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!