Közélet

2017.07.03. 12:55

Ünnepségek és díjátadók az „anyák megmentőjének” születésnapján

Az egészségügyben dolgozók áldozatos munkáját ismerték el megyeszerte a Semmelweis-napi ünnepségek keretében. A magyar egészségügy legnagyobb ünnepén Semmelweis Ignácra, az „anyák megmentőjére” emlékeztek és a kimagasló munkát végző dolgozókat jutalmazták.

Zs. K./V. T./K. Cs.

Tatabánya

A Semmelweis-napon a Szent Borbála Kórház munkatársai közül többen kimagasló munkájuk elismeréseként vehettek át kitüntetést, továbbá kilenc kiváló dolgozót előléptettek.

György Borbála, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) területi elnöke Szabóné Király Julianna szakasszisztensnek a MESZK országos elismerő oklevelét adta át.

Az ünnepséget dr. Lőke János főigazgató nyitotta meg. Köszöntőjében kiemelte, a régióban jelentős változásokat hozott az év, melyek ugyanúgy hatást gyakoroltak a kórház működésére, mint a szolgáltatásokat igénybevevő lakosságra. Bízik benne, hogy a jövőben is olyan politikai döntések születnek majd, amelyek az egészségügyi rendszer valamennyi szereplőjének érdekeit szolgálják. „Hogy jó legyen dolgozónak és jó legyen betegnek egyaránt”, mondta.

Az intézmény dolgozóit és a kitüntetetteket Schmidt Csaba polgármester, dr. Kancz Csaba kormánymegbízott, Bencsik János országgyűlési képviselő, valamint Michl József tatai polgármester is köszöntötte, illetve mindannyian elismerő szavakkal szóltak a holnaptól hivatalosan is összevont intézmények előnyeiről.

A közös és hatékony munka eredményességét emelte ki Schmidt Csaba polgármester is, aki a Jó szerencsét!-emlékév alkalmából a bányászmúltra utaló ajándékot ajánlott fel a díjazottaknak.

– Az elmúlt években megnövekedett a Szent Borbála Kórház feladata, a dolgozók pedig minden alkalommal sikeresen oldották meg azokat. Azon dolgozunk, hogy az erkölcsi és az anyagi elismerést is növelni tudjuk az áldozatos munkát végző kórházi dolgozók számára. Emellett feladatunk, hogy a korszerűbb eszközök beszerzésével, a körülmények biztosításával minél közelebb kerüljünk az ideálishoz, és mindig tudjunk egy kicsit előre lépni – mondta Schmidt Csaba polgármester.

Főorvosi kinevezést kapott dr. Aschenbrenner László és dr. Máté Imre, adjunktussá léptették elő dr. Csíki Csabát és dr. Burány Ákost, ezen kívül alorvossá nevezték ki dr. Kőnig Renátát, dr. Marton Józsefet, dr. Solymosi Attilát, dr. Hansági Editet és dr. Bálint Eunikát.

Az ünnepség fényét – dr. Dombi Péter orvosigazgató jóvoltából – Károlyfalvi Krisztina énekesnő műsora emelte és tette még meghittebbé a rendezvényt.

Tata

Együtt ünnepeltek a tatabányai Szent Borbála Kórház és a tatai Árpád-házi Szent Erzsébet Szakkórház és Rendelőintézet vezetői a tatai orvosokkal, ápolókkal, a védőnőivel, a fogorvosokkal, a mentősökkel Semmelweis Ignác, az anyák megmentőjének születésnapján.

Az ünnepségen Michl József polgármester megköszönte az egészségügyben dolgozók kemény munkáját, azt a szolgálatot, amelyet nap mint nap végeznek.

Bencsik János országgyűlési képviselő hangsúlyozta: ha az egészségügyben valamit is lehet tenni a mindennapos feladatok elvégzésén túl, az nem más, mint a másik ember, a kolléga iránti tisztelet és megbecsülés kifejezése. Dr. Lőke János, a megyei kórház főigazgatója a tatai és a tatabányai kórház összevonásával kapcsolatban elmondta: bízik abban, hogy a két intézmény úgy működik együtt, ami az ellátásban igazi előrelépést jelent.

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] Michl József beszélget az ünnepeltekkel Tatán
[/caption]

A tatai intézmény neve nem változik ezután sem. Az ünnepségen elismeréseket adtak át az egészségügyben évtizedek óta eredményesen dolgozó kollégáknak, így is megköszönve a dolgozóknak kitartásukat, elhivatottságukat.

Komárom

Az egészségügyi dolgozóit dr. Molnár Attila polgármester, dr. Kreft-Horváth Loránd alpolgármester, dr. Gordán Ildikó, az alapellátás vezetője, dr. Ferencz Péter kórházigazgató és Kurdi Balázs, a mentőállomás vezetője köszöntötte.

A város egészségügyi díját az idén dr. Pusztai Ferenc sebész főorvos, illetve Csanda István mentőgépkocsi-vezető vehette át.

Dr. Pusztai Ferenc a diploma megszerzése után megyei ösztöndíjasként került a Komáromi Kórház, a későbbi nevén Selye János Kórház sebészeti osztályára. 1980. október 1-je óta az intézmény orvosa. A sebészeti osztályon folyó tudományos munkában is részt vett, közlemények megírásában, kiadásában nyújtott segítséget és gyógyszerkísérleti munkában is részt vett. A kórház átszervezése után az egynapos sebészeti osztály vezetője lett.

Csanda István 1980-ban került az Országos Mentőszolgálathoz gépkocsivezetőnek, ahol megszakítás nélkül egészen nyugdíjba vonulásáig, 2016 szeptemberéig szolgálta és segítette a komáromi és környékbeli bajbajutottakat. Elismerésben részesült az eltelt évek alatt balesetmentesen levezetett több mint félmillió kilométerért, megválasztották az év mentőgépkocsi-vezetőjének. Főigazgatói dicséretben részesült, s kitüntetést vehetett át a Parlamentben is.

Dorog

Pénteken ünnepelték a Semmelweis-napot az egészségügyi dolgozók. Az esemény hangulatára rányomta a bélyegét az a tény, hogy a Dorogi Szent Borbála Szakkórház július 1-től az esztergomi Vaszary Kolos Kórház fenntartása alá került.

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] Dr. Tittmann János és Riegel Béláné Ortmann Éva Dorogon
[/caption]

Dr. Tittmann János polgármester ünnepi beszédében kiemelte, a dorogi ápolók legfőbb személyiségvonása a türelem és az öngyógyító képesség, hiszen ezekben a napokban-években súlyos nehézségekkel kell szembenézni az egészségügynek. Felolvasta azt a nemleges válaszlevelet, amelyet dr. Kanász Gábor főigazgatónak küldtek el, aki anyagi támogatást kért a várostól.

Elmondta, Semmelweis példája is mutatja, hogy a legnehezebb helyzetben is meg lehet találni a megoldásokat. Ezután átadásra került Az év egészségügyi dolgozója cím, amelyet idén Riegel Béláné Ortmann Éva védőnő kapott meg.

A díjazott 1978 óta dolgozik a dorogi Védőnői Szolgálatnál, azóta végzi áldozatos munkáját a családok és gyerekek egészségének megtartása érdekében. 2014-ben Batthyány-Strattmann László Életmű Díjban részesült.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!