Gazdaság

2017.07.01. 06:17

Magyarok Kenyere: rászorulók kapják megyénkben is

Az idén hetedik évébe lépett a Magyarok Kenyere program. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) főszervezésében megvalósuló jótékonysági kezdeményezés keretében a Kárpát-medencében összegyűjtött búzából készült lisztet szétosztják a szociálisan rászoruló, hátrányos helyzetű gyermekeket gondozó magyarországi és határon túli szervezeteknek.

M. K.

A támogatottság évről évre növekszik: a kezdeti 2011-es 10 tonna után 2015-ben már 440, 2016-ban pedig már 515 tonna adománybúza gyűlt össze. Tavaly több mint 3000 magyar gazda felajánlásával alakult ki ez a mennyiség 19 magyarországi megyéből és 12 határon túli régióból, 81 gyűjtőpont üzemeltetésével. A közreműködő 26 malom a program részeseként ingyen vállalta az őrlést, amely után mintegy 310 tonna lisztet osztottak ki a csaknem 80 000 rászoruló gyermeket ápoló és gondozó 147 szervezetnek. Ez a mennyiség nagyjából 385 tonna kenyér sütéséhez volt elegendő.

A 2011-ben indult Magyarok Kenyere program mára behálózta az egész Kárpát-medencét, Kárpátalján is teljes körű ismertség övezi, mindenki tudja, hogy mit kell tennie a közös eredményekért. A Központi Kenyérünnepet Pécsen rendezik, ahol ünnepélyes keretek között áldják és szegik meg a Kárpát-medence különböző pontjairól összegyűjtött búzából készült, a magyarság összetartozását szimbolizáló kenyeret.
Korinek László, a Magyarok Kenyere kezdeményezés elindítója elmondta, hogy ebben az évben a Magyarok Kenyere program kiemelt figyelmet fordít a horvátországi magyarságra, így a Magyarok Kenyere egyik összetevője, a vendégkovász Horvátországból érkezik. A Székely Magyarok Kenyere program is elindul, valamint létrehoznak egy testvér-települési programot, amelynek keretében a testvérvárosok búzát cserélhetnek. A Magyarok Kenyere program hungarikummá nyilvánítása is folyamatban van; várhatóan rövidesen bekerül a Magyar Értéktárba, így kulturális örökségünk része lesz.

A NAK megyei szervezetétől megtudtuk, hogy tavaly több mint 6 tonna búza gyűlt össze mintegy  60 személy illetve cég adományozásából.

Akik búzagyűjtő pontot alakítottak ki 2016-ban, az idén is felajánlották a segítségüket: Antal Mihály Bokodról, Gulyás János Tatáról, Szentirmay Károly Nagyigmándról, valamint az Ászári Mg. Zrt. Gyermelyen vállalták el a búza őrlését. Tavaly 12 intézménynek adományoztak, a tervek között most is ez szerepel. Összesen 5000 kiló lisztet osztottak szét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!