Kék hírek, bulvár

2015.05.27. 08:49

Egy flaska higannyal sétált be a rendőrségre a nyugdíjas

Szlovákiában fegyveramnesztiát hirdetett a belügyminisztérium, az észak-komáromi nyugdíjas pedig úgy gondolta, most kell leadnia a rendőrségen 15 éve őrizgetett fegyverét. Egy üvegnyi higanyt.

kemma.hu/SITA

A nyugdíjas ezért be is sétált a rendőrségre, és bejelentette, leadná a higanyát. A rendőrök azonnal értesítették a tűzoltókat, és lezárták az irodahelyiséget. A kiérkező tűzoltók elszállították a veszélyes anyagot. 



A rendőrségen a nyugdíjas elmondta, hogy a higany már 15 éve a birtokában van. Ha a szakértői vizsgálat igazolja, hogy  valóban higany volt az üvegben, akkor a nyugdíjas ellen hasadó-, radioaktív, kockázatos vegyi és biológiai anyagok tiltott tartásának és előállításának gyanújával indítanak eljárást.

A higanyvegyületek mérgező hatása régóta ismert. A higanysók, valamint maga a fém is toxikus, és fejfájást, remegést, húgyhólyaggyulladást, valamint emlékezetvesztést okozhat. A higany szerves vegyületei is mérgezőek, és veszélyesebbek az elemnél vagy annak szervetlen vegyületeinél, mivel könnyebben felszívódnak. A környezetbe került higanyvegyületek a mikroorganizmusok hatására metileződnek, ami a táplálékláncba kerülve az ember számára is veszélyt jelent.

Amennyiben törött hőmérőből, vagy más módon kerül a környezetünkbe higany, az folyamatosan párologni fog, és súlyosan mérgező lesz, amíg teljesen el nem párolog. A kifolyt higanyt ezért gondosan össze kell gyűjteni, a szennyezett környéket kénporral be kell szórni. A higany ilyenkor ártalmatlan higany-szulfiddá alakul át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!