Közélet

2017.07.04. 12:59

Western camp gyerektábor: egy hét Amerika

Egy hétig az amerikai vadnyugaton érezhették magukat azok a gyerekek, akik részt vettek a Tatabányai Baptista Gyülekezet angol nyelvű táborában, ugyanis a 'Western Camp' vendégei egyenesen Texasból érkeztek.

Szénási Szimonetta

A Tatabányai Baptista Gyülekezet idén is rendhagyó nyelvtáborral készült a gyermekeknek, ugyanis az angol nyelvű foglalkozásokat texasi tanárok tartották, akik nemcsak tanulnivalót, hanem egy kis ízelítőt is hoztak az amerikai mentalitásból, így vidáman, sok nevetéssel és felszabadult lazasággal teltek a hét napjai.

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] A bika nagy sikert aratott (Fotó: Sz. Sz.)
[/caption]

A programokról és az amerikai vendégekről Varga Attilát, a tatabányai baptisták vezetőjét és a tábor főszervezőjét kérdeztük:

– Bár főszervezőként én vagyok feltüntetve, de a tábor megvalósítása abszolút csapatmunka volt, valamennyi gyülekezeti tag részt vett benne, emellett az Egyesült Államokból, Texasból is érkezett hozzánk három segítő: egy 80 éves bácsi és egy édesanya a lányával, akik odahaza pedagógiával foglalkoznak. A hölgyek a délelőtti gyermekfoglalkozásokat tartják, az úr pedig a középiskolásoknak és felnőtteknek meghirdetett esti angol tanfolyamot vezeti. Mindig az előző nap készült fényképekből álló vetítéssel kezdjük a napot, majd egy kis tánc- és énektanulás következik, aztán a tízórai elfogyasztása után jöhet a játékos tanulás. Ezeknek az angolóráknak a lényege a módszerben rejlik: a hangsúly a biztatáson, a bátorításon van, hogy a tanulők egyáltalán meg merjenek szólalni idegen nyelven. A felnőtt tanfolyam is abszolút beszédcentrikus. A délután kézműveskedéssel és más izgalmas programokkal telik, ma például rodeó bikázunk, holnap pedig lovagolni fognak a gyerekek – de ez még titok! (nevet – a szerk.)

Hatezer fős gyülekezetből érkeztek a vendégek

Varga Attilától azt is megtudtuk, hogy a vendégek pontosan a Dallastól északra található McKinney-ből érkeztek. Ez a Debrecen-méretű város hatezer tagot számláló gyülekezettel büszkélkedhet. A The McKinney First Baptist Church már évek óta küld Magyarországra segítőket itteni nyári táborok lebonyolításához, a tatabányai gyülekezet ebbe az oszágos programba kapcsolódott be, de ettől függetlenül is jó kapcsolatot ápolnak az ottani baptistákkal, akiket már többször is vendégül láttak Tatabányán.

Plank Lívia a gyülekezet egyik önkénteseként vett részt a táboroztatásban,ő főként a délutáni foglalkozásokért felelt. Pedagógiából és neveléstudományból diplomázott, emellett évek óta vesz részt gyermek- és ífjúsági táborokban. Arról kérdeztük, hogy mit tart a legnagyobb sikernek az idén:

– Számomra a tábor legnagyobb értéke, hogy a gyerekek megismerik Jézust és a Bibliát. Minden táborozó kapott egy saját gyermekbibliát is, amit nagy örömmel olvasnak, lapozgatnak. Emellett nagyon pozitív az is, hogy a gyerekek megtanulják az irányított szabadidő-eltöltést. A nyelvi órák kapcsán pedig az a nyelvtanulási-módszer, amivel az amerikaiak oktatnak: vidámak, mindig bátorítják a gyerekeket, akik így nagyon hamar levetkőzték a gátlásaikat, és már tolmács nélkül is próbálnak beszélgetni velük. Emellett nagyon pozitív tapasztalat azt látni, ahogy a gyerekek mindinkább kinyílnak, csapattá szerveződnek, délután pedig lelkesen mesélnek a szülőknek a napi élményekről. Számomra ez a legőszintébb és leghitelesebb visszajelzés.

Annyit még elárultak a szervezők, hogy a tábor évről-évre egyre népszerűbb, idén hamar össze is jött az induláshoz kitűzött létszám, így a tapasztalatok alapján azt jósolják, jövőre  érdemes lesz minél hamarabb jelentkezni.

Címkék#Tatabánya

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!