Közélet

2017.07.01. 06:26

Fejet vesztő kalászok: van, ahol már le is aratták az árpát a megyében

Még késő délután sem nyúlnak meg igazán az árnyékok a határban, mármint ha talál valahol is árnyékot az emberfia. Az árpaföldeken aligha. Kemény munka a betakarítás ma is, pedig a kaszáról réges-régen légkondis űrkorszaki masinákra váltottak a gazdák...

Petrik József

Már az útról is jól látható, hol vették fejét az árpának. A mezsgyén túl ugyanis bálázógépek szorgoskodnak. Gyomrukról időről időre hatalmas szénakötegeket „felböfögve”. A tábla fölött ölyv köröz pufi pockokat kutatva a tarlón. Magyaros Tibor, növénytermesztési agrármérnökkel a Paradicsomi földek szélén találkozunk. Az Aranykocsi Zrt. szakembere terepjáróba ültet minket, hogy megközelíthessük a kombájnokat.

– A társaságunk mintegy 170 hektáron vetett árpát, egyértelműen takarmányozási céllal – jegyzi meg vendéglátónk, miközben szétrebbenő szöcskék között caplatunk fel egy enyhe emelkedőn. A tábla platóján árpával púpozott pótkocsis traktor piheg.

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] A hatalmas, modern kombájnok gyorsan a végére érnek egy-egy táblának
[/caption]

– Az elmúlt hét csütörtökén kezdtük a vágást – folytatja Tibor. – Azaz nagyjából egy héttel korábban, mint úgy általában. Ez az árpa már nem is érett igazán, hanem inkább sült. Nem véletlen, hogy a tavalyi hét és fél tonnát is meghaladó hozamok az idén hat tonnára „mérséklődtek”. A hőség egyetlen előnye, hogy a szemeket nem kell szárítani.

Az idén gyengébben termett az árpa

A szárazság miatt majd 2 héttel korábban indult az aratás. Már az őszi árpát vágják. Az első kalászok már el is vesztették fejüket. A termés kevesebb, mint tavaly, aminek a szárazság az oka. A hőség miatt kényszerérettek a táblák, sok a szorult szem.

A komáromi körzetben kezdtek először, itt már a terület 60 százalékáról betakarították a termést, de van olyan gazdaság, ahol le is aratták az árpát. Az eddigi hozamok hektáronként 4–6 tonna között mozognak, a múlt évi 6–8 tonnával szemben.

Közben négy hatalmas New Holland kombájn nagy dirrel-dúrral közeledik felénk. A technika rengeteget, a forgatókönyv viszont az évtizedek során mit sem változott. Porfelhő, és a forró levegőben táncoló pelyvafüggöny kíséri az arató-cséplő gépeket. Persze már nem Ceglédi kannából oltja szomját a kombájnos, és nem főkötős asszonyok hozzák az uzsonnát...

– Kemény munka ez ma is, hiszen reggel fél tíztől este nyolcig nyomjuk – mondja Surabka Norbert, akinek ez az ötödik szezonja itt. – Persze azért minden jóval emberbarátabb már, mint egykor, mint amiről a régi szakik mesélnek – mondja.

A komáromi körzetben kezdtek először, itt már a terület 60 százalékáról betakarították a termést, de van olyan gazdaság, ahol le is aratták az árpát. Az eddigi hozamok hektáronként 4–6 tonna között mozognak, a múlt évi 6–8 tonnával szemben. A hatalmas, modern kombájnok gyorsan a végére érnek egy-egy táblának -->

Címkék#kocs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!